Locuri de lansare

2017: sezon deschis

23 februarie 2017 Comentarii (0) Caiac

Pe Drina și Sava – Jivili!

„Asociaţia vâslaşilor sârbi la TID” organizează, între 29 aprilie şi 7 mai 2017, „A 18-a Regată Comemorativă Vitomir Dizdarević-Amiralul Kuk” pe râurile Drina şi Sava, de la Višegrad la Sremska Mitrovica. Este o regata internaţională, de sport şi recreere, de turism şi de kaiac-canoe, care nu este destinată caiaciştilor începători ori în scopuri de antrenament. 

Drina este un râu frumos, rapid (6-10 km/h), cu apă rece şi verde. Pe Drina o să vâslim prin 2 lacuri cu o lungime de aproximativ 87 km.

Râul Sava este lent (3-4 km/h) şi lat (peste 250 metri).

Descrierea traseului:
Regata porneşte din Višegrad – Republica Srpska (Bosnia şi Herţegovina) şi ajunge pe teritoriul Republicii Serbia înaintea barajului din Perucac. Apoi până la confluenţa cu Sava, Drina constituie linia de frontieră din care malul stâng aparţine Republicii Srpska (BiH), pe al cărei teritoriu este interzisă debarcarea fără procedurile vamale uzuale şi fără controlul paşapoartelor. Întrucât este necesară obţinerea autorizaţiilor de desfăşurare a turei, atât de la autorităţile sârbe, cât şi de la cele din Bosnia şi Herţegovina (Republica Srpska), participanţii sunt rugaţi să trimită organizatorilor cererea de participare conţinând datele personale, cel mai târziu cu 15 zile înainte de începerea turei.

Organizare:

Nu se asigură hrană. Participanţii trebuie să dispună de cort, sac de dormit, pături, îmbrăcăminte adecvată (haine de ploaie, pălării), încălţăminte şi veste de salvare. Fiecare participant trebuie să dispună de un cărucior pentru transportul ambarcaţiunii proprii.

Înainte de plecare se stabilesc liderii grupurilor naţionale prin intermediul cărora organizatorii vor realiza comunicarea.
Înaintea plecării are loc o şedinţă tehnică între participanţi şi organizatori, la care toţi participanţii vor primi un program al turei, un tricou şi un autocolant al regatei.
Participanţii se pot alătura turei şi la etapele intermediare şi de asemenea pot părăsi tura înainte de punctul de final al acesteia, de comun acord cu organizatorii.

Condiții de participare:

Fiecare participant trebuie să aibă o poliţă de asigurare de viaţă.
Fiecare participant va semna înainte de începerea turei o declaraţie în limba maternă prin care arată că: ştie să înoate, nu are probleme de sănătate, nu va padela sub influenţa băuturilor alcoolice sau sub influenţa substanţelor psihoactive, participă la regată pe propria cheltuială şi pe propria răspundere, că posedă o poliţă de asigurare de viaţă şi că va utiliza vesta de salvare, că posedă un caiac dotat cu camere de aer solidarizate cu caiacul (flotoare ori camere etanşe), că îşi va lega padela de caiac, că se va deplasa în grup şi va respecta indicaţiile organizatorilor Regatei.

Transport si logistică

Transportul la locul de start este individual.
Pentru a intra pe teritoriul Bosniei şi Herţegovinei cu propriul autoturism, este necesară cartea verde. Înainte de graniţa dintre Serbia şi Republica Srpska, pentru fiecare autovehicul se plăteşte o taxă pentru tranzitarea parcului naţional, care este în sumă de 100 dinari (aprox. 0.9 Euro) pentru autoturisme sau microbuze (max. 8 + 1 locuri). Pentru autobuze, taxa este de 350 dinari (aprox. 3 €).
Este posibil accesul cu autoturismele la toate locurile de campare de pe traseul regatei.
Este permisă şi recomandabilă însoţirea turei de către propriile autoturisme şi şoferii acestora. Organizatorul însoţeşte regata cu vehicul şi remorcă pentru bărci.

Facilități:
De la Beli Potok (Beograd) la Višegrad şi pe drumul de întoarcere, se poate folosi un microbuz cu 20 de locuri dotat cu peridoc pentru transportul ambarcaţiilor şi a echipamentelor. Preţul transportului complet este de 50 € de persoană. Numărul de locuri este limitat. Cei interesaţi trebuie să facă o rezervare şi să achite în avans preţul transportului cu microbuzul.

Calendar:
Participanţii se adună în Višegrad, sâmbătă 29.04.2017 până la orele 19.00 (20.00 ora României).
Se instalează corturile; există apă şi toalete.
Participanţii pot sosi în Visegrad începând de vineri, 28.04.2017. Sugestii pentru excursii, înainte de începerea regatei: Mănăstirea Vaznesenje, Mănăstirea Vavedenje, Mănăstirea Jovanje (toate aflându-se în defileul Ovčar, pe drumul spre Vişegrad), Mokra Gora, mănăstirile Dobrun şi Draževina, oraşele Foča şi Goražde.

Ziua Data Plecare de la Destinaţia Acostare Km.
Sâmbătă 29.04. până la orele 19.00 Adunarea la start dreapta
Duminică 30.04 până la orele 9.00, start Višegrad (Rep. Srpska) Stari Brod (Rep. Srpska) dreapta 17
Luni 01.05 Stari Brod (Rep. Srpska) Perućac (Serbia) dreapta 37
Marţi 02.05 până la 10.30 Perućac (Serbia) Rogačica (Serbia) dreapta 23
Miercuri 03.05, pănă la 09:30 Rogačica (Serbia) Vrhpolje (Serbia) dreapta 32
Joi 04.05, până la 09:00 Vrhpolje (Serbia) Mali Zvornik (Serbia) dreapta 48
Vineri 05.05, până la 09:00 Mali Zvornik (Serbia) Crna Bara (Serbia) dreapta 76
Sâmbătă 06.05 până la 10:00 Crna Bara (Serbia) Sremska Mitrovica (Serbia) stânga 45
Duminică 07.05, până la 10:00 Sremska Mitrovica (Serbia) Întoarcere acasă

Duminică

Višegrad: Se campează la Centrul Sportiv (există sală de sport şi teren de fotbal), pe malul râului Rzav.
Există toalete, apă curentă şi duşuri. De la locul de campare la râul Drina sunt 600 metri. De la locul de campare, echipamentul şi ambarcaţiile se vor transporta la râul Drina fie cu cărucioarele individuale, fie cu autovehiculele de însoţire.
Oraşul este bine aprovizionat. Se pot face plimbări individuale la cetate („Oraşul de piatră”) şi la Oraşul lui Andrici („Andrićgrad“)

Luni

Stari Brod: loc de campare amenajat tradiţional, cu restaurant. Toalete şi apă. Nu există magazine de aprovizionare în apropiere. Există posibilitatea închirierii de bungalouri, pentru cazarea peste noapte.

Perućac: Formalităţile de frontieră începând cu orele 17, pe malul drept. După controlul vamal se acostează pe malul drept înainte de baraj, în faţa hotelului „Jezero”. Se transportă caiacele aproximativ 1500 metri, până în luncă, la barăcile muncitoreşti. Se poate campa şi în locul de campare (cu taxă) amenajat, de la restaurantul „Vrelo”. Toalete şi apă în incinta hotelului. Este posibilă înnoptarea în bungalouri sau camere private, la hotelul „Jezero” sau la restaurantul „Vrelo”, care se află la aproximativ 2 km.

Marți

Rogačica: se campează pe o pajişte pe malul râului. Există apă, toalete, duş. Nu există magazine în apropiere. Gura de vărsare a râului Rogačiţa. Surpriză pentru toţi participanţii la regată.

Miercuri

Vrhpolje, Ethno camp: LOC DE CAMPARE NOU! Trebuie avută mare atenţie la acostare. Rampa de acostare din acest loc trebuie abordată dinspre amonte şi având în vedere curentul relativ puternic. Vor fi amplasate indicatoare pe mal (cu 1000 m, 600 m, 300 m, 150 metri înainte de locul de acostare). Păstraţi între ambarcaţiuni o distanţă de 150 metri (recomandată) în timp ce vă apropiaţi de rampa de acostare de la Vrhpolje!
Cel mai apropiat magazin este în orăşelul Ljubovija aflat la 6 km. În locul de campare de la Vrhpolje există apă, toalete şi un restaurant bun. La cerere este posibilă cazarea în bungalouri tradiţionale (incluzând cazare şi mic dejun).

Joi

Mali Zvornik: Se iese înainte de baraj şi se transportă ambarcaţiunile până în Mali Zvornik (aproximativ 1 km). În cazul în care este cineva interesat, este posibilă vizitarea comercială a celei mai vechi hidrocentrale din Serbia sau a cetăţii subterane a Karageorgevicilor, unde ne vor întâmpina reprezentanţii Organizaţiei de turism a comunei Mali Zvornik şi Serviciului de Protecţia Fondului Piscicol.
Camparea este în oraş pe un stadion de fotbal, cu toalete, dispunând şi de duş cu apă caldă, unde femeile au întâietate.

Vineri

Crna Bara: Acostare pe plajă. Se campează pe livada de lângă restaurantul tradiţional aflat lângă un motel abandonat, la 500 de metri de mal. Se poate lua apă potabilă de la casele învecinate. Magazine în apropiere, la 1 km.

Sâmbătă

Sremska Mitrovica: debarcare şi campare la clubul de caiac “Val”; apă, toalete şi duşuri în incinta clubului.
Restaurante şi magazine. 400 de metri până în centrul oraşului..
A doua zi dimineaţa se face turul ghidat al muzeului şi oraşului în care s-au născut 10 împăraţi romani, după care se pleacă spre casă.

Înscriere
Înscrierile şi orice alte detalii se pot obţine de la organizatori, Asociaţia Vâslaşilor Sârbi la TID. Se pare că în acest an vor participa la regată aproximativ 25 de români. Numărul participanţilor este limitat la 80 de persoane, datorită spaţiilor limitate de cazare şi având în vedere necesitatea de a se păstra un grup compact.

Taxa de participare pentru participanţii din România este de 10 Euro (plătibili în dinari sârbeşti), iar această taxă acoperă cheltuielile legate de organizare şi pregătire.

Pentru înscriere sunt necesare următoarele date: numele şi prenumele, e-mail, număr telefon mobil, data naşterii, adresa, seria și numărul cărții de identitate (nu este necesar pașaportul), locul de start, locul de părăsire a regatei, tipul ambarcatiei (caiac / canoe, culoare, lungime, număr de locuri).

 

Lasă un răspuns