înapoi - mai departe >

 

foto: membrii expediției

 înapoi - mai departe >

 

 

 

 

 

 

 

          28 august. Încep prospecțiunile de suprafață în versanții celui mai mare canion din Crimeea (Balșoi Kanyon – Ai Petri, Yaila) și lucrările de derocare în Peștera BK 1, descoperită de o echipă românească în 2004. Lucrările continuă în peșterile BK 2 și BK 5 (marcarea-inventarierea, schițarea premergătoare ridicării topografice). Este descoperită intrarea într-o nouă peșteră, denumită BK 6.

          29 august. Sunt continuate explorările în Balșoi Kanyon. Se explorează Peștera BK 6 cu o dezvoltare de circa 150 m și o denivelare de aproximativ 45 m. Prospecțiunile de suprafață ne aduc în fața a încă patru avene nou descoperite: BK 7, BK 8, BK 9, BK 10 cu adâncimi între 7 și 40 m. Concluzia trasă este că am explorat un sistem de peșteri și avene de tracțiune gravitațională cu un potențial de dezvoltare de circa 1,5 km și o denivelare de – 155 m. Din păcate joncțiunile între cavitățile menționate sunt împiedicate de prăbușiri imense, iar acțiunile de derocare sunt periclitate de instabilitatea uriașelor blocuri de piatră. La retragerea din versantul drept al lui Balșoi Kanyon, într-un loc mai domol și care părea virgin și absolut sălbatic, au fost identificate câteva ruine ale unor locuințe de partizani vânați de nemți și vânătorii de munte români în cel de-al doilea război mondial.

          30 august. Se pleacă din tabăra de la Mangup. Se revine la explorările de locuințe rupestre tătărești pe muntele Eski Kermen și Bakla, unde, pe lângă nenumăratele peșteri artificiale parcurse, avem surpriza de a descoperi oase umane și ceramică. Tabăra pentru o noapte a fost amplasată în curtea locuinței Katiei Pavlenko (ghid turistic), care se găsește în incinta unui observator astronomic cu 15 telescoape.