Înapoi

1. De ce Maroc?

Eram în vizită la un kasbah şi ghidul nostru marocan, un om curios şi citit ne-a întrebat de ce am ales ca destinaţie Marocul. Întrebarea picată neaşteptat nu şi-a prea găsit răspunsul şi a trebuit să scotocesc prin subconştient pentru a descoperi ce ne-a împins spre Africa. Aşadar, de ce Maroc?

1. Fiindcă este o ţară care se pretează la călătorie. În timpul verii se pot face ascensiuni (Vf. Toubkal - 4165m), treking sau ciclism, dar iarna e mai potrivită pentru călătorie.

2. Fiindcă în timpul iernii are o climă blândă (în dec/ian, ziua 18C, noaptea 5C)

3. Fiindcă încurajează turismul (are obiective clare, bine identificate)

4. Fiindcă este o ţară sigură şi relativ ieftină (nu mai scumpă decât România)

5. Fiindcă se vorbeşte curent o limbă europeană (franceza)

6. Fiindcă are peisaje spectaculoase

7. Fiindcă oferă experienţa deşertului.

 

2. Cum se ajunge în Maroc?

Cel mai simplu, cu avionul. Există câteva companii low cost ce leagă Europa cu Marocul: Easy Jet sau Jet 4 You. Din păcate nu vom găsi zboruri directe din România, ba mai mult, posibilitatea de a pleca din oraşul de escală, mai departe,  în aceeaşi zi este cvasinulă: cursa zilnică din oraşul de escală spre Maroc pleacă înaintea sosirii noastre acolo, deci, vrând - nevrând o călătorie în Maroc se asociază cu vizitarea unui oraş de pe bătrânul continent. Dintre oraşele de escală se poate alege între: Milano, Geneva, Paris, Madrid sau Londra. Pentru noi cel mai ieftin a ieşit zborul la Paris cu Wizz Air şi de acolo la Casablanca cu Easy Jet. Un zbor România Maroc dus/întors costă între 200 şi 500 Euro; cumpăraţi bilete din timp!!!

 

3. Cât costă o călătorie în Maroc?

Binenţeles, costurile unei călătorii variază în funcţie de mulîi factori, însă, orientativ (cu tot cu închirierea unei maşini pentru rutele din sud) costul ajunge în jur de 800 Euro/persoană.

 

4.Ce e de vizitat în Maroc?

Multă lume zboară pe Casablanca. Din păcate acest oraş nu are mai nimic de arătat turiştilor (afară de moscheea Hasan V care pentru nemusulmani nu poate fi admirată decât pe exterior)

În drum spre Fes, lângă Meknes sunt ruinele romane de la Volubilis. Foarte interesantă şi colorată este medina (oraşul medieval) din Fes, cu marea sa atracţie, vopsitoria de piele (taneria).

În Marrakech e de vizitat Grădina Majorell, palatul şi bineânţeles medina, cu soukurile (pieţele) ei specializate pe tipuri de produse, iar ca şi culoare, parada zilnică din piaţa Jemaa El Fna şi moscheea La Koutoubia, considerată una dintre cele mai frumoase din nordul Africii (deşi nu e mare brânză).

Pentru cei ce trag spre ocean, cea mai apreciată destinaţie e localitatea Essaoira cu portul ei genovez. Mult mai la sud plaja prezintă un relief ruiniform cu arcade ce se pierd în mare, dar e de mers până acolo câteva sute de km.

Pentru treking, ciclism, ascensiuni sau 4x4 Atlasul are suficiente atracţii, însă pentru călătorii uşoare cea mai potrivită destinaţie e sudul, cu dunele de nisip de lângă Merzouga, trecând prin cheile Dades (pe undeva asemănătoare cu cheile Bicazului) şi cheile de pe Valea Todra.

 

5. Cum călătorim?

Aeroportul din Marrakech are autobuse din 30 în 30 de minute spre oraş, iar cel din Casablanca dispune de legătură feroviară cu oraşul. Între Atlas şi Atlantic există reţea feroviară bine pusă la punct (deşi treburile întârzie) şi curse de autobuse (www.oncf.ma). Pentru cei ce opteză pentru "marele sud", adică dincolo de Atlas, spre Ouarzazate, Erfud, Merzouga, Draa, o practică curentă este închirierea unei maşini. Şoselele sunt bune şi traficul rarefiat dar trebuie condus cu atenţie deoarece marocanii nu se prea stresează cu regulile de circulaţie iar prin localităţi fiecare îşi vede de direcţia lui, chiar dacă se nimereşte să fie perpendiculară pe şosea.

Atenţie! Nu plecaţi în sud cu rezervorul gol, se întâmplă ca pompele de benzină să nu aibă combustibil!

 

6. Unde ne cazăm

Va urma

 

Înapoi