Mică, accidentată și suprapopulată, insula Capri pare să fie un loc de evitat și totuși, zi de zi cursele maritime ce ajung în portul său deșartă valuri de turiști. De unde provine atracția acestui petec de pământ, celebru în toată lumea? Ne-am pus în gând să dezlegăm misterul mergând la fața locului și iată ce am găsit atractiv:
Am mers la Capri pentru două zile, dar ne-a plăcut atât de tare încât am mai stat una.
Calcarul
Este roca ce formează cele mai frumoase peisaje, iar Capri așezată ca punctul pe I-ul peninsulei Sorrento este eminamente calcaroasă. Extremitățile insulei sunt muntoase (Monte Solaro, 589m), cu faleze ce cad vertical în mare, iar în proximitatea țărmului există stânci izolate, aciculare, ce dau farmec peisajului. Să nu uităm nici grotele sau peșterile marine, precum vestita Grotă Albastră, ce se pot vizita de pe mare, cu barca.
Flora
Amplasată în arealul mediteraneean, insula adăpostește o mare diversitate de plante dintre care se remarcă citricele și plantele aromate. Trecând pe lângă gardurile grădinilor sau pe traseele de vizitare dealungul țărmului sesizezi valuri suave de parfum venind din tufele înflorite, iar din omniprezentele lămâi localnicii produc limoncello, un lichior omniprezent în magazinele de suveniruri.
Peisajele marine
De la înălțimea falezelor se deschide o frumoasă panoramă a golfului Napoli, cu vulcanul Vezuviu în fundal și insulele Ischia și Procida punctând orizontul.
Elementul antropic
Atrăgând de mii de ani aristocrația și chiar capete încoronate, insula se poate mândri cu edificii și proprietăți cochete, ele însele veritabile puncte de atracție. Trecând peste ruinele vilelor împăratului Tiberius, de unde acesta a condus Imperiul Roman în utimii săi ani de viață, mai aproape de noi e celebra Vilă de la San Michele (acum muzeu), ce a dat numele cărții de succes a lui Axel Munthe. Nu în ultimul rând atrag localitățile Capri și Anacapri cu străzile lor strâmte și arhitectura specifică.
Pe străzile din Anacapri… Cosmi 🙂 oare ce-ți povestea ‘papagalul’ ?!?