înapoi

foto: Ciprian Trîmbiţaş      

 

Obiectiv: vizitarea masivului Buceş - Vulcan

Durata: 2 zile

Transport: mijloace auto

Cazare: la cort

Localizare: creasta Buceş - Vulcan se găseşte în raza localităţii Buceş, pe drumul naţional 74 Brad - Abrud, varful Muntelui Vulcan dezvoltandu-se la o distanta de 1 km deasupra satului Buces-Vulcan.

 

foto: Ciprian Trîmbiţaş

 

"Situat la cumpana izvoarelor Crisului Alb si Ariesului, in Muntii Apuseni, Muntele Vulcan (1254 m) se impune spectaculos in peisaj, strajuind spre sud Tara Motilor Criseni.

Cu o suprafata de peste 5 ha, o inaltime de 1254 m si o diferenta de nivel, fata de Pasul Buces, de peste 500 m, Muntele Vulcan este o parte componenta a Muntilor Abrudului, situati in sudul Muntilor Bihor. El se inalta in hotarul satului Buces-Vulcan, la granita dintre judetele Hunedoara si Alba.

Cunoscut in toponimia locala sub denumirea de "Valcan", acest masiv izolat, constituit din calcare jurasice albe, reprezinta resturile unei clipe calcaroase cu caracter recifal. Calcarele de aici pastreaza numeroase urme de fosile, caracteristice pentru fauna de corali, care a generat straturi uriase in marile calde ale erei mezozoice. Masa de calcar a muntelui se inalta de la baza cu aproximativ 300 m, versantul dinspre Pasul Buces fiind extrem de abrupt. Pe platoul de pe varf s-au format cateva doline, care se evidentiaza prin forma caracteristica de palnie.

Platoul muntelui este acoperit partial cu soluri de padure, in timp ce versantul sudic, abrupt, are la baza o trena de grohotisuri. Versantul nord-vestic are o panta domoala, care coboara spre izvoarele Crisului Alb. Pe paraul Dragobaldului se dezvolta doua cascade (de 8, respectiv 30 m) si izbucul Fantanuta.

Bulzul calcaros, cu stancile-i abrupte si plesuve, se incadreaza armonios in peisajul inconjurator, oferind largi perspective in toate directiile."

Articol din Revista "Terra" nr. 11, noiembrie 2001

înapoi