Înapoi

           

Odaia este scufundată în beznă. Obloanele grele nu lasă să pătrundă nici un fir de lumină. Un zgomot surd, îndepărtat, mă face să cred că, totuși, s-a luminat de ziuă. Mă ridic din pat și deschid fereastra. O dimineață caldă, însorită invadează camera. Privesc dincolo de prim planul acoperișurilor de țiglă, la întinderea albastră a mării Ligurice pe care se detașează triunghiul alb al unei vele și nu pot să nu mă gândesc la fericiții care fac yachting în largul coastei Siciliei.

Ca majoritatea locurilor din Sicilia, nici Cefalu nu are prea multe atracții punctuale. Înafara catedralei și a ruinelor de pe stânca ce domină localitatea, rămâne de savurat doar ambianța, aerul vechi, autentic, al localității.

Ieșim în strada strâmtă, pavată cu dale vechi, din piatră. Înainte de toate vrem să vedem marea, ce e doar la o stradă distanță. Cotim pe lângă o veche biserică și ieșim pe un fel de terasă, ridicată la o oarecare înălțime deasupra valurilor ce se sparg sub noi, pe zidul de piatră. Terasa, destul de mare, găzduiește la mijloc o fântâniță, de care se sprijină un bărbat în cămașă albastră, ce mâzgălește ceva într-un carnețel. Înafara notesului, nu are nimic altceva la el și încerc, fără să reușesc, să-mi dau seama dacă este un localnic ce încearcă să-și pună gândurile în ordine înaintea unei noi zile, sau unul din turiștii ce tranzitează orășelul.

În câteva minute ajungem la catedrală. Am trecut pe lângă ea aseară, în drum spre apartament, așa că o găsim ușor. Soarele nu a apucat să se ridice suficient și, umbrită, construcția masivă de piatră pare și mai austeră. Clădirea a fost ridicătă în anul 1131 de către normanzi, ceea ce explică exteriorul său colțuros, însă dincolo de vechimea ce transpare din stil și din eroziunea blocurilor de piatră din ziduri și din coloanele ce sprijină frontonul, cu adevărat frumoase și rare sunt mozaicurile bizantine din interior, având ca piesă centrală imaginea unui Christ Pantocrator.

E prea devreme ca să predăm apartamentul, prin urmare plănuim să căutăm una din străduțele ce conduc la cărarea ce urcă pe Rocca di Cefalu, stânca ce domină locul, vizibilă din orice punct al orașului. Pereții abrupți constituie o veritabilă fortificație naturală, astfel încât înălțimea a fost folosită ca loc de refugiu din cele mai vechi timpuri, fiind întărită cu ziduri masive de piatră, la poalele cărora achităm un bilet de intrare.

 

Odată ce urcăm, ieșim din conul de umbră. În soare plin începe să fie cald și hainele devin bagaj. Cărarea serpentinată contribuie și ea la supraîncălzire și toate la un loc, laolaltă cu cactușii cărnoși ce fac parte din peisaj, ne teleportează miraculos departe de iarnă.

Primul popas e la templul Dianei. Construcția e căzută în ruină și la vechimea ei (dinainte de Cristos), doar masivitatea blocurilor de piatră explică faptul că încă mai dăinuie. Înafara măiestriei cu care blocurile au fost fasonate, nu pare să mai fie altceva de admirat, așa că ne continuăm ascensiunea spre vârf, unde harta indică fortificațiile unei cetăți. Deși este destul de devreme, turiștii au luat deja în stăpânire locul, astfel că atunci când ajungem, mica mea curiozitate matinală își capătă răspuns: bărbatul cu cămașă albastră, așezat pe creștetul unui zid, desenează în carnețel.

Cetatea, ca obiectiv, pălește în comparație cu așezarea sa, ca punct de belvedere. Vârful oferă o panoramă de 360 de grade asupra zonei. Chiar sub noi, din albastrul profund al mării se detașează marina cu yachturile sale, de la care pleacă conturul zimțat al coastei. Micile promontorii înverzite sunt pătate de poligoanele acoperișurilor ceramice, închipuind vile vechi, cuibărite cochet. Locul seamănă cu întrucâtva cu Taormina, îmbinând frumusețea naturii cu elemente antropice de bun gust, trădând o lume veche, aristocrată, necunoscută pe meleagurile noastre, pe care, pomul fructifer și cotețul de găini prevalau, impuse de necessitate. Gata cu Rocca di Cefalu, gata cu cetatea. Lenevim la soare bucuroși că față de aproape trei sute de zile pe an, când la această oră stăm în fața computerelor și dăm telefoane, azi ne permitem luxul de a contempla, a simți razele soarelui și a avea revelații.

La ora 12 suntem înapoi în oraș. Predăm apartamentul și cu rucsacii în spate, ieșim în portul pescăresc, ca să ne continuăm trândăveala și contemplația. Regăsim și aici vizitatorii, imortalizînd marea, pescărușii și vechile clădiri, cu aparatele foto sau, mai la modă, cu telefoanele, iar printre ei…

-Cosmi, ia uite cine stă pe bancă!

… omul cu cămașa albastră, maltratând carnețelul. Întâlnirea iese din sfera coincidenței, dar nu și din cea a normalității. Găsim o bancă liberă pe care o luăm în stăpânire  Spuneam că Cefalu nu are obiective clare, și totuși, atrage o mulțime de lume care se perindă pe același traseu, lume care, ca și noi, nu găsește imboldul de a pleca, care hălăduiește în colo și-n coace neștiind nici pentru ce ar rămâne. A respira aerul din Cefalu devine necesar, dar nu și suficient, așa că merg să cumpăr niște pizza cu care ne ostoim foamea.

Mica lume a portului e fascinantă. Un șezlong întins la malul apei dovedește clar că aici nu există iarnă. Mai mult, de cateva minute îl urmăresc cu privirea pe un domn mai în vârstă, care ajuns în preajma șezlongului, începe prin a se descălța, continuă cu a se dezbrăca și sfârșește prin a înnota viguros sub privirile noastre.

Pe la ora 16 ne ridicăm să pornim spre gară. Cămașa albastră e încă pe bancă. Adio, nu ne vom mai vedea: plecăm la Palermo! Ne mai abatem ici-colo pe stradele pentru a vedea câte un loc atrăgător, ne mai și rătăcim, dar Cefalu e mic și într-o jumătate de oră ajungem. Pe această rută trenurile sunt dese. Ne cumpărăm bilet și urcăm în prima garnitură. Până aici a fost frumos, dar am fost preveniți că la Palermo e haos. Ce înțeleg oare sicilienii prin haos? Scot aparatul și-i fac Cosminei o fotografie.

-De ce-mi faci poză?

Îi arat imaginea pe display: dincolo de chipul ei, în fundalul neclar se ghicește o siluetă în cămașă albastră.

 

                       Dorin Chiș - Oradea - aprilie 2014                             Înapoi