Cupa Ungariei la GO

Introducere în GO: tsumego

13 martie 2016 Comentarii (0) GO

Viitorul a fost atins azi

GO-ul este un joc de strategie în care doi jucători se înfruntă plasând piese, alternativ, pe o tablă caroiată. Originile jocului se pierd în China antică, legendele atribuindu-l împăratului Shun care vroia să-l instruiască pe fiul său Shang Kiun dezvoltându-i gândirea. Regulile jocului sunt foarte simple, putând fi însușite în doar câteva minute, însă e nevoie de întreaga viață pentru a fi jucat la un nivel ridicat. Datorită faptului că numărul configurațiilor posibile pe tablă depășește numărul atomilor din univers, capacitățile computaționale sunt net depășite, jocul necesitând intuiție și creativitate, ceea ce i-a conferit unicitate: după legendara înfruntare din 1997, când computerul Deep Blue al companiei IBM l-a învins pe campionul mondial la șah Garry Gasparov,  a rămas singurul joc în care oamenii sperau să nu fie învinși de inteligența artificială.

Zilele acestea, vechiul mit conform căruia inteligența artificială nu va putea să o învingă pe cea umană în sectorul în care intervine intuiția și creativitatea a fost spulberat prin victoriile programului AlphaGo asupra campionului corean Lee Sedol cotat cu cel mai înalt rang, 9 dan pro.

Pe un pliant de popularizare a jocului de GO, scria: „Până în prezent computerele nu au putut fi programate astfel încât să îl învingă pe om la GO. Cel mai bun program de jucat GO pe calculator este cu ușurință învins de un jucător mediu, de club, iar un jucător de top înfrânge computerul lejer chiar și cu un handicap de 9 pietre. Fundația „ING” a lansat de ani de zile o provocare pentru împătimiții computerelor: oferă un premiu de 1,5 milioane de $ pentru realizarea primului program de calculator care va reuși să învingă un jucător amator de top. Până în acest moment nu a existat nici o revendicare a recompensei.” Pliantul a fost tipărit în 2006 și atunci puțini jucători credeau că lucrurile se vor schimba.

go0101Corelat cu crearea unor computere tot mai performante au fost create diferite programe a căror putere a fost testată prin partide oficiale împotriva jucătorilor profesioniști, printre aceste evenimente existând chiar și o experiență românească. În anul 2008, Cătălin Țăranu jucător european profesionist de 5 dan pro, a fost invitat să joace împotriva programului MOGO dezvoltat de Institutul National Francez de Cercetare Informatică și Automatică, întâlnire care s-a finalizat cu victoria jucătorului uman cu scorul de 2-1.

De atunci lucrurile au evoluat, în prezent campionul inteligenței artificiale fiind AlphaGo, un program dezvoltat de Deep Mind, aparținând Google. AlphaGo a atras atenția în 2015 când s-a impus cu scorul de 5-0 în fața campionului european Fan-Hui, următorul pas fiind provocarea unui rival superior, jucătorul corean Lee Sedol cu rangul de 9 dan pro. Lee Sedol (33 de ani) joaca de la 12 ani, iar la 17 ani a castigat primul dintre cele 18 titluri mondiale pe care le detine. Pentru a mări miza, jucătorului corean i-a fost promis un milion de dolari pentru trei partide câștigate. Luna trecută Lee Sedol a prognozat că va câștiga cu 5-0 sau 4-1, apreciind că nivelul de joc dovedit de computer împotriva lui Fan-Hui este departe de a fi suficient, însă după câteva ședințe de informare asupra funcțiilor noului program, a înțeles că acesta ar putea fi mai puternic decât crezuse inițial.

Complexitatea extraordinară a jocului face ca programul să nu poată fi învățat să joace, așa cum s-a procedat în cazul șahului, antrenamentul lui constând în analiza a 30 de milionane de mutări din jocul celor mai buni profesioniști urmată de simularea a milioane de jocuri și acumularea de cunoștințe intuitive, ceea ce face ca softul să învețe mereu și să devină din ce în ce mai bun, putând rula incomparabil mai multe partide decât poate să joace un jucător uman în întreaga sa viață.

Prima partidă s-a disputat în data de 9 martie 2016. Lee Sedol a început nonconformist, testând răspunsul mașinii în fața situațiilor inedite, însă AlphaGo a făcut față cu brio. Chiar dacă spre final Lee Sedol a avut un moment bun în care a preluat supremația pe tablă, acesta a fost scurt și în cele din urmă a fost silit să se recunoască învins.

După meci, Lee Sedol s-a declarat surprins de puterea programului, realizând că l-a subestimat: “I was so surprised. Actually, I never imagined that I would lose. It’s so shocking.”

A doua partidă s-a disputat în 10 martie 2016. De data asta Lee Sedol era avizat asupra tăriei programului și a jucat cu multă determinare și respect pentru adversarul său. A doua partidă a decurs cu totul diferit. Dacă în urmă cu o zi a fost agresiv, de data asta a jucat precaut, așteptând ca adversarul să greșească. Așa cum Sun Zi a explicat în Arta războiului „invulnerabilitate depinde de eforturile propriile, în timp ce victoria asupra inamicului depinde de neglijența acesteia din urmă. Prin urmare, victoria poate fi anticipată, dar nu poate fi forțată”. Și nu a fost, fiindcă AlphaGo nu a greșit. Mai mult, s-a dovedit că programul e creativ având răspunsuri care chiar dacă inițial păreau slabe, s-au dovedit strălucitoare. AlphaGo nu a făcut nici o greșeală gravă, și astfel Lee nu a avut nici o șansă clară de a câștiga, terminând partida prin abandon.

”Ieri am fost surprins, dar azi sunt mai mult decât atât, am rămas fără cuvinte”, a declarat Lee după joc, adăugând: nu a existat nici-un moment în care să simt că conduc jocul”.

Al treilea meci din cele cinci programate s-a disputat în 12 martie 2016, după o zi de pauză.  De data asta AlphaGo a câștigat atât de convingător încât a eliminat orice îndoială privind puterea lui. De fapt, AlphaGo a jucat atât de bine încât a fost aproape înfricoșător. După a doua partidă, Lee împreună cu un grup de jucători de top au căutat slăbiciunile programului și au convenit că acestea ar putea veni la jocul de ko, unde nimeni nu l-a încercat încă. Pentru cei ce încă mai sperau că AlphaGo nu recunoaște aji (slăbiciunile formațiilor) și că se teme de ko (negocieri în schimburi de pietre sau teritorii), totul s-a lămurit în acest joc. Lee Sedol a părut că joacă bine, dar cumva computerul juca și mai bine. Forțând AlphaGo să reziste la un atac foarte sever, Lee Sedol a dezvăluit puterea sa ascunsă, însă computerul nu a picat în capcanele întinse și după ce a rezistat și ko-ului, a câștigat net prin abandonul jucătorului uman.

„Înfrângerea de astăzi a fost a mea, nu una a întregii omeniri”, a ținut să spună campionul imediat după meci și chiar dacă conform părerilor unanim acceptate a jucat admirabil, a ținut să-și ceară  scuze că nu a fost la înălțimea așteptărilor și pentru că nu a jucat atât de bine cum sperau fanii săi.

Cu această partidă s-a scris istorie. Mai sunt încă două partide de disputat, însă umanitatea nu mai poate întoarce scorul. Presa relatează că nu se aud aplauze sau felicitări la fața locului, nici măcar între membrii echipei de la DeepMind. Cu asta, chiar dacă aura de invincibilitate și mister a jocului a fost știrbită, pentru om rămâne în continuare frumos. Contrar a ceea ce se credea, mașina a dovedit creativitate, mutând surprinzător. Va fi de acum înainte AlphaGo vârful de lance al cunoașterii în Go? Vor putea să se inspire de la el jucătorii de top, așa cum AlphaGo s-a inspirat de la ei? Cu modestia care-i caracterizează, ce-i mai buni jucători estimau că cunoașterea lor ar fi doar o părticică infimă din marele ocean numit Go. Ne va ajuta AlphaGo să explorăm ape mai adânci?

Imagini preluate de pe https://gogameguru.com/alphago-shows-true-strength-3rd-victory-lee-sedol/

  • AlphaGo-Lee-Sedol-game-3-Demis-Hassabis-Lee-Sedol-Sergey-Brin
  • AlphaGo-Lee-Sedol-game-3-first-move
  • AlphaGo-Lee-Sedol-game-3-Lee-Sedol-speaks-at-press-conference

 

Lasă un răspuns