7.08.2013
Zorile ne găsesc îmbarcați într-un autocar al companiei Alosa, refăcând drumul spre Montserrat pe care-l depășim de astă dată pe cealaltă față. Buletinul meteo urmărit cu o seară înainte anunța în zona Pirineilor furtuni și averse, culminând cu fenomene extreme precum grindina cât oul de găină, căzută cu o zi înainte pe partea franceză, în concordanță cu cerul închis de deasupra noastră. Autocarul intră pe autostradă unde rulează timp de două ore apoi, după o oprire de 10 minute într-o autogară cvasianonimă atinge Monzon și în sfârșit Barbastro, locul în care trebuie să prindem legătura spre Benasque (se citește Benasche). Vremea rea pare să fi rămas în urmă. Încurajași de soarele plin din azur ieșim cu rucsacii în spate să vedem catedrala de piatră a cărei turnuri se zăresc în spatele primului rând de clădiri. Incursiunea scurtă mai lasă loc pentru o tortilla și un ceai servite la terasa autogării, apoi autocarul așteptat sosește și pornim mai departe, la început printre dealurile adăpostind culturile viticole de Somontano, apoi printr-un defileu sălbatic cu versanții perforați de tunelele rutiere. Șoseaua e construită la înălțime considerabilă față de talvegul văii pe care abia susură un fir de apă și lucrurile se leagă atunci când ieșim din defileu pe buza unui lac de acumulare al cărui baraj zăgăzuiește apele Eserei. Scăpați de stâncăriile Sierrei Inferioare regăsim spațiile vaste dar nu pentru mult timp căci șoseaua se îngustează și atacă munții printr-un nou defileu, mai lung și mai sălbatic decât primul. De astă dată versanții au înălțimi impresionante iar vârfurile ce se văd vremelnic prin fantele văilor afluente se termină mult mai sus decât ne-am fi așteptat. Autocarul urcă din greu și abia după ce scapă din defileu își începe opririle în stațiile din satele de altitudine, păstrând încă intact specificul pirinean al zidurilor de piatră dar mai ales al acoperișurilor de ardezie. Punctul final al cursei este centrul localității Benasque unde odată coborâți, inspirăm aerul răcoros și proaspăt, netrecut prin filtrul vreunui aparat de climatizare. O panoramare a orizontului ce se ridică mult deasupra caturilor superioare ale hotelurilor alpine ne dezvăluie o coroană de creste ce ne umplu de încântare. De acum înainte suntem pe picioarele noastre.
Turnul catedralei din Barbastro
La șoseaua asfaltată sunt aliniate hotelurile noi și din dorința de a vedea câte ceva din vechiul Benasque, ne înfundăm la întâmplare pe străduțele strâmte bordate de zidurile caselor. Știm că toate campingurile din zonă sunt plasate amonte așa că, fără teama de a greși, țintim tot la deal. Din păcate însă, localitatea ne dezamăgește. Cu toate că arhitectural, urbanismul a fost ținut în frâu și toate construcțiile sunt din piatră, măcar de fațadă, mici detalii dar mai ales tâmplăria (obloane și uși) le trădează a fi contemporane. Nu știu să explic mecanismul ce face ca ceea ce este perceput ca vechi să fie atractiv, tot ce pot spune însă este că acest mecanism nu se declanșează. Ajungem iute la marginea localității și ne opri descumpăniți: nici urmă de camping și nici de vreun indicator care să ne îndrume mai departe. Întrebăm un localnic care ne lămurește: mai avem de urcat pe vale încă 3 kilometri.
Străduță în vechiul Benasque
Dincolo de localitate găsim valea Eserei devastată de o puternică viitură. În două locuri utilaje grele lucrează pentru a reface cu bolovani ciclopici infrastructura șoselei ce a fost literalmente spălată de râu, traficul fiind deviat pe niște bretele pietruite la repezeală. Pe măsură ce înaintăm realizăm scara dezastrului. O micuță casă construită în lunca râului se ridică acum dintr-un câmp de aluviuni. Copăceii aliniați riguros în șiruri ce altă dată umbreau pășunea verde, odihnitoare, au rămas acum stingheri într-o vale aridă, plină cu nisip și pietriș, din care nici măcar un fir de iarbă nu scoate colțul spre lumină. Mai sus o imagine și mai terifiantă: dincolo de șoseaua acum lipsă, o casă încă în picioare stă surplombată peste o groapă ce marchează cursul vremelnic al râului. Evenimentele par să fie destul de recente devreme ce proprietarul încearcă să suplinească fundația spălată cu niște popi metalici. Remarcăm toate acestea din mers și poate că am fi mai puțin afectați dacă cerul nu ar fi plumburiu și mai rău, dacă o ploicică, ce-i drept timidă, nu s-ar cerni din înalt.
Cândva pe aici trecea o șosea și cineva credea că are o casă
Ne oprim să ne tragem sufletul sub coronamentul protector al unui arbore și de acolo ne culege un Fiat roșu cu număr de Spania. Proprietarii, un cuplu tânăr ce a oprit fără să le fi făcut semn, nu cunosc nici ei locurile dar au ieșit la plimbare pe vale. Ne întreabă de unde suntem și așa cum se întâmplă de multe ori, realizăm ce mică e lumea: fata este din Bucovina, de unde a emigrat în urmă cu mulți ani, când era încă mică. Nu apucăm însă să povestim prea mult căci în lunca din marginea drumului apare campingul Aneto, ținta noastră pe ziua de azi. Ne scuzăm pentru deranjul pricinuit pentru doar câteva sute de metri și coborâm, totuși, bucuroși de întâmplare.
Campingul se prezintă la standardele occidentale așteptate, dispunând de platforme nivelate și umbrite pentru instalarea corturilor, grupuri sanitare cu WC și dușuri cu apă caldă non stop, mașini automate de spălat haine, sală de mese cu internet, telefon public, magazin și restaurant. Și prețul este însă pe măsură: 6,9Euro/zi/persoană + 6,9Euro/zi/cort.
După ce ne instalăm, refacem drumul înapoi în Benasque pentru o vizită mai temeinică și o masă caldă. Localitatea dispune de hoteluri, terase, magazine tixite de echipament montan cu articole la modă, chiar o bibliotecă și multe alte magazine dintre care se detașează cele cu decorațiuni interioare unde la prețuri nepotrivite pentru cardiaci se vând vechi obiecte recondiționate. Ne satisfacem capriciile culinare într-o pizzerie, după care, în faptul serii o luăm înapoi spre căsuța noastră de pânză.
Prin Benasque
Vremea rea cedează. Nu mai există un plafon continuu ci doar cohorte de nori canalizate pe văi dintr-o parte în alta a muntelui, printre și pe sub care razele piezișe ale soarelui ce se pregătește de culcare luminează punctual piscuri montane. Avem speranțe de vreme bună așa că ne culcăm mulțumiți.
Dorin Chiș - Loarre - august 2013 Înapoi