Înainte de a purcede la planificarea unei rute, e bine să ne facem o idee asupra terenului și asupra infrastructurii existente. Traversarea unui lanț montan sau a unor râuri, existența sau nu a unor localități, configurația rețelei de căi ferate sau existența unor treceri cu bacul sunt informații de mare însemnătate ce ne pot ghida în alegerea traseelor optime ori în descoperirea unor puncte de interes.
Pont: începând cu această fază principalele instrumente de lucru sunt hărțile Google Maps. Având atât hărți desenate, cât și fotografii aeriene, ele permit să ne facem o imagine completă atât asupra reliefului cât și asupra infrastructurii de transport iar cei obișnuiți să citească curbele de nivel pot să-și facă o idee mult mai clară asupra terenului. Posibilitatea de a zooma oferă profunzime investigațiiloriar iar funcția de măsurare a distanțelor și funcția de căutare a localităților, punctelor de interes sau a adreselor vor creea dependență. Nu în ultimul rând, imaginile și panoramele atașate unor locuri sau posibilitatea de a ne deplasa vizual prin anumite orașe ne pot oferi indicații de mare finețe, imposibil de obținut chiar și de la localnici.
Aplicație: călătorie în Portugalia.
Portugalia este cea mai vestică țară a continentului Europa, pe coasta Atlanticului, de formă dreptunghiulară, cu latura mare de circa 550 de kilometri pe direcția nord-sud și latura scurta de circa 150 de kilometri pe direcția est-vest, având o populație de 10 milioane de locuitori. Principalele orașe sunt Porto și Lisabona, amândouă situate pe coasta atlantică, Porto în nord și Lisabona cam la mijloc, la aproximativ 300 de kilometri unul față de celălalt. O privire aruncată peste harta fizică localizează relieful muntos pe latura estică, dealungul frontierei cu Spania și câmpia în vest, dealungul coastei atlantice.
Rețeaua de drumuri și căi ferate este dezvoltată tot dealungul coastei, la fel și densitatea zonelor locuite și obiectivele de vizitat, ceea ce venea în sprijinul itinerariului deschis, având capetele în Porto, respectiv Lisabona.
Asta poate fi unul din aspectele cele mai placute si incitante dinaintea unei calatorii… 🙂 Stabilirea unui “profil al reperelor” si stabilirea plajei de variatie a factorilor esentiali gen, altitudine maxima, diferenta de nivel flux/reflux, temperaturi maxime/minime-noapte/zi, directia si intensitatea vanturilor predominante in anotimpul respectiv, surse de ape potabila, surse locale de hrana, situatia faunei locale, situatia politica si sociala in punctele ce tranzit, necesitatea vizelor, a carnetelor de vaccinare (febra galbena), etc.
Desigur stabilirea unor repere geografice din foto/video ale altor calatori si Google. Au fost iesiri cu caiacul in care am scos pe GPS “fiecare piatra” a unui traseu, sau fiecare trecere de apa fara pod in cazul unei plimbari cu masina… 🙂
Mi se pare de bun simț și esențial „să simți locul”. La una din poveștile marine de pe Barcaholic, Florio a facut un comentariu gen „aveați vantul din tribord, inseamna ca…”. Am recitit cu atentie postarea mea ca sa vad daca am facut precizarea directiei vantului si nu am gasit-o. Raspunsul lui Florio a fost ceva de genul „inca de la inceputul povestirii m-am imaginat cu voi pe yacht, mergeati spre sud, ceea ce inseamna ca coasta era in tribord si cum spuneai ca nu puteti sa va indreptati direct spre port fiindca ati fi avut vant de bulina…” .
Am patit si eu de multe ori sa ma ratacesc prin teren strain, dar avand repere in minte am putut sa ma orientez fara sa intreb pe cineva sau fara macar sa consult harta. Evident, a fi „orientat” se refera nu numai la spectele geografice.
Si in acelasi timp cu conditia ca planificarea sa nu sufoce elasticitatea adaptabilitatii la situatiile alunecate in afara calculelor de acasa… 🙂
Evident!
Ma gandeam acum, tarziu in noapte, in prag de plecare, la planificarea unei ture care implica domino-ul a 7 curse aeriene ce trebuie sa se lege “la minut”, un vapor, doua masini ce trebuiesc ridicate si predate la timp, camere de hotel, nopti de condus non-stop, alimentari cu carburanti, bere si Red Bull si ma intrebam cu o strangere de inima daca se va desfasura totul conform planului. Avem cu noi in echipa si o mama de 81 de ani care va trebui sa ramana sanatoasa pe parcursul celor mai bine de 25,000 Km intre iesirea si reintrarea pe usa apartamentului in care locuieste.
Cat de detaliat se poate planui tura asta lunga si asortata cu cele mai diverse activitati? Cate situatii se vor desfasura altfel decat ce am anticipat “pe hartie”?
Si totusi pornim la drum cu bucurie si speranta… Salt inainte… 🙂