Vechile cladiri copiate în piatră
|
Ce mai urmează? Urmărim fluxul de turişti şi ajungem la porţile palatului de care trecem în schimbul a 5$/căciulă. Legenda spune că Akbar a ales Sikri drept capitală după ce s-au adeverit profeţiile unui sfânt sufit întâlnit în acest loc, sfânt care i-a promis trei fii. Complexul a fost construit tot din gresie roşie extrasă din împrejurimi, ocupaţie ce s-a perpetuat până azi, existând mai peste tot lespezi de piatră de vânzare. Arhitectura palatului e ciudată, copiind în piatră vechile clădiri ale localităţii. În plus, Akbar a promulgat în 1581 Din-Ilahi, o nouă religie constând dintr-un coctail de religii existente (inclusiv creştinismul, hinduismul şi islamismul), magic-mix ce se regăseşte şi în arhitectura locală, de la forma clădirilor şi până la cele mai mici detalii ce împodobesc faţadele: arcadele de împletesc cu tavanele drepte, sprijinite pe grinzi iar steaua lui David apare printre arabescurile islamice. De departe, cea mai frumoasă dar şi cea mai bizară mi s-a părul o mică clădire adăpostind la parter o cameră unică, pătrată, în care un pilon central, bogat ornamentat susţinea un balcon unit prin punţi cu cele patru colţuri.
Ne luăm după câţiva turişti mai dezgheţaţi şi suim la balcon, apoi ieşim pe acoperişul terasă de unde observăm rumoare în vasta curte a palatului. Apar câţiva soldaţi şi înţelegem că accesul la balcon era interzis. Aha ... bravo nouă! Ne continuăm periplul. În spatele curţii un bazin imens şi foarte adânc mai are încă apă pe fund. În stadiul actual pare o crescătorie de mătasea broaştei dar asta nu împiedecă un fel de busines local. Un puşti stă în poziţie de drepţi pe buza bazinului în timp impresarul lui trage turiştii de mânecă: 100 de rupii şi puştiul sare!
Curtea cea mare a palatului are propriul bazin ornamental, azi gol. Sub soarele Indiei apa avea un rol capital şi nu e de mirare că lipsa ei a făcut ca la numai 14 ani de la înfiinţare, Fatehpur Sikri, „oraşul victoriei” să fie părăsit pentru totdeauna, rămânând să fie populat în zilele noastre doar de turişti. |