<<  Înapoi

Împreună cu Marcel şi OldRat am fost în tura pe lacurile de pe Tisa. Pentru a diversifica un pic, am ales o altă zonă decât cea abordată anul trecut, şi anume extremitatea sudică cu abordare din localitatea Abadszalok.
Sa o luam cronologic.
 

La ora 7:30 caiacele (deja celebrele Gringo, Lady Ga Ga si Rotomod verde) erau amarate pe spatele Bagherei.
Traseul spre Abadszalok a fost: Oradea - Borş - Berettyoujfalu - Puspekladany - Karcag - Kenderes - Kuntregyes - Abadszalok, in total 145km. Soseaua este pe alocuri impecabila, pe alocuri buna, mai putin drumurile "judetene" Kenderes - Kuntregyes - Abadszalok care sunt petecite si superpetecite.
La Abadszalok am gasit o cochetă marină prin care în această perioadă a anului cam sufla vântul.

 






Asta nu insemna insa ca nu existau ambarcatii

 






A urmat punerea în temă a coechipierilor cu traseul ales, o masă frugală, descărcarea calabalâcului şi lansarea pe apă. Erau 12C.

 






Traseul arăta asa:

 

si avea 13 km. Ca si localizare in ansamblul lacurilor este situat in punga extrem sudica.

 

 

Sărim în caiace şi din câteva padele suntem la apă. Prima parte a traseului urmăreşte malul, un prilej bun pentru a trece în revistă facilităţile de agrement.

 


Marină


Schi nautic (bine că suntem încă în extrasezon


Aquaparc


Far - probabil pentru cei pe care-i prinde noaptea la pescuit


Iaca cum ne-am distrat:
 







Vărsătorul


Primăvara se înfiripa timid: deasupra brâului de stuf uscat, se yăreau punctuleţele verzi ale frunyelor ce stăteau să pocnească.

 




Nici urmă de nuferi în anotimpul ăsta. Doar câţiva ciulini uscaţi erau duşi în derivă de valuri. În schimb raţele măcăiau şi decolau greoi ca nişte hidroavioane atunci când ne apropiam de ele. Într-un golfuleţ, o duzină de lebede îşi etalau grasţia tăcută. Ştiind că sunt păsări mai greoaie, ce se gândesc bine până să-şi ia zborul, m-am decis să-mi încerc norocul de fotograf. Am pornit aparatul foto, am zoomat la maxim şi astfel pregătit am început să padelez ritmic, din ce în ce mai tare, înaintând cu viteza maximă posibilă pe o direcţie ce le închidea lebedelor retragerea din golf. la început au fugit din calea mea pe apă însă viteza mea era superioară şi le-aş fi ajuns şi atunci, prima a bătut aerul cu aripile ... Am lăsat instantaneu padela şi am apucat aparatul foto. Intrase în regim economic şi am pierdut o secundă până să-l activez, timp în care auzul înregistra alte şi alte bătăi din aripi, urmate de un şuierat ca de planor: stolul se ridicase în aer.
Rămas fără guvernare, caiacul a virat într-un bord, obligându-mă să mă răsucesc din trunchi în încercarea de a încadra trei lebede ce zburau grupat la rasul apei. Am mai aşteptat doar o fracţiune de secundă necesară aparatului pentru a face şarful şi am apăsat pe declanşator. Era şi momentul căci caiacul continua să vireze şi pentru a compensa, mă răsucisem mai tare ca gimnastele noastre la olimpiadă.

 


N-am mai apucat să declanşez a doua oară fiindcă redresarea caiacului a necesitat câteva secunde, timp în care stolul s-a îndepărtat. Cu ochii după padelă, caiac şi aparatul foto, n-am apucat să văd nici zborul frumoaselor păsări. Am rămas doar cu imaginea surprinsă de aparat ...

 


Mi-am mai încrecat norocul şi cu alte specii


În curând am ajuns pe unul din traseele nautice din zonă, marcate cu indicatoare ...
 











... apoi la un stăvilar unde semaforul era roşu, aşa că a trebuit să trecem de el pe uscat.

 








După această porţiune am intrat pe braţul Tisei. Am scos GPS-ul ca să măsor viteza curentului: 2km/h. Cu acest supliment am parcurs iute porţiunea ce ne separa de canalul ce trebuia să ne readucă în marele lac.

 




Trebuia să traversăm prin mijlocul lacului cale de 2km. Se pornise un pic vântul ce creease hulă, dar nu cine ştie ce. În 25 de minute, padelând susţinut, ajungeam din nou în marină.
 








Tura durase 5 ore şi ne părea rău că se terminase. Urma împachetatul, îmbarcarea auto şi drumul spre casă. Dar ne părea bine că vremea fusese excelentă şi plăcerea maximă.

 

 
<<  Înapoi