sigla.GIF (4215 bytes)EXPEDITIA ROMANO-UKRAINIANA DE EXPLORARE SPEOLOGICA "BABUGAN'97"

PREAMBUL

PARTICIPANTI

PREZENTARE

fotojurnal


 

PREAMBUL

 

Īn luna februarie a anului 1997 am primit din partea Asociatiei Ukrainiene de Speologie invitatia de a participa la actiunile organizate de speologii ukrainieni īn intervalul aprilie - decembrie.

Īn urma discutiilor purtate la Departamentul Competitii - Expeditii din cadrul Federatiei Romāne de Speologie am hotarīt sa participam la Expeditia Internationala de Explorare Speologica "BABUGAN`97" si la īntrecerile Campionatelor Internationale de Speologie Sportiva ale Ukrainei.

Am dorit ca aceasta actiune sa reprezinte un īnceput īn cadrul unui context mai larg de colaborare cu speologii ukrainieni.

 


 

PARTICIPANTII LA ACTIUNE

 

LUCIAN BUSU - conducator al expeditiei
Monitor T.S.A. al Scolii Romāne si Franceze de Speologie
Sportiv emerit al Federatiei Romāne de Speologie.

TUDOR MARIN - conducator al expeditiei
Monitor T.S.A. al Scolii Romāne si Franceze de Speologie
Sportiv emerit al Federatiei Romāne de Speologie.

DANIEL BONDAR - membru al A.S."FOCUL VIU" BUCUREATI

VADIM BONDAR - membru al A.S."FOCUL VIU" BUCURESTI

CRISTINA CAPAC - membru al A.S."FOCUL VIU" BUCURESTI

ANAMARIA CUSA - membru al A.S."FOCUL VIU" BUCURESTI

DORIN CHIS - Presedinte al Comisiei Audio Vizual
membru al SPEO CLUB "CRISTAL" ORADEA

CALIN MARIUS - membru al SPEO CLUB "CRISTAL" ORADEA

RAZVAN BACIU - membru al SPEO CLUB "CRISTAL" ORADEA

DIANA RADU - membru al SPEO CLUB "CRISTAL" ORADEA


PREZENTARE

 

Marti 22.04.`97

Am plecat din Gara Bucuresti Nord cu trenul Romānia Expres la ora 23:55.Destinatia noastra este Kiev, unde vom ajunge dupa un drum de aproximativ 28 de ore. Echipa Federatiei Romāne de Speologie este formata din 10 persoane.

 

Joi 24. 04. `97

Am sosit la Kiev la ora 04:30 dupa un drum de aproape 1500 de km. Vizitam orasul. Pe malul rīului Nipru ce traverseaza orasul am vizitat manastirea PECERSKAIA - LAVRA si catacombele īn care sīnt ziditi de vii cītiva calugari.

La ora 19:00 plecam cu trenul spre Sinferopol, baza de plecare īn M. Iaila, Peninsula Crimeea.

 

Vineri 25. 04.`97

Dupa un drum de 20 de ore sosim īn Sinferopol unde sīntem īntīmpinati de reprezentantii speologilor din Crimeea. Orasul este situat īn partea de sud a peninsulei, reprezentīnd un important nod de comunicatie si transport feroviar si auto.

Primul obiectiv al expeditiei este Platoul Chatīrdag spre care calatorim īnghesuiti īntr-un camion carosat.

Īn aceeasi dupaamiaza am parcurs doua pesteri deosebite din punct de vedere peisagistic si al morfologiei carstice, Emine - Bair - Hosar si Mramornaia, amīndoua avīnd portiuni amenajate pentru vizitare. Īn prima pestera pe tavanul careia se pot vedea īnca urmele lasate de apa (de pe vremea cīnd Peninsula Crimeea se afla sub nivelul Marii Negre) am parcurs un sector puternic descendent ce face parte dintr-un sistem complex ce are o dezvoltare de 2 km si o denivelare de 220 m.

A doua pestera este dezvoltata pe verticala si datorita acumularilor de radon prezinta o deosebita importanta stiintifica.

 

Sīmbata 26. 04.`97

Ne trezim devreme. Sīntem nevoiti sa coborīm cu bagajele īn spate aproximativ 500 de diferenta de nivel. Un bagaj cīntareste aproximativ 55 de kg datorita echipamentului si alimentelor pe care le avem la noi.

Din sosea ne deplasam cu 2 troleibuze pīna īn orasul Alusta port la Marea Neagra, apoi pīna la locul īn care am īnceput urcusul catre Platoul Babugan.

Platoul Babugan situat īn sudul extrem al Peninsulei Crimeea este neexplorat din punct dvedere speologic, avīnd un potential deosebit de important.Altitudinea maxima: VīrfulRoman - Kos, 1537m.

Odata cu venirea noptii ne stabilim tabara līnga un lac. Datorita volumului mare de bagaje nu am reusit sa ajungem decīt la 600 de m altitudine.

Petrecem noaptea de Īnviere īmpreuna cu colegii nostrii ukrainieni īn jurul focului.

Duminica 27. 04.`97

Īntreaga zi este dedicata ascensiunii catre locul de tabara. Īn unele sectoare datorita dificultatii sīntem nevoiti sa facem si doua drumuri cu bagajele.

La sfīrsitul zilei au reusit sa ajunga īn tabara doar 6 speologi romāni, restul fiind nevoiti sa campeze la marginea platoului.

Luni 28. 04.`97

Cu ajutorul colegilor ukrainieni echipa romāneasca reuseste sa se reuneasca īn tabara īn jurul prīnzului. Tabara este situata īn centrul masivului la o altitudine de 1400 de m. Īn vecinatatea taberei se afla un aven a carui intrare este acoperita de un strat de aproximativ 10 m de zapada īn care speologii ukrainieni au si īnceput saparea unui tunel.

Cu toate ca ne aflam la sfīrsitul lunii aprilie, platoul este īnca acoperit īn mare parte cu zapada .Sursele de apa lipsesc, singura solutie fiind topirea zapezii.

Dupaamiaza toti 10 facem o tura de prospectare a partii nordice a platoului. Relieful carstic este deosebit de atragator, lipsa vegetatiei lasīnd loc apei sa modeleze calcarul. Chiar la finalul turei descoperim 2 pesteri care speram din tot sufletul sa fie necunoscute. Īn tabara sperantele noastre sīnt confirmate.

Am descoperit primele 2 pesteri ale expeditiei!

Īnceputul pare de bun augur. Noaptea ne ofera surprize deosebite. Temperatura ajunge la -9 grade C. Datorita pozitionarii, platoul constituie cel mai īnalt punct īntre Marea Neagra si Marea de Azov ceea ce face ca vīntul sa sufle cu o putere deosebita.

 

Marti 29. 04.`97

Ne īmpartim īn trei echipe. Doua vor merge la exterior īn cautare de noi cavitati, iar una va merge īn pesterile descoperite cu o zi īnainte.

Partea cea mai importanta a platoului pozitionata pe directia 200 grade N este situata la altitudinea de 1500 m fiind acoperita īn īntregime cu zapada. Gurile de pestera deja cunoscute sīnt blocate.

Am gasit īnca doua guri de pestera. La una este necesar sa sapam. Cealalta are un prim put de -15 m īn care vom coborī īn ziua urmatoare. Cele doua pesteri descoperite cu o zi īnainte s-au dovedit a fi scurte.

Speologii ukrainieni au gasit continuarea īntr-o pestera de -35 m. Au coborīt pīna la cota -90 m. Echipele care s-au īntors seara au avut probleme cu orientarea datorita cetii.

Temperatura: -12 gradeC.

 

Miercuri 30. 04. `97

Ne īmpartim īn doua echipe. Prima merge la sapat. A doua echipa merge īn avenul gasit ieri. Dupaamiaza abandonam sapatul si pornim pe valea de doline īn cautare de noi cavitati. Sīntem norocosi: am gasit 5 noi pesteri.Am reusit sa coborīm doar īn doua din ele, la -10 m, respectiv -40 m.

O parte dintre noi au mai coborīt īntr-un aven de -33 de m.

Ukrainienii au continuat tunelul spre intrarea avenului "70 de ani de comunism" ajutati de doi romāni. Īnca nu a fost atinsa intrarea.

Taberei noastre i s-au mai alaturat īnca 15 speologi din Kiev si Odessa.

Frigul si vīntul puternic persista si īn aceasta noapte.

 

Joi 01. 05. `97

Ne īmpartim īn trei echipe. Prima echipa merge sa topografieze avenele explorate ieri. A doua echipa merge la prospectiuni exterioare. Ultima echipa se va deplasa la avenele gasite cu o zi īnainte. Prima pestera are -10 m, urmatoarea -15 m, iar ultima ne ofera o surpriza placuta deoarece este mai adīnca decīt am estimat noi. A doua zi vom reveni cu o lungime de coarda mai mare. Celelalte doua echipe nu au realizari notabile pentru aceasta zi.

Ukrainienii au coborīt īntr-un aven de -50 m.

Temperatura noptii: -10 grade C.

 

Vineri 02. 05.`97

Ne īmpartim īn doua echipe. O echipa va merge la exterior īn cautare de noi pesteri, incursiune īn care vor fi prospectati chiar si versantii sudici ai platoului. A doua echipa va merge la Avenul cu Surpriza. Dupa o explorare ce a durat mai bine de 5 ore reusim sa atingem cota de -50m. Īnaintarea este oprita de un pasaj extrem de strīmt. Reusim sa topografiem cavitatea. Aceasta pestera este deosebit de periculoasa datorita caderilor de pietre si gheata datorate topirii bruste a zapezii.

Prospectiunile de exterior nu au adus rezultate notabile.

 

Sīmbata 03.05.`97

Majoritatea echipei romāne coboara īn cea mai adīnca pestera disponibila, avenul din prejma taberei pe care ukrainienii au reusit sa-l descopere prin tunelul sapat prin zapada. Am atins cota -150m. Finalul avenului este deosebit. Coborīm un put de 80m verticala absoluta īn care apa provenita din topirea zapezii formeaza o cascada destul de importanta ca debit. Pe tot parcursul avenului trebuie sa trecem o serie de pasaje strīmte, foarte incomode. Reusim sa topografiem cavitatea.

Ultima noapte petrecuta pe platou va fi o noapte alba, furtuna stīrnita nepermi?īndu-ne sa dormim toata noaptea.

 

Duminica 04.05.`97

Plecam de pe platou dis dimineata. Īn Alusta a venit primavara, temperaturile fiind cu mult superioare celor suportate de noi.

Alusta-Simferopol ne deplasam cu troleibuzul.

La ora 19:00 plecam cu trenul din Simferopol. Destina?ia noastra este orasul Harkov, unde se vor desfasura īntrecerile Campionatelor Internationale de Speologie Sportiva ale Ukrainei.

 

Luni 05.05.`97

Am sosit īn Harkov īn jurul orei 09:00.

Orasul Harkov se afla situat īn nord-vestul Ukrainei, fiind al doilea ca marime si numar al populatiei.

Ne instalam tabara la iesirea din oras unde sīntem īntīmpinati de catre organizatori. Concursul se va desfasura pe un pod īnalt de aproximativ 25m.

Gasim īn tabara cīteva echipe venite pentru concurs.

Dupaamiaza īncep antrenamentele.

 

Marti 06.05.`97

Participam la antrenamente toata ziua. Īntre doua antrenamente reusim sa vizitam o parte din oras.

Seara participam la sedinta tehnica si la īnscrieri. Competitia se va desfasura individual. Fiecare concurent va trebui sa participe la trei probe separate stabilite de catre arbitrii. Rezultatele se vor cumula.

 

Miercuri 06.05.`97

La ora 09:00 este deschisa oficial competi?ia. Īntrecerile īncep la ora 10:00.

Datorita oboselii acumulate nu reusim sa obtinem la probele individuale decīt locurile 8,16, 17, 19, etc. La competitie au participat aproximativ 100 de concurenti.

Īn clasamentul individual general am ob?inut urmatoarele rezultate:

Tudor Marin - locul 16

Daniel Bondar - locul 32

Calin Marius - locul 42

Vadim Bondar - locul 44

Anamaria Cusa - locul 45

Razvan Baciu - locul 49

 

Joi 08.05.`97

Semnam cu domnul Alexandru Klimciuk, presedintele Asociatiei Ukrainiene de Speologie, Protocolul de Colaborare romāno - ukrainian la nivel speologic, baza a dezvoltarii proiectelor comune.

Plecam cu trenul spre Kiev la ora 16:50.

 

Vineri 09.05.`97

Sosim la Kiev la ora 05:30. Avem o ora la dispozi?ie pentru a schimba trenurile.

Plecam catre Bucuresti la ora 07:05.

 

Sīmbata 10.05.`97

Sosim acasa īn Bucuresti Nord la ora 10:00. Astfel ia sfīrsit aventura noastra care a durat trei saptamīni.

 

 

 

     Chis Dorin - Cristal, Oradea

Tudor Marin - Focul Viu, Bucuresti