18 august 2014
M-a fascinat întotdeauna Dobrogea și iată că acum urma să o văd din nou. Am fost în munții ei deosebiți, am simțit în cerul gurii arșița ei, am fost pe marile întinderi de apă, am gustat din darurile oamenilor ei și mi-a plăcut întotdeauna atât de mult încât singurul lucru pe care îl regret este faptul că nu e mai aproape de orașul meu.
Suntem în România așa că n-am găsit de cuviință să ne mai complicăm cu GPS-ul. La o benzinărie din Cernavodă, Grasu coboară și merge să întrebe pe unde să o luăm spre Topalu. Îl urmăresc pe interlocutorul lui, un bărbat scund, bronzat, explicând cu gesturi largi. Fără sonor drumul pare complicat, dar Grasu ne face semn să-l urmăm, foarte sigur pe el. Orașul e mic și după două curbe ajungem la marginea așezării, pe un fel de drum de centură ce se pierde sub un strat gros de noroi, ca o mlaștină. Dacă Suzukiul Jimny a suferit până acum din lipsă de teren accidentat, o simt pe Baghera prea puțin dispusă să se mânjească pe lăbuțe. Urmele ce continuă ca două șanțuri pe presupusul drum sunt înspăimântător de adânci, dar Jimny trece fără probleme. Fie ce-o fi! Schimb viteza într-o treaptă inferioară și intru în mlaștină prudent. Uneori simt cum nivelez noroiul cu podul, dar nu mai pot da înapoi. Mă bazez că dacă mă înfund, mă trage Grasu cu troliul, dar nu e cazul, în cele din urmă ies pe roțile Bagherei: am făcut-o și pe asta!
În scurt timp debușăm în drumul spre Hârșova. Altă viață! Șoseaua urmează cursul Dunării peste dealuri, apoi pe tăietura unei văi se lasă la fluviu, într-o poiană demnă de grădinile Raiului. Locul, ascuns între două falduri ale dealului este complet orizontal, ceea ce mă duce cu gândul la o luncă inundabilă. În această perioadă terenul e năpădit literalmente de flori violacee în mijlocul cărora stau proțăpite două vagoane a unor apicultori. Și asta nu e tot. Dunărea ajunge aici doar prin niște brațe idilice îmblănite cu păduri de sălcii, sugerând un labirint acvatic tăinuit. Încântat peste măsură, opresc pentru o fotografie. Știu că nu va reuși să surprindă ceea ce ochiul și imaginația mea a construit, dar am nevoie de ea ca suport al amintirilor viitoare. Găsirea acestui loc fermecat este ceea ce eu numesc efectul Alionte. Locul este o mică bijuterie, totuși prea mică pentru a justifica deplasarea de la Oradea, dar este un cadou frumos și bine primit ca efect secundar al drumului spre Alionte.
În continuare drumul șerpuiește la baza dealului dezvăluind noi colțișoare ale acestei poieni invadate de apicultori, apoi ajunge la Capidava unde indicatoare pe fond maro vestesc un site arheologic. Oprim lângă ruinele unei cetăți geto-romane ce străjuiesc fluviul de la înălțimea unei terase. Zidurile refăcute un pic peste înălțimea solului dezvăluie planul geometric al cetății, cu donjoane pe colțuri și contraforturi. Ne pierdem printre ele o vreme, întorcând de pe o parte pe alta diverse piese ceramice risipite, apoi ne regrupăm la marginea terasei să privim Dunărea. Pentru niște caiaciști de râuri și lacuri, este o imagine măreață, în primul rând prin dimensiuni. Apoi, în lumina razantă și caldă a dupăamiezei, valurile ce-i încrețesc suprafața trădează curenți contradictorii ce se întâlnesc în anafoare.
Plecăm mai departe spre Topalu, destinația finală. Satul pare mort. Nici un suflet de om nu se arată pe ulițele sale sau prin ogrăzi. Coborâm la Dunăre în locul în care un bac metalic stă încremenit la țărm. De pe puntea lui ruginită, câțiva copii sar în apă scăldându-se cu chiote.
foto: Grasu
Descărcăm. Vom petrece o noapte pe Alionte, așa că pe lângă mâncare avem nevoie de echipament pentru bivuac. În timp ce caiacele se înșiruie pe mal ca torpilele, în spatele nostru se oprește o mașină de teren și o voce veselă ne întreabă:
-Ați găsit Topalu?
Este chiar ghidul nostru din Cernavodă, bărbatul scund și bronzat. Întâlnirea este remontantă de ambele părți. Îl întrebăm unde ne putem lăsa mașinile și ne invită la ferma lui. Nea Petre este un fel de latifundiar local, implicat în tot felul de activități economice. Bacul ruginit este tot a lui. Cu el aduce în sat lemn de foc exploatat dincolo de brațul Dunării: salcie, plop, frasin.
Ieșim pe fluviu. Alionte este un canal ca un arc de cerc, având capetele pe celălalt mal al fluviului, amonte, respectiv aval de Topalu. Socotesc să o luăm amonte, ca să curgem odată cu curentul pe canal, să putem admira în tihnă.
Valurile nu sunt mari, dar preventiv ne punem fustițele. Curentul Dunării pare puternic și traversăm pentru a găsi protecție sub malul opus. În lumina soarelui coborât spre orizont, fețele noastre radioase par bronzate. Caiacele se joacă vesele, parcă mulțumindu-ne pentru lestul bagajelor, ce le conferă stabilitate. Gata: suntem în lumea apei, pentru care am bătut atâta drum.
Încet, malul opus se individualizează. Liziera verde se transformă în copaci distincți, pe sub coroanele cărora alunecă o lotcă împinsă la rame. Ne salutăm ca de la barcagiu la barcagiu și bărbatul vânjos, tăbăcit și bărbos, cu hainele arse de soare, asortate cu lemnul înnegrit al bărcii sale, mă invită la competiție. De o parte lotca lui masivă, având inerție. De cealaltă, corpul fusiform, iute ca un rechin, a lui Endorfin. Accept, dar din câteva bătăi de padelă situația e clară și pescarul o recunoaște cu fair-play.
foto: Grasu
foto: Grasu
Ne atrage pădurea inundată. Intrăm cu caiacele printre plopii aliniați din care atârnă rădăcini aeriene ca niște țesături textile. În lumina filtrată de frunziș, locul pare tăinuit. Curentul Dunării, vămuit de piaptănul trunchiurilor, ne lasă să ne jucăm printre ele. Cu caiacele prin pădure: ultima revelație! Din păcate joaca se complică fiindcă, unde ne așteptăm mai puțin dăm peste crengi groase împotmolite printre copaci, ce ne obligă la slalomuri strânse, obositoare, cu frâne din padelă, așa că după ce ne satisfacem pofta de inedit preferăm să ieșim la Dunăre și să luăm curentul în piept.
În dreapta se deschide un canal. Nu e Alionte ci un frate mai mic, ce ne poate duce însă la Alionte, așa că intrăm pe el. Știm din fizica de clasa a VI-a că lucrul mecanic între două puncte A și B este același, indiferent de drumul parcurs, dar ne face plăcere să diversificăm peisajul. Față de Dunăre canalul nu are valuri ceea ce, în ciuda manualului de clasa a VI-a, ne scutește de o parte din lucrul mecanic necesar. Răzbunarea manualului însă nu a întârziat: o lotcă mânată de motor a trecut pe lângă noi săltându-ne provele, în timp ce unul din pasagerii ei și-a ridicat pălăria și ne-a strigat ceva.
-Ai văzut? îmi spune Grasu. Imediat a recunoscut că ești profesor.
-Da? Cum așa?
-A spus good morning teacher.
După acest episod hilar ajngem în sfârșit la Alionte și schimbăm sensul, tocmai la timp că începusem să resimțim oboseala în brațe.
La început, noul canal e strâmt. În lumina razantă a apusului totul pare mirific, singurul lucru deranjant fiind zgomotul motorului lotcii ce face incursiuni ici-colo prin crângurile inundate, făcând, se pare, inventarul unor năvoade. Înserarea are întotdeauna farmecul ei însă aduce și o umbră de îngrijorare: unde ne vom instala tabăra? Nu-i vorbă, pe sub copaci este loc de două corturi, însă un loc de tabără nu se rezumă la atât. Câteva incursiuni pe sub frunziș ne-au dovedit, dacă mai era cazul, că locurile sunt pline de țănțari. Așadar căutăm un loc deschis, fără iarbă înaltă sau tufe.
-Ceva mai jos, la trecere ar fi un loc de cort, ne-au povățuit braconierii.
Într-adevăr, nu mult în aval, în locul unde la cote mai mici ale Dunării se pare că era un vad practicabil, am găsit locul căutat. Dincolo de copacii bătrâni ce bordau canalul, era un loc vast, defrișat, plantat cu plopi tineri. Am tras la malul nămolos, am instalat corturile și la pălălaia unui foculeț ne-am spus poveștile cu câte o bere de ghimbir în mână, încercând să nu luăm în serios țânțarii ce se nimereau prin preajmă, apoi, într-un târziu ne-am dus la culcare.
-Într-adevăr, sălbatic loc, mi-au servit-o camarazii.
De dincolo de canal se auzea continuu zgomotul unui motor.
Dorin Chiș - august 2014 << - cuprins - >>