Înapoi

                                 

Ultima zi a anului 2013 începe cu o ploaie deasă. Stratul compact de nori joși, lânoși, nu lasă loc nici celei mai mici speranțe de redresare. De fapt și buletinele meteo de pe net sunt stereotipe: ploaie, ploaie, ploaie. Azi este cu adevărat un concediu de odihnă drept pentru care nu ridicăm obloanele și o întindem cu somnul, alintați de zgomotul relaxant al ploii. Din când în când mai aruncăm un ochi de control în balta din fața terasei sperând să nu mai vedem bășicuțele făcute de stropii de ploaie.

Abia la ora 14 balta arată încurajator. Semnalul este electrizant. Ne îmbrăcăm ca la o simulare de alarmă și coborâm în orășel.

 

Localitatea este dezvoltată în lungul țărmului și în jurul unei stănci ce domină portul, purtând pe creștet în chip de coroană zidurile unei cetăți medievale. Lipari este singura insulă fortificată din arhipelag, zidurile sale fiind menite să o apere de pirați. Pentru început o luăm pe nelipsita via Vittorio Emanuelle ce înșiruie case și prăvălii vechi, ba chiar și câteva baruri decorate festiv. La capătul străduței intrăm într-un cartier de locuit, cu păienjeniș de străduțe strâmte, balcoane de o parte și de cealaltă a străzii ce aproape se ating și nelipsitele sfori de întins rufe ce azi sunt goale. La capătul localității ieșim iarăși la țărm în dreptul unui port pescăresc protejat de dig. În ilustratele color locul are șarm și culoare, dar în acest anotimp și mai ales acum, pare depopulat și mohorât.

Facem cale întoarsă și luăm cu asalt cetatea. Accesul se face pe o lungă alee ascendentă ce-și înșiruie treptele între două ziduri drepte și înalte, aidoma unui canion. Azi nu e nici un suflet de om în preajmă, dar îmi închipui creștetul zidurilor apărat de localnici și-mi dau seama că această intrare este o cursă perfectă din care nu prea se poate scăpa cu viață. Sus, în cetate există un muzeu al arhipelagului, câteva biserici vechi, frumos ornamentate și de asemenea câteva construcții administrative. De la înălțime avem până departe panorama mării Tireniene și chiar sub noi, portul cu debarcaderele, pontoanele și platformele de îmbarcare pe feriboturi.

 

 

Se face seară și începe din nou ploaia. Ne retragem la hotel. În restaurant se pune la cale petrecerea anului. Au sosit muzicanții și clienții coboară în ținute somptuoase. Copiii se fugăresc pe coridoare iar noi ne retragem în camera de la etajul 1, fiindcă nu am fost niciodată amatori de petreceri sosite la dată fixă.

Vremea proastă a compromis planurile noastre de a bântui prin insule. Mâine revenim în Sicilia. Totuși... Consult buletinele meteo și cu ușurare constat că, deși norii persistă, precipitațiile sunt excluse. Hotărâm să ne forțăm norocul și să facem o incursiune pe Vulcano, insula ce ne-a încântat atât de mult la venire.

 

 Dorin Chiș - Oradea - ianuarie 2014                             Înapoi