Eram în Sibiu și aveam 4 zile la dispoziție pentru a urca din nou în Făgăraș. În preziua plecării, pe cer au apărut primele semne ale schimbării vremii iar seara, rafale puternice de vânt vesteau apariția noului front. N-a fost o schimbare de durată, doar că în dimineața în care am urcat în tren eram cu o zi întârziere, ceea ce însemna că nu-mi mai rămăsese pentru excursie decât 3 zile.
Chiar dacă în ultimii 20 de ani România se schimbase și vechile garnituri de tren erau înlocuite cu moderne săgeți albastre, în spațiul comun al personalului de Brașov am regăsit aerul știut: pescari zoriți spre Olt, țărani cu desagi, tineri cu rucsaci, toți povestind întretăiat, contribuind la acea rumoare plină de entuziasm al unei dimineți ce stătea să se reverse de dincolo de crestele Făgărașului. Eram singur, aveam un rucsac bine drămuit și niște bocanci ergonomici ce parcă-mi crescuseră în picioare așa că rumegam ideea de a acoperi ziua pierdută forțând etapele. Neavând cort nu puteam înopta decât la refugii sau cabane dar dacă, în loc să mă opresc tradițional la refugiul Scara, aș sări peste Custura Sărății direct la Călțun? Oricum o suceam și o învârteam etapa ieșea prea lungă! M-am decis să abandonez intrarea clasică pe la Turnu Roșu și să mai merg o stație până la Sebeș Olt, să sui pe Valea Moașei și să ies în creastă direct la Suru. Nu făcusem niciodată intrarea asta și nici nu o aveam pe harta mea ce cuprindea doar zona alpină dar, ineditul mă atrăgea cu atât mai mult.
În halta aproape pustie am dat de un idicator turistic: refugiul Suru 3 ½ ore. Am estimat încă două ore pentru ieșirea în creastă, am mai tăiat o oră fiindcă mă simțeam plin de vitalitate și da, îmi mai rămânea o jumătate de zi să ajung la Călțun: realizabil. Am pornit încrezător pe șoseaua spre Sebeș, întinzând pasul cât puteam de mult. În ciuda ploii de ieri vremea se îndreptase și o dimineață fără cusur îmi susținea moralul.
Făgărașul de dimineață
N-am reușit să agaț nici o mașină așa că am tropăit din bocanci cei 3 km până în sat. Regăseam satul tipic din Țara Făgărașului, cu porți înalte cu arcadă, cu râul de munte curgând paralel cu ulița, cu flori în fața caselor și sporadic, cu câte-o pictură murală cu subiect religios. Din curțile nevăzute se auzea radioul, câte-un motor de circular sau glasurile oamenilor îndemnând vitele. Am ieșit din sat pe poarta dinspre munte, socotind că după 11 luni de dimineți cotidiene pe care le petreci stereotip, mâncând grăbit pentru a ajunge la servici la ora exactă, e reconfortant să fi martor la cotidianul altora, să privești dinafară mecanismele comunității.
La piramide
O bifurcație mă pune pe gânduri. Din acest loc se desprinde o potecă ce urcă la refugiu pe muchie. O fi bună? O fi rea? Habar n-am. N-am fost niciodată prin zonă, nu am nici hartă așa că sunt la discreția marcajului. Dacă poteca nu e umblată? Dacă marcajul dispare? Hotărăsc să optez pentru varianta de pe vale care, de bine, de rău este clară și fără să mă mai uit în urmă întind pasul din nou pe drumul forestier ce intră în munte. Din loc în loc, găsesc vreo mașină trasă la marginea drumului veghind corturile așezate jos, lângă râu. Numerele îi trădează: sunt familii venite din alte județe. Au corturi mari, de camping, măsuțe și scaune din plastic, semn că s-au instalat pentru tot concediul. Vederea lor mă binedispune și-mi spun că uite, se mai găsesc și oameni care apreciază natura, că nu toată România întreabă pe forum dacă agenția cutare e de încredere, dacă hotelul cutare e bun sau dacă piscina și all inclusive din te miri ce parte a lumii își merită banii. Încet, încet valea se strânge și în cele din urmă gâtuie drumul forestier ce se transformă într-o potecă. Ca toate râurile de pe versantul nordic făgărășan și Moașa are o puternică energie de relief, prăvălindu-și apele incredibil de curate peste nenumărate săritori și repezișuri.
Pe Valea Moașei
Mă uit la ceas și mă neliniștesc: au trecut 3 ore de la coborârea din tren. Credeam că sunt în formă și că voi scoate timpi mai buni decât pe indicator dar încă sunt pe firul văii și până sus pe muchie va trebui să urc abrupt. Forțez. Marcajul este aplicat sporadic, cărarea nu e foarte lizibilă și în grabă ies de câteva ori de pe traseu, ceea ce mă întârzie și mai mult. Am transpirat. Mi-e sete. Mă opresc să înghit câteva guri de apă și să mănânc un măr. Așa mai merge.
Zgomotul unei mari cascade răzbate prin pădure. Printre frunzișul arborilor întrezăresc spre trupul muntelui panglica albă a căderii: impresionant! Lângă o stână mă las furat de o umbră de cărare și mă abat serios de la traseu, ceea ce mă obligă să fac apoi cale întoarsă. Au trecut 4 ore de la coborârea din tren și în ritmul ăsta nu mai ajung la Călțun. Sunt obosit, curge apa pe mine. Mi-e sete. Ideea de a străbate muntele în forță tinde să transforme mult aștepatata întâlnire cu Făgărașul în chin dar mă iluzionez că odată ieșit la golul alpin lucrurile se vor schimba și după 4 ½ ore de la plecarea în traseu ajung la refugiul Suru.
Refugiul Suru
Dorin Chiș - noiembrie 2010 cuprins jurnal >>