Înapoi

        Orez cu lapte      

- 19.04.2011 -

 

Cartul în nopțile cu lună plină are ceva magic. Lumina abundentă scoate în evidență detalii și doar faptul că cerul și marea oferă croazierei un fond întunecat, face ca  peisajul să apară ca un negativ supraexpus.

Ieri am făcut prima mea notiță în jurnalul de bord, înșirând în coloane toate acele viteze, aluri și azimute, atât pentru yacht, cât și pentru vânt și curenți marini, iar acum, la sfârșitul cartului, nu am de notat decât cifre. Marea e complet pustie: nu ne-am întâlnit cu nimeni.

*

Dimineața mă trezesc la timp ca să prind răsăritul. Am gura coclită, semn că pe partea digestivă lucrurile nu merg uns. Trec pe la baie cu periuța de dinți, încercând să scap de gustul neplăcut, apoi ies pe punte pentru a întâmpina o nouă zi. Din cartul lui Constantin navigăm cu motor pe o mare de gradul 2.

-Fac o omletă?

N-am poftă de mâncare însă sunt conștient că trebuie să mă forțez să mănânc. Constantin însă e tot timpul flămând, de parcă ar avea viermișori. Cobor în cabină și prepar mâncarea, asezonând-o cu o roșie, apoi sting totul cu o cană cu lapte rece. Poate să pară ciudat dar menu-ul ăsta mi-a picat bine.

La ora 8:30 avem un transcontainer în tribord, apoi marea e din nou pustie. Mă lungesc pe punte la umbra velelor și neavând nimic de făcut, picotesc plăcut, legănat de valuri.

E a treia zi plină la bord. Constantin spune că e ziua irascibilității. Poate de aia sau poate fiindcă soarele ne pârjolește din tăria cerului, nu am chef de nimic. Nici ceilalți nu par mai în formă, omorându-și timpul cu câte o țigară sau o bere.

-Crocodile, dacă te mai văd așa plouat, te leg cu o parâmă și te trag după yacht.

E clar că ne lipsește ceva dulce așa că mă retrag în cabină să fierb un orez în lapte, în timp ce prin minte îmi trece un gând ...

-Constantin, unde zici că ai săptămânile alea de muzică?

-La mine în dulap, le găsești pe un hard disk extern.

Pornesc laptopul și-l cuplez la instalația de sonorizare a yachtului, apoi scotocesc pe hard disk, fără prea mare succes: Constantin a uitat că, vrând să facă loc pentru filme, a șters cea mai mare parte din albume. Nu găsesc decât niște jazz și în final mă opresc la Nina Simone. În timp ce pe aragazul săltăreț laptele dă în clocot, din difuzoare se revarsă muzica, acea armonie sonoră capabilă să-ți schimbe vibrația. Nu capăt o poftă nebună de viață și de-o ceapă spartă cu pumnul, dar totuși, percep o schimbare de tonus și când ies pe punte ca să văd ce mai e prin ogradă, Constantin mă reține cu un gest:

-Gata, noi am votat: vi cu noi până la capăt.

Acum îmi este foarte clar că muzica și-a făcut efectul, însă trebuie să-i temperez.

-Mi-ar place, însă sunt câteva inconveniente: mai întâi că biletul de avion de întoarcere e din Panama, apoi mă așteaptă Cosmina acasă și nu în ultimul rând, am un servici de la care nu pot lipsi mai mult ...

-Îți cumpărăm noi alt bilet de avion iar în rest, dă-ne doar numerele de telefon că vorbim noi ...

Propunerea mă flatează. Știu că nu e nici o șansă de a-mi prelungi voiajul dar e plăcut să știu că prietenia pe care o simt pentru cei doi coechipieri e reciprocă.

Urmează invitația la masă. Cambuza oferă lângă desertul aburind, gem de lămâi verzi, de căpșuni și de afine.și optăm cu satisfacție pentru cel din urmă. Acțiunea gastronomică aduce un strop de mulțumire și de satisfacție, de care aveam mare nevoie.

Dupăamiazele sunt cele mai periculoase. În bordul din vânt ținem hublourile închise așa că în cabină e zăpușală, pe punte arde soarele iar la orizont e atâta lumină încât, în lipsa unor lentile heliomate, simt mereu imboldul de a închide ochii. Împins de motor, yachtul merge încet și nu e nimic de făcut. Pentru a face față situației, pornesc laptopul pe masa de navigație și mă apuc să-mi editez jurnalul, Constantin doarme iar Ovi frunzărește un manual de navigație, găsit printre cărțile americanului.

Spre seară vântul ne vine aproape din pupa și punem velele în foarfecă. Cu aripile întinse, yachtul își etaleză întreaga grație, explicând prin curbele moi ce subjugă privirile, o parte din fascinația omului pentru ambarcație, mare și navigație ...

-Ce-ar fi să facem o escală?

Cu un atlas geografic în poală, Ovi îmi întrerupe avântul meditativ propunând, nici mai mult, nici mai puțin decât o ieșire la mal, un gât de aer de uscat.

-Facem plinul de motorină în Curacao și plecăm mai departe.

Iacă, acum avem și motiv.

-Ce zici Crocodilule? Mă întreabă Constantin.

-Pe mine nu mă interesează decât să ajung la timp la avion. În rest, putem naviga pe oriunde ...

-Păi, dacă intrăm în insule, pierdem timp, însă facem aprovizionarea cu motorină și fie că e vânt, fie că nu, avem asigurată o viteză de 5 noduri. Întârziem o zi, dar crește siguranța că vom ajunge la timp.

Chestiunea e tranșată. Îmi convine și, de ce să nu recunosc, cu toate curbele moi și toate deliciile  - dar și supliciile - yachtingului, ideea unui duș și-a unei pizza e reconfortantă. Nemaivorbind de posibilitatea de a suna acasă. Coborâm în cabină și facem roată în jurul mesei de navigație, câutând pe ecran insulele a căror prezență pare să ne atragă mai abitir ca sirenele. E vorba de Antilele olandeze, din vecinătatea Venezuelei, numite și insulele ABC: Aruba, Bonaire și Curacao. Constantin găsește cu greu un port de yachturi pe coasta sudică a Arubei și după ce încuviințăm din priviri, schimbă cursul de la 251 la 238, ceea ce nu înseamnă un lung ocol ci doar o ajustare a ortodromei. Computerul calculează repede drumul și, dacă lucrurile decurg conform planului, poimâine la prima oră vom fi în largul Arubei, pregătindu-ne să intrăm în port pe lumină.

Cartul de seară e al meu. Soarele apune printre grămăjoarele cumulușilor și din spate, luna refuză să vină la întâlnire. Ce naiba? Să se fi stricat orologiul Universului? Suntem în poveștile cu Haplea care a furat Luna de pe cer? Navigăm în întuneric și faptul mă intrigă. Zilele trecute apusul de soare coincidea cu răsăritul de lună și pentru prima dată îmi pun problema mișcării astrelor și dureros, înțeleg profund de ce navigatorii cunoșteau cerul și constelațiile iar noi, pământenii, suntem interesați doar de Carul Mare. Deschid manualul Academiei Navale din Anapolis ce explică în câteva sute de pagini întreaga marinărie de la noduri și formarea valurilor până la navigația electronică și găsesc și capitolul ce mă lămurește asupra concubinajului planetei cu Luna si Soarele, cu creșterea și descreșterea mareelor și toate fenomenele ce decurg din ridicarea sevelor: putrezirea arborilor tăiați la lună plină, interzicerea operațiilor chirurgicale în aceeași perioadă, creșterea părului, insomniile lunaticilor etc. etc.

 

                                                                                                                Dorin Chiș - Oradea - iunie 2011 

 

                                     Înapoi