<< - cuprins jurnal - >>
De aici înainte nu mai sunt pasaje dificile. După masa consistentă mă simt în stare să pornesc la drum complet refăcut, ceea ce mă îmi dă speranța că voi răzbi până la Podragu. Cunosc traseul la perfecție și după ce îl desfac pe module și estimez timpii, conchid că e realizabil. Va trebui să cobor în căldarea Bâlii cât să încarc telefonul să sun acasă, în rest sunt liber să zbor cât mă țin bocancii. Ideea mă catapultează, înșfac rucsacul și atac susținut panta dură a Lăițelului.
Dealungul crestei sunt destule vârfuri ce necesită efort susținut, însă dintre toate, doar Lăițelul și Mircii mă exasperează. Trec fără probleme de zona cu cabluri, după care intru în ritmul de croazieră, molcom și apăsat. Respirația devine amplă și regulată, corelată cu efortul constant, ceea ce mă susține să ating Lăițelul fără nici o oprire intermediară. Îmi îngădui un scurt popas pentru depresurizare și pentru panoramare, după care salt ca o bilă de cauciuc pe panta pietroasă ce mă coboară dincolo, urc poteca ce taie oblic curbele de nivel de sub Laița și mă reculeg la izvorul rece dintre lespezile de sub Vf. Paltinul. Sunt în grafic, vremea este excelentă și mă simt minunat. Ce-mi pot dori mai mult?
Îmi acord exact 5 minute de odihnă după care pornesc mai departe. Începând de la Călțun am întâlnit mereu grupuri de turiști, cei mai mulți fără prea mari bagaje, plecați probabil din Bâlea în ture de o zi. Urc diferența de nivel până în șaua Doamnei, de unde am la picioare căldarea Bâlei. Câtă deosebire! Șoseaua ce permite accesul facil transformă acest loc de o curată frumusețe alpină întro scenă a comediei umane. Nu-i condamn pe acești oameni: nu sunt capabili sau nu au îndrăzneala de a urca în creastă însă vin cu mașinile lor aici, fiindcă muntele îi fascinează, apoi coboară acasă și luni de zile povestesc prietenilor sau colegilor de servici despre puritate și frumusețe.
Chiar sub șa se găsește parcarea de la capătul nordic al tunelului ce trece șoseaua de pe-o parte pe cealaltă a muntelui, pe sub briciul de piatră al crestei. Îmi îngădui o oprire de un minut. Mă salut cu câțiva turiști gâfâind, ce întrun avânt interior și-au luat oboseala de a se desprinde din parcare și de a urca până aici. Vestimentația lor îi trădează. La fel și suflul. Sunt însă extaziați. Își fac poze, majoritatea cu telefonul. Îmi spun că și aici, la scară redusă, altitudinea e cea care face diferența, separându-i pe vizitatori în funcție de aspirație. La Călțun ajung grupuri de montaniarzi încălțați și îmbrăcați adecvat, obișnuiți cu turele montane, în majoritate tineri. Aici în șa poposesc oameni de toate vârstele, îmbrăcați ca la câmpie, însă cu chemarea muntelui în suflet. Iar jos, pe fundul căldării spre care mă îndrept acum, stau decantați cei care și-au adus la munte mașinile, care nu au timp să realizeze liniștea locului fiindcă nu opresc muzica odată cu motorul și care nu văd nimic din frumusețea locului ci doar ce curbe faine are Transfăgărășanul și cum mașina lor urca cu a treia, chiar dacă panta era așa.
Nu sunt un ascet. Iubesc singurătatea verticalelor dar îmi place să revin pentru un minut, pentru un singur minut, printre oameni. Las în urmă parcarea arhiplină în care vânzători de suveniruri sau de mâncare caută să-și rotunjească profitul și mă îndrept spre vila Paltinul, fosta casă de vânătoare a lui Ceaușescu. Restaurantul e full iar băieții de la bar nu prididesc să deschidă berile și să distribuie cafelele. Îi rog să-mi pună telefonul la încărcat și ies pe terasă unde gălăgia umană amestecată cu flashurile sticlelor ciocnite se pierde, fiind înlocuită cu rumoarea căldării ce reverberează sunetele sutelor de oameni ce viermuiesc printre stânci. Am 15 minute la dispoziție pentru a adăsta. Panorama lacului mă transpune în urmă cu exact 10 ani când împreună cu Cosmina și Mihaela am făcut creasta pornind din Podul Dâmboviței, peste Iezer-Păpușa.
Am ajuns în căldare odată cu seara. Ca și acum, locul era invadat până la saturație de cei veniți cu mașinile. Corturile celor plecați să facă turul țării, sau a celor ce se reîntorceau acasă de la mare, umpleau fiecare spațiu cât de cât plan. Împreună cu noi coborau Reta și Vasile, cabanierii de acum 5 ani de la Bâlea 2, cu care ne întâlnisem întâmplător la Popdragu.
Ne-am trântit rucsacii pe veranda cabanei ajunsă o ruină. Eram un pic obosiți și în lipsa unui loc de tabără preferam să lăsăm în spectrul incertitudinii felul în care vom înopta. Am pătruns înăuntru. Construcția lăsată în paragină se degradase. Foștii ei cabanieri scotoceau cu nostalgie cotloanele, răscolind amintiri. În cele din urmă am ieșit din nou pe verandă.
Soarele dispăruse demult și doar o dungă portocalie ce îngroșa orizontul mai difuza puțină lumină. Primele stele se ițeau pe boltă. Chiar și murmurul uman scăzuse în intensitate. Trebuia să tranșăm problema bivuacului și singurul lucru cert era că nu vom dormi în cabana din care tocmai ieșisem. Cuprinsă de nostalgie, Reta propunea să ne întindem sacii de dormit chiar acolo, pe verandă, însă Vasile își amintea că dincolo de lac, la piciorul pantei abrupte, s-ar găsi loc pentru 2 corturi. Ca să ne convingem, am străbătut malul accidentat până la locul știut și da, chiar dacă nu de nota 10, mica platformă exista. Am privit locul încântați: chestiunea era rezolvată. Singura problemă era Reta:
-Eu nu vreau să dormim aici. Vasile, vreau să dorm în fața cabanei!
Am privit iarba presărată cu bolovani ce se sfârșea doar după câțiva metri în apa întunecată a lacului. Platforma de beton și piatră din fața cabanei nu ne făcea cu ochiul. Poate că în amintirile Retei locul era primitor, dar pentru noi nu era decât anticamera unei ruine. Ne-am uitat spre Vasile:
-Noi întindem cortul aici.
Ne-a făcut cu ochiul și a cuprins-o pe Reta pe după umeri.
-Eu vreau la cabană, repeta fata.
-Hai tu Reta! Nu vrei sa fim rebeli?
Au făcut câțiva pași. Vasile s-a întors către noi:
-Mergem după bagaje!
S-au îndepărtat spre cabana pe prispa căreia își lăsaseră rucsacii.
-Eu vreau să dorm la cabană, se mai auzea vocea Retei.
Bolta era de acum întunecată. Cele două corturi stăteau întinse unul lângă altul, chiar pe malul apei. Nimeni nu vorbea și în tăcerea ce a cuprins în sfârșit căldarea, doar stelele erau vedete. Dinăuntru cortului verde, faciculul luminos al unei lanterne desena pe tendă zig zaguri iar vocea de ardelean a lui Vasile se auzea neestompată:
-No! Ce zici Reto? Fain îi să fim rebeli?
M-am scuturat de amintiri și am intrat în cabana mirosind a bere și a țigări. Telefonul se încărcase suficient cât să sun acasă. Vocea Cosminei era calmă: n-a apucat să se îngrijoreze. Mi-a urat drum bun. Eram pregătit pentru ultima etapă a zilei.
Prima început trebuie să ajung din nou în creastă. Voi urca în șaua Caprei. Am mai trudit pe panta asta de nenumărate ori. Iarna, când omătul încarcă țancurile Făgărașului cu o plapumă grea, șaua Caprei este o destinație facilă pentru cei de la cabană. Deși grea, panta poate fi urcată în 20 de minute.
În urma mea rămâne panglica de asfalt a Transfăgărășanului. Cu cât capăt altitudine, perspectiva se schimbă și șoseaua se conturează tot mai bine prin meandrele reliefului. Pe această porțiune traficul de turiști e încă intens. Magia crestei îi cheamă pe mulți până în șa și remarc cu obidă că par să fie mai sprinteni ca mine. Să fie doar de la faptul că nu au un rucsac în spinare? Mă simt obosit. Cu toate că trag, mai să-mi pierd respirația, abia scot 40 de minute până sus. Ceva nu e în regulă. Sper să-mi revin.
Lacul Capra dormitează liniștit în găvanul lui. La ora asta oglinda îi este deja umbrită. Turiștii rămân în șa și cobor singurel odată cu poteca spre monumentul de marmură albă ce marchează accidentul studenților comuniști. Zgomotele căldării au rămas ca o părere dincolo de creastă și regăsesc Făgărașul așa cum îl știam înainte de șaua Doamnei, pur, nepoluat, aromind a pășuni și răsuflând vânt. Contrar așteptărilor, nu e totuși liniște. Ar fi urât și nepotrivit ca un munte viu să păstreze o liniște de cavou. Dacă te oprești să asculți, vei auzi armonicile șoptite ale locului ce, chiar dacă neconștientizate, îți umplu ființa constituind acel ceva de neînțeles care simți că-ți lipsește acasă și care te cheamă înapoi.
Pelerinaj scurt la monument. Accidentul s-a produs mai sus, în creasta Arpășelului, așa cum au dovedit fotografiile din aparatele foto găsite asupra trupurilor legate în corzi. Fiind comuniști, nu se cădea să le fie pusă o cruce și a ieșit un obelisc de marmură, pe care timpul îl macină încet. Nu cred în răutatea muntelui fiindcă nu există victime ale Făgărașului ci doar victime ale propriilor greșeli. Îmi vin în minte cuvintele lui Alexandru Brăduț Șerban, el însuși chemat la ceruri de pe panta unui munte: "Muntele nu e un ucigaș. E e un bunic, un uriaș blând și bun, care, din joacă nevinovată, din prea multă dragoste îi înnăbușă uneori cu îmbrățișările sale pe prichindeii prea neastâmpărați". Plec mai departe cu sufletul cernit căci sus, pe cumpăna apei mai am o oprire de suflet lângă un alt monument alb. Chiar dacă timpul mă presează, nu pot să nu mă opresc lângă placa de marmură, poartă stelară sau tunel spre un univers paralel.
Iarna lui 2002. Am făcut revelionul la cabana Curmătura din Piatra Craiului și ne întorceam la Sibiu cu un microbus în habitaclul căruia se revărsa muzica unui post de radio. La ora fixă, buletinul de știri aruncă trăsnetul asupra noastră: patru orădeni sunt dați dispăruți în pe creasta Făgărașului, în zona Bâlea. Muntele e dincolo de geamul microbusului. Acolo e Bâlea, acolo e creasta, acolo sunt prietenii noștri. Primul instinct e acela de a opri mașina și a urca în creastă. Ca să ce? În data de 30 decembrie cei patru și-au lăsat schiurile la cabană și au plecat spre refugiul Fereastra Zmeilor, după care n-a mai auzit nimeni de ei. Salvamontul a fost alertat după data de 1 ianuarie, răstimp în care în zonă s-au semnalat câteva avalanșe. Cunosc bine zona și mai știu ce înseamnă iarna în creasta Făgărașului. Dacă Salvamontul nu i-a găsit la refugiu ... Refuz să mă gândesc mai departe și îmi pun speranța în miracole. Până târziu, în noapte, nu pierdem nici un buletin de știri, apoi, înainte de a mă încredința somnului, acest spațiu volatil în care subconștientul se poate deplasa, mă rog fierbinte ... Mă visez înspăimântat pe o pantă bulversată de troiene dintre care se ridică 4 umbre negre, învelite în blănuri. Sunt prea înfofoliți pentru a le vedea chipul, însă nu interacționează cu mine și mărșăluiesc hotărât în susul pantei ca atrași irezistibil spre ceva dincolo de simțurile mele. Le ies înainte, mă agăț de ei, dar nici nu tresar, nu șovăie și nu se abat nici măcar cu un pas din drumul ce-i cheamă ...
Așez cu pietate o floare galbenă lângă micul monument și recitesc ca pe-o litanie textul pe care-l cunosc pederost: Când viața e de-abia o picătură între minutul acesta care bate și celălalt, îmi pare ne-nțeles și trist că nu privim la cer mai des, că nu culegem flori și nu zâmbim, noi care așa de repede murim.
Mă desprind cu greu și o iau șontâc la vale pe poteca serpentinată ce coboară panta aproape verticală spre baza fantasticului perete de sub Turnul Vârtopel. Am spus șontâc? Da, căci în mecanismul de oase și mușchi al piciorului drept se întâmplă ceva. Scurte junghiuri și flashuri dureroase au apărut încă de la coborârea abruptă din șaua Doamnei. Le-am ignorat cu superficialitate fiindcă piciorul nu mă trădase niciodată și odată ajuns în căldare, ele au dispărut total. Nici în urcușul spre șaua Caprei n-au fost probleme însă cum am început să cobor durerile au revenit, parcă accentuându-se. Ce naiba mai e și asta? Probabil o fi obosit genunchiul, căci traseul de azi nu l-a menajat deloc. Pot să înoptez la refugiul Fereastra Zmeilor până la care nu e mai mult de o jumătate de oră de mers dar când sufletul e înaripat, cum l-ar putea opri lestul unui simplu genunchi? Privesc la Arpașul Mic scăldat încă în soare și o vioiciune nebănuită mă ia pe sus. Oooo, cu neputință să mă opresc! Îmi fac un calcul rapid: 20 de minute până la bifurcația spre refugiu, alte 20 până dincolo de pasajul La trei pași de moarte, încă 20 pentru a traversa căldarea la monumentul Nerlinger și încă 20 până sus pe extenuantul vârf Mircii. De aici traseul e la vedere și chiar dacă urmează coborârea tare la lacul Podul Giurgiului și urcușul prelung până în șaua Podragului, mai am încă lumină pentru a ajunge la cabană fără a fi pus în situația de a orbecăii prin labirintul de lespezi al căldării. Am observat că piciorul mă deranjează numai la coborâre și, har Domnului, nu am mult de coborât. Așadar înainte! Termin coborârea aproape icnind de durere, după care o iau în pas alert pe cărarea orizontală ce urmează fidel baza peretelui monstruos, peste limbi de grohotiș în pliurile cărora mă aștept să găsesc câteva limbi de zăpadă perenă. A fost un an ploios și pentru prima dată de când bat potecile Făgărașului, zăpada e cvasiinexistentă. Nu pot spune că situația nu-mi convine. Cu ochii pe minutar urc panta spre bifurcația cu poteca ce coboară la refugiu și mă fudulesc interior când scot exact timpul estimat!
Mai departe. Pe poteca orizontală îmi regăsesc suflul și pasul sprinten. Nu mă mai deranjează genunchiul și zbor nu alta trăgând aer cu nesaț. La Fereastra Zmeilor întâlnesc doi turiști ronțăind dulciuri și după saluturi și două trei vorbe ce se cer întotdeauna când oamenii cumsecade se întâlnesc la răscruci, o iau mai departe la picior. Vai! Poteca coboară într-o custură accidentată și genunchiul meu îmi rupe icnete de pe buze. Abordez sportiv pasajul La trei pași de moarte. Simt oboseala în toți mușchii dar entuziasmul e energie pură iar hotărârea îmi întărește tendoanele.
De poți sili nerv, inimă și vână
Să te slujească după ce-au apus,
Să mergi, atunci când nu mai e stăpână
Decât voința ce le strigă: Sus! ...
Și merg! Trec dincolo de pasajul dificil și îmi consult ceasul: sunt în întârziere. Nu-i nimic, am pus cu lejeritate 20 de minute până la Nerlinger și pot scoate mai puțin. Poteca urcă, deci genunchiul nu mai protestează. Pot forța, deci forțez. Pe tricoul transpirat ce mi se lipește de spinare simt răcoarea serii. Crestele sunt încă însorite dar aerul nu mai e același. În văile umbrite deja e rece și procesul de inversiune termică iscă primele rafale ale vântului de seară ce aduce norii pe creastă. Un astfel de nor mă ajunge din urmă și mă trezesc învăluit în plapuma lui albă și rece. Îmi scot polarul protector, promițând căldură și continui pe poteca al cărei orizont se restrânge la doar câțiva metri. Ar fi trebuit să fiu deja în căldare dar prin ceața lăptoasă nu-mi dau seama unde sunt. Mă uit îngrijorat la ceas: pasajul ăsta s-a întins cu mult peste limita de timp prevăzută. O senzație leșioasă de foame profundă, la nivel de celulă, îmi taie rădăcinile. Îmi promit fructe uscate la Nerlinger și cu gândul la festin continui ciclul pașilor. Urcușul se termină într-un perete pe care sunt nevoit să mă cațăr fără a vedea finalul. Nu-mi aduc aminte de acest pasaj. Oare am deviat? M-am rătăcit? Asta mi-ar mai lipsi. Totuși, până aici poteca a fost clară și n-am avut dubii nici un moment. În plus, în porțiunea asta nu există bifurcații. Deasupra e Arpașul Mic, dincolo de care începe creasta nemarcată și prea puțin umblată a Vf. Museteica, pe care o cunosc dintr-o tură mai veche. Atunci am avut parte de o rafală de ploaie ce ne-a obligat să ne refugiem la Fereastra Zmeilor și fiindcă simțurile îmi sunt captive în închisoarea strâmtă a ceței, îmi permit evadarea în amintiri. Anul 2005. Tot august ...
pentru ochiul orasanului refugiul nu este mai mult decit un garaj de tabla, pentru mine insa e imaginea desfatarilor alpine: aici am baut sampanie cu Barbatu in 1995 si tot aici mincam acum placinta cu mere de la Mike care plateste astfel pentru toate expresiile deocheate cu care ne-a veselit pe drum. Somn voluptos sub darabana ploii apoi, dupa 3 ore scurse ca un minut, trezirea cu sulita de foc a soarelui strecurata prin fanta usii.
Imi cresc arcuri in talpi si navalesc pe usa afara. Norii patrund buluc in caldare ca o turma de mioare haituita de ciini, se disperseaza, devin cirpe sub bisturiul razelor de soare si incerc sa surprind aceasta metamorfoza pe pelicula luptind cu imboldul de a profita de clementa naturii si de a lua-o la picior spre crucea alba ce marcheaza virful Arpasul Mic.
Ne impachetam la repezeala. Corina varsa lacrimi de crocodil: si-a aruncat sacul de dormit la soare pe o stinca si acum, cind sa-l vire in rucsac, a observat ca tocmai a sugativat o mica baltuta cuibarita in gavanul pietrei.
Ziua e pe sfirsite asa ca, fara fasoane, urcam de-a dreptul spre virf pe un jgheab pe care-l identificam cu greu jucindu-ne de-a v-ati ascunselea cu norii. Foalele plaminilor bat sa se sparga, gambele devin dure iar de sub talpile Vibram lespezile curg la vale, instabile. Dar iata-ne sus ! Uriasa iluzie ! Nimic mai efemer si inutil ca o culme batuta de vint si muiata de plafonul jos al norilor, un pretext pentru coborirea abrupta ce-ti infige degetele dureros in virful bocancului.
Providential gasim chiar pe creasta de legatura cu virful Buda o mica depresiune strajuita din toate partile de pereti, cam in panta dar in acest decor ostil, paradis al camparilor. Intindem corturile si ne bucuram de spectacolul de lumini si nori al apusului, sus pe virful Arpas. Cita grandoare ! Cit de laudaros e Retezatul atunci cind isi expune fara retinere peisajele superbe, cit de impudica e Piatra Craiului atunci cind se lasa admirata nuda, cit de lipsit de mister e Bucegiul oferind totul vederii pe platourile dezgolite! Pe linga ele Fagarasul e inteleptul care nu-ti ofera nimic, care pare tern, pe care il descoperi acasa dupa 2 luni cind simti ca ceva iti lipseste, cind te sufoca orasul si ti-e rusine si nu mai vrei sa traiesti asa, atunci te apuca un dor nebun de crestele lui, atunci abia realizezi cit e de mare si vertical
Amintiri, plute de salvare inscufundabile. Monumentul Nerlinger ce-mi apare în față mă readuce brutal în prezent. Sunt uluit: când am traversat căldarea? Mă uit la ceas și brusc realizez că am reintrat în grafic. De fapt, realizez că am fost tot timpul în grafic, doar că din cauza vizibilității reduse m-am imaginat altundeva. Trebuie să mănânc. Chiar dacă voi îngheța, am promis că-mi voi recompense celulele ascultătoare și-apoi, oricum urmează urcușul greu până pe Vf. Mircii, pe pantele căruia voi produce căldură suficientă.
În timp ce papilele gustative intră în extaz, probabil același nor ce l-a ascuns pe vremuri pe nebunaticul Jupiter atras de frumusețea lui Io, se destramă dezvăluiind sub mine oglinda lacului Buda, exact acolo unde trebuia să fie. Toate aceste mici detalii sunt în stare să mă remonteze și profitând de ultimele raze ale soarelui ce stă să scapete dincolo de Vânătoarea lui Buteanu, o iau încet în sus, urmărit de umbra ce urcă panta în urma mea. Greu. După prima sută de metri îmi dau jos polarul. Chiar dacă vântul e mai rece decât mi-ar fi plăcut, cât timp sunt în mișcare nu e nici un pericol. Îmi fixez ca reper următorul stâlp de marcaj și-mi impun să urc până la el fără pauză, îl ajung și îl iau ca reper pe următorul. Nu mă mai interesează ceasul. Orice ar fi, până la Podul Giurgiului voi ajunge pe lumină iar de acolo până în căldarea Podragului, în care trebuie să se vadă luminițele cabanei, răzbesc și cu ochii închiși.
Sus mă iau în primire alte rafale înghețate. Înainte de a coborâ, îmi pun iarăși polarul. Lacul se vede sub mine mic și albastru ca cerneala. Pe malul lui sunt întinse câteva corturi. Ce n-aș da să pot înopta acolo! Îmi fac curaj: trebuie să plec.
La primul pas în jos, genunchiul ce părea că s-a cumințit mă fulgeră cu o durere ascuțită. Nu e de glumit. Încerc să nu las greutatea pe el și aproape sărind într-un picior, ba ajutându-mă și cu mâinile acolo unde bolovanii mai mari îmi permit, încep lunga coborâre către omuleții punctiformi din fundul hăului. Dacă până acum mai speram că piciorul se va întrema după o noapte de odihnă, mi-e din ce în ce mai clar că mâine, în loc să urc pe Moldoveanu, o voi lua direct către casă. Într-un fel mă mângâi cu faptul că voi coborâ pe la Turnuri pe valea pe care acum 17 ani am urcat prima dată în Făgăraș și la cabana în care apoi am petrecut câteva revelioane de pomină dar nu pot să nu fiu îngrijorat când mă gândesc că tot drumul va fi la vale, așa cum nu-i place genunchiului meu. Măcar de-aș avea o fașă elastică! Am fost poate prea optimist atunci când am plecat în această tură fără nici un fel de trusă de prim ajutor. În rucsacul meu utilat parcimonios nu găsesc decât sacul de dormit, două trei piese de lenjerie, polarul, o geacă de goretex și ce a mai rămas de mâncare pentru ziua de mâine. Să ajung numai la lac! Toată voința mea e concentrată în aces unic deziderat și urmăresc exasperat încetineala cu care omuleții dintre corturi se fac din ce în ce mai mari.
Cu fiecare pas junghiurile din genunchi sporesc. Măcar de-aș avea un toiag! Sunt singur așa că pot slobozi mici strigăte de durere ce parcă mă mai alină. Să ajung numai la lac!
Odată cu înserarea ajung pe malul lacului. Lângă corturi un primus sâsâie pe sub oale și doi trei tineri își fac de lucru pe lângă ele. Ne salutăm.
-Încotro? mă întreabă unul.
-La Podragu.
-Nu mai e mult. Dar de unde veniți?
-Din Scara.
O vreme nu zice nimic, apoi, probabil realizând distanța se miră vizibil. Să-i spun că sunt terminat și că forțând, m-am descalificat singur? Mi-e ciudă
-Noi mâine vrem să ajungem în Bâlea. Putem?
-Nu știu cum mergeți, dar distanța nu e mare. În mod normal, în trei ore ar trebui să ajungeți.
Ne urăm cele bune și pornesc mai departe. De aici poteca urcă ușurel. Contrar așteptărilor, genunchiul a început să doară și la urcuș. Stomacul mi-e gol . Nu mai pot. Trebuie să mănânc ceva, orice. Scot un măr și-l mestec încet. Mă voi târâ cumva până la cabană însă nu știu în ce hal voi fi mâine. Poate mă ajută cineva cu o fașă elastică. Plec mai departe încetișor. Hai! Hai până în șa!
Mărul s-a volatilizat și digestia odată pornită îmi accentuează și mai tare foamea. În șa mă las din nou pe iarbă și deschid un pachet de biscuiți. Poate să pară straniu dar cu toată îngrijorarea, sunt fericit. Omul nu trăiește doar cu biscuiți și mere, ci și cu trăiri și senzații, capitol la care Făgărașul mă alimentează din plin. Îmi masez genunchiul bolnav, îmi încalț bocancii și încep coborârea spre cabana de piatră din căldare.
Seara se transformă cu repeziciune în noapte. În mod normal coborârea nu ar dura mai mult de 15 minute însă sar de-a dreptul într-un picior și asta mă întârzie. Pe cărare merge cumva dar când ajung la lespezi trebuie să-mi folosesc și piciorul bolnav. La naiba! M-am rătăcit. Tot cu ochii la vârful bocancilor am uitat să urmăresc marcajul și sunt pe fundul căldării, printre lespezi, lipsit de vizibilitate. Nu e prima dată când mi se întâmplă: am mai pățit-o o dată în ceață. Cam știu pe unde e drumul și înaintez cu viteza maximă de care sunt în stare până când, undeva sub mine zăresc luminițele cabanei. Ion Udriște Olt îmi răsună din nou în trompa lui Eustache:
După moarte omul speră să ajungă în Nirvana
Fericirea-n munte este când, trudit, zărești cabana.
Dorin Chiș - martie 2012 << - cuprins jurnal - >>