3. Manual de călătorie- Necesitatea unui plan

5. Manual de călătorie – Călătorii de apropiere

2 decembrie 2018 Comentarii (0) 3. Date de intrare, Planul

4. Manual de călătorie – Datele de intrare

Datele de intrare

Datele de intrare pe care se construiește orice plan sunt destinația, perioada și echipa. Deși vitale, în faza conceperii planului ele pot să nu fie definitive, în sensul în care perioada poate fi vag definită ca de exemplu a doua jumătate a lunii august, sau echipa poate fi identificată ca „un grup de prieteni, 4 maxim 6”.

Pont: despre formarea echipei

Câteodată închegarea grupului este mai dificilă. Cutare condiționează participarea lui de participarea altuia, sau de obținerea unei sume de bani etc., ceea ce introduce incertitudini în ecuația plecării. Pentru a urni lucrurile și a putea plănui mai departe trebuie găsit un grup minim, de bază, care să fie autonom și să poată porni la drum în acea formație, cei incerți urmând să li se alăture sau nu, în funcție de posibilități.

Aplicație: călătorie în Portugalia.

Având destinația, mai rămânea să stabilim echipa și perioada. Am considerat grupul de bază ca fiind format din mine și Cosmina, o echipă rodată, perfect capabilă să pornească în călătorie în această formație și am mai făcut câteva invitații unor prieteni cu care am mai călătorit, dar care de astă dată și-au manifestat rezerva din cauze ținând de propria agendă. Perioada am stabilit-o incert, cu începere după Crăciun și finalizare în prima jumătate a lunii ianuarie, lăsându-ne astfel libertatea de a călătorii în zilele în care biletele de avion sunt mai ieftine.

Perioada călătoriei

Primul lucru pe care trebuie să-l stabilim e răspunsul la întrebarea „când?”. Aspectele climatice (vară/iarnă, sezon uscat/ploios) sau evenimente sociale (războaie sau anumite sărbători) pot fi jaloane obiective în funcție de care să ne planificăm perioada de vizită, în timp ce posibilitatea de a obține concediu sau perioadele impuse de vacanțele școlare pot fi factori subiectivi. Stabilirea datei de plecare trebuie să împace factorii obiectivi cu cei subiectivi.

După ce am stabilit „când”, ne concentrăm asupra lui „cât?”. Pentru a răspunde la această întrebare trebuie să ne facem o idee despre ce vrem să vedem în cursul călătoriei și să ne stabilim niște obiective.

Pont: despre perioada călătoriei

La fel ca și în etapa de formare a echipei, răspunsul la întrebarea „cât?” poate veni sau se poate definitiva mai târziu, după ce ne-am stabilit un itinerariu, după bugetul pe care ni-l permitem sau poate în funcție de datele zborului.

Aplicație: călătorie în Portugalia.

Un lucru e clar: nu ne plac petrecerile de Revelion. Mereu am profitat de zilele libere de sfârșit și început de an pentru a călători, cu toate că în această perioadă zborurile sunt scumpe. Am hotărât să căutăm zborurile cele mai ieftine și să ne mulțumim cu perioada dintre ele și așa am stabilit ca dată de plecare ziua de 30 decembrie, iar ca întoarcere ziua de 8 ianuarie. Între cele două date aveam la dispoziție zece zile, suficient pentru o minivacanță.

Restricții

Ca să nu pățiți ca mine, înainte de a investi într-o călătorie, trebuie să vă asigurați că ea este posibilă. Un prieten stabilit temporar în Coasta de Fildeș, ne-a făcut invitația de a-l vizita. Ideea ne-a entuziasmat nu numai pentru că prietenul și familia lui erau persoane agreabile, cât și pentru că din toată Africa nu vizitasem decât partea de nord și această ocazie pica nesperat. Am conceput un plan, am căutat bilete de avion și eram pe punctul de a le cumpăra când mi-am adus aminte să verific restricțiile. Surpriză: pentru a călătorii în Coasta de Fildeș aveam nevoie de viză. Dealungul timpului am aplicat de mai multe ori pentru obținerea diferitelor vize așa că nu m-am alarmat, însă cu cât mă informam mai adânc descopeream că piedicile se înmulțeau. În primul rând statul Coasta de Fildeș nu are ambasadă în România, cea mai apropiată fiind în Germania, apoi costul vizei era semnificativ și nu în cele din urmă acordarea vizei era condiționată de prezentarea dovezii de vaccinare împotriva febrei galbene. Desigur, toate aceste piedici puteau fi depășite cu costurile și disconfortul corespunzător, dar trăgând linie și adunând am concluzionat că nu suntem dispuși la aceasta și am renunțat, dezamăgindu-ne prietenul și pierzând nu doar timpul investit în conceperea planului, ci și un vis.

Principalele restricții, cele legate de necesitatea unei vize, de necesitatea unui pașaport, de insecuritate, de o calamitate în curs sau alte cerințe oficiale se pot obține consultând siteul Ministerului Afacerilor Externe www.mae.ro, ce tratează separat fiecare țară. Există de asemenea o aplicație specială a MAE pentru telefonul mobil, utilă mai ales în cursul călătoriei prin faptul că emite în timp real alerte de securitate.

Un alt gen de restricții, nu atât de severe, sunt cele legate de aspecte de climă. În Caraibe și America Centrală există un sezon al uraganelor, iar în Asia sunt două sezoane de ploi musonice care chiar dacă nu atentează la securitatea călătorilor, le limitează drastic opțiunile. De asemenea trebuie ținut cont că în emisfera sudică anotimpurile sunt inversate, ceea ce uneori poate constitui un avantaj (când în nord e iarnă, în sud e vară și invers).

Tot la acest capitol aș include verificarea posibilității de acces în siteurile cu acces limitat, pe bază de rezervări. Multe obiective turistice cum ar fi Hypogeum din Malta sau celebrul traseu Inca Trail limitează accesul zilnic la un anumit număr de persoane și ar fi păcat să faci călătoria până acolo doar pentru a constata că locurile sunt epuizate.

Nu în ultimul rând trebuie verificate costurile. Într-o vară am fost invitați de un celebru cuplu de călători tocmai în Groenlanda, într-o călătorie inedită prin cel mai grandios fiord al Terrei. Invitația ne-a entuziasmat peste măsură, însă când am făcut bilanțul costurilor a trebuit să recunoaștem că nu suntem dispuși să cheltuim acea sumă pentru experiența arctică.

Aplicație: călătorie în Portugalia.

Fiind o țară a Uniunii Europene, nu se punea problema unui pașaport sau de obținere a unei vize. De asemenea riscul unor atentate era scăzut, prețurile decente, iar clima relativ potrivită, cu temperaturi mai ridicate decât în România, însă cu ploi datorate vecinătății oceanului.

Lasă un răspuns