Înapoi

        Cartul din zori

         

            E încă întuneric. Motorul nu se mai aude, în locul lui registrul sonor fiind umplut de vâjâitul muzical al generatorului eolian ce interpretează partitura „Time wind” a lui Klaus Schulze.

            Ies în cockpit. Fără motor, yachtul calcă valurile maiestuos, cu velele deschise ca aripile unui fluture uriaș. Undeva, în pupa, Constantin îmi indică luminile Guadeloupei, ce încă se mai ghicesc aproape lipite de orizont. Mă uit pe aparate: vegheați de lumina albă de la catarg, fugim cu 5,4 mile pe loch spre întinsul larg al mării.

            -Astă noapte am avut parte de surprize.

            -Da?

            -Am inundat yachtul.

            -Am simțit eu că e ud preșul ... Cum s-a întâmplat?

            -Am avut vreo 300 de litri de apă în cabină. A ieșit Ovi vitejește în cockpit, m-a anunțat că jos e plin de apă și s-a aruncar pe manivela pompei de santină.

            -Și ce era?

            -O vană de sub chiuvetă rămăsese deschisă și la valuri mari luam apă. Tu ești OK, nu ai rău de mare?

            -Nu.

            -Ai dormit bine? Ești odihnit?

            -Da.

            -Atunci mă duc și eu să mă culc. Fi cu ochii în patru după vapoare. Dacă apar lumini sau dacă se schimbă vântul, mă trezești. La fel dacă ai orice fel de dubii.

            Constantin coboară în cabină, apoi nu se mai aud decât zgomotele mării și generatorul. E obosit: de trei zile a tras continuu, fiindcă un yacht nu e doar o bucată de punte pe care se face plajă, ci un complex angrenaj om-mașină ce interacționează în timp real în ambele sensuri.

            Am rămas singur în cockpit și mă instalez confortabil pentru primul meu cart. Nu era vorba că voi face numai carturi de zi? Sunt un pic pătruns de încrederea ce mi s-a acordat căci yachtul a rămas în grija mea. Poate că nu e cine știe ce, însă gândul unei greșeli mă face să mă cutremur. Vântul nu e foarte puternic așa că e puțin probabil ca o schimbare a lui să ne fie fatală. Vapoarele se mișcă încet, așa că dacă nu adorm le pot repera din vreme. Cel mai periculos mi se pare o cădere peste bord. Oricât de tare aș striga e imposibil să fiu auzit de cei ce dorm sub punte, iar la viteza asta e de la sine înțeles că nu pot ajunge yachtul. Presupunând că nu mă înnec, nu fac decât să-mi prelungesc agonia căci după 2-3 ore când lipsa mea va fi sesizată, cum pot fi găsit, un grăunte plutind pe apele ce au șters urma yachtului? N-am voie să greșesc, asta e!

            În orizontul pupa tribord a apărut o lumină albă. E foarte departe așa că o urmăresc o vreme prin binoclu, înainte de a coborâ să-l trezesc pe Constantin:

            Luminița e acolo, fără îndoială, însă trebuie urmărită evoluția ei. Constantin își aprinde o țigară și la capătul ei se retrage iarăși în cabină.

            -Probabil e un vapor, dar nu se apropie. Fi totuși cu ochii pe el.

            Deci asta e marea și asta e una din multiplele fațete ale navigației. Sunt din nou singur cu gândurile mele. Sunt aici unde mi-am dorit și această nouă experiență nu mi se pare nicicum. Poate că în condiții extreme sailingul să se poată concentra la nivel de clipe, însă aici, când yachtul glisează cu doar 5,4 noduri pe o mare relativ calmă, el înseamnă viața de la bord cu toate ale ei iar aici încă nu am scufundat polonicul până la fundul castronului.

Primul răsărit la bord

            Un dublu eveniment astral e pe cale de a se petrece. În timp ce în pupa, franjuri trandafirii vestesc iminența răsăritului, în prova, discul Lunii cade în valuri rotund și strălucitor ca o monedă. Aparatele bordului nu înregistrează nici o schimbare dar sufletul corabiei, vardia, surprinde în toate aspectele evenimentul ce îl alchimizează, nu numai risipindu-i temerile ci dându-i de-a dreptul poftă de viață, dar și de un ceai pe care coboară în cabină să-l pregătească.

            Lumina vaporului a dispărut, la fel ca luminile Guadeloupei. Pentru prima dată suntem cu adevărat singuri. Omul uscatului, pământeanul și mai ales pământeanul orășean obișnuit cu orizontul apropiat și zdrențuit de contururi, realizează imediat o purificare a retinei și mai ales, urcându-se pe banchetele cockpitului pentru a câștiga înălțime își dă seama că în aceste conditii excepționale în care raza privirii poate mătura ca radarul cele 360 grade ale planului marin, orizontuil cunoașterii nu este decât o pată rotundă ce i se pare mult prea mică. Resemnat se așează în scaunul tare al balustradei și sorbindu-și ceaiul cu înghițituri mici renunță la orice încercare de a cuceri mediul, trecând în cealaltă extremă, lăsându-se el cucerit. E ora la care lumina intră direct în apă, aproape fără difracție, dezvăluind albastrul profund al adâncurilor. În lumea yachtingului există termenul de marinar de apă albastră care, evident, nu se atribuie celui ce face cabotaj.

            Acomodare

            Soarele începe să ardă. Sunt echipat cu pantaloni lungi, cămașă cu guler și mânecă lungă și pălărie cu boruri generoase, dar îi simt razele pe labele picioarelor, deja rumene (la bord umblăm desculți).

Skipperul pregătește sandwichuri

Albastru de Caraibe

            În scurt timp apare în cockpit tot echipajul. Nimeni nu spune nimic: e prea cald pentru cea mai mică activitate. Ovidiu vede un pește zburător, din păcate singurul prin aceste locuri. Un pescăruș apare din orizont, se învârte de câteva ori în jurul yachtului și pleacă mai departe, în direcția în care un colț de stâncă ieșit din mare, chiar dacă nevăzut, pe hărțile noastre apare ca Ave Island.

Vela mare

            Ne tragem la umbra velei cu câte o bere în mână și brusc, răcoriți și scăpați de bombardamentul solar ne revine tonusul. Constantin ne ține o lecție despre coordonate și despre problemele ce apar atunci când încerci să pui întreaga coajă de portocală la ierbar (hărțile Mercator).

            -Crocodilu, ce mâncăm azi?

            -Păi, ar trebui să începem cu cele perisabile. Merge o salată orientală?

            Amestec cartofi fierți cu măsline, castraveți murați, ouă fierte, roșii și ardei, îmbibate toate cu ulei de măsline. Amestecul pare bun dar nu reușesc să mănânc prea mult fiindcă o greață inexplicabilă îmi taie orice poftă.

Salata

Ovi iese în pupa pentru a turna o canistră de motorină în rezervor

            Pentru azi mai am o misiune: trebuie să repar lanterna compasului. Îmi desfășor arsenalul de scule pe masa din cabină în timp ce totul în jurul meu bubuie, trosnește sau tresaltă ca într-o căruță trasă după un TIR. Yachtul are înveliș dublu iar cele două corpuri, torsionându-se diferit îl fac să scârțâie și să se vaiete la fiecare val. În aceste condiții e destul de greu de lucrat dar învingând greața și salturile haotice ale pieselor și ale sculelor, reușesc să asamblez totul într-un ansamblu funcțional.

Apus de soare, răsărit de lună

            Abia spre seară se mai domolește căldura. De jur împrejur norii se adună în grămăjoare fotogenice printre care soarele coboară la asfințit, în timp ce, ca într-o balanță, din partea opusă se adună medalionul portocaliu al lunii.

            -Ce zici de vreme? mă întreabă Ovi.

            -Nu e pericol. Norii ăștia sub formă de grămăjoare sunt cumuluși, nori de vreme bună. Doar dacă încep să se dezvolte pe verticală și să formeze turnulețe, atunci e bai, dar deocamdată stau cuminți așa că mâine vom avea o zi frumoasă.

            O vreme mai rămân în cockpit, apoi somnul mă alungă către cușeta prova pe care mă prăbușesc într-un somn reparator ce mă eliberează de greață. Pentru prima zi plină pe mare a fost destul.

 

 

                                                                                                                Dorin Chiș - Amsterdam - aprilie 2011 

 

                                     Înapoi