<< - cuprins jurnal - >>

             

            Îmi abandonez rucsacul pe hol și intru în sala de mese animată la această oră de câțiva turiști. După ce-i salut, mă las să alunec pe una din bănci. O dulce durere îmi reverberează în toate oasele în timp ce frisoanele îmi scutură trupul. Trebuie să mănânc și o ciorbă caldă ar fi nemaipomenită. Mă târăsc la gemulețul bucătăriei să-mi command zeama și până să o primesc rezolv și problema cazării. Sorb ciorba cu voluptate, apoi mai bag două ceaiuri calde. Încep să-mi revin. Stau nemișcat ca șopârlele la soare. Ce bine e! La masa vecină, doi turiști ce tocmai s-au cunoscut discută despre starea jalnică a  cabanelor românești, vis-à-vis de suratele lor din Tirol. Îmi place să stau acolo, să nu fac nici o mișcare, doar să ascult. Ciudați suntem noi oamenii. Cu ani în urmă am cunoscut un neamț căruia-i plăcea atât de mult la Podragu încât devenise un obișnuit al locului. Venise de atâtea ori, încât învățase și limba și avea în țară o grămadă de prieteni. Pe siteul lui, avea un capitol întreg dedicat Făgărașului.

             Scuturat de friguri îmi ridic fără poftă rucsacul și cu pași mici urc în camera comună în care, în paturi suprapuse sunt cazati vreo 20 de insi.

            Fără a fi cine știe ce, camera e totuși decentă. Două becuri cu incandescență alimentate probabil de la un generator ce duduie singur în vreo anexă, sporește senzația de confort. Știind că după o anumită oră se dă stingerea,  îmi pun în buzunar mica lanternă cu LED-uri.

            Patul meu e la etaj. Cu genunchiul paradit va fi incomod să urc și să cobor. Habar n-am ce poate fi stricat în mecanismul rotulei. Îmi amintesc de o inscripție din sfera protecției muncii, afișată la loc vizibil în atelierul școlii: „omule, nu uita că te-ai născut fără piese deschimb!”. Asta era acum mai bine de 20 de ani, între timp au apărut transplanturile și chiar dacă e adevărat că la naștere n-a primit nimeni săculețul cu perii colectoare și siguranțe fuzibile, tot se mai poate face ceva. Mă gândesc ce aș putea face eu în situația dată. Variantele ar fi: unguent, frecții, comprese, odihnă. Unguent nu am, frecțiile nu cred că sunt indicate, comprese aș putea încerca iar odihnă, doar până în zori. Scot husa de la izolir, mă târăsc în baia decrepită să o îmbib cu apă glacială, revin în cameră și cu o sforțare mă sui în pat. Îmi suflec cracul pantalonului și-mi strâng husa în jurul mădularului bolnav. Mi-e milă de el ca și cum n-ar fi al meu. Dacă n-ar fi paradit, nici măcar cu o privire nu l-aș fi învrednicit. Așa însă îl gratulez cu compasiunea pe care o ai față de cineva pe care ști că starea de sănătate precară îl va supune în viitorul apropiat unor grele încercări. Strâng cârpa rece cât de mult pot și-mi dau drumul pe spate. Simt dureri în tot corpul și frisoanele încă nu m-au lăsat. În mod clar etapa de azi a fost prea lungă și cu toată beleaua în care sunt vârât, interior mă simt excelent: fuga peste creste, peisajele văzute și faptul că sunt aici, în Făgăraș mă aliniază cu fata care la spovedanie primește o lămâie să o mănânce: măcar să i se șteargă zâmbetul.

            Colegii mei de cameră discută potolit. Toată lumea e plină de bun simț și discută în șoaptă, lucru care mă bucură fiindcă au fost cazuri în care am împărțit noaptea cu nesimțiți ... Nu vreau să-mi amintesc dar gândurile fug totuși într-acolo ...

 

*

Sosim la Șpirlea în faptul serii. În ultimele zile a nins abundent. Cu toate acestea însă, găsim poteca bătută până la ușa refugiului.

            În câteva PET-uri apa e înghețată monobloc. Pe etajere găsim niște capete de lumânări și o plasă cu ceapă mai mult decât degerată. Nici-un capăt de lemn. Godinul e înfundat de sus până jos cu plăci gudronate, monolitizate la cald, pe care suntem nevoiți să le picamerizăm îndelung. Profităm de ultima geană de lumină pentru a strânge un braț de lemne, topim gheața din PET-uri și adormim optimiști cu focul trosnind protector. Din când în când vântul face crize de isterie și atunci îl simt rece pe obraz: cu tot lambriul aplicat peste pereții de bârne, o infinitate de găurele fac refugiul s㠓răsufle”. Către dimineață se termină lemnele și în maxim o oră din acel moment în refugiu e frig ca și afară.

            A doua zi tragem de dimineața până seara pentru a face aprovizionarea cu lemne. Spre seară pică niște puștani din Zărnești ce discută molcom pe marginea unei sticle cu vin. De astă dată noaptea e caldă. Punând pe foc parcimonios, reușim cu destul de puține lemne să menținem în refugiu un climat normal și suntem bucuroși să constatăm că în urma noastră vor rămâne lemne pentru eventualii turiști picați, ca și noi, în faptul serii.

            La miezul nopții ușa se dă la perete și cu tropăituri și urlete o trupă ce se vrea veselă invadează refugiul. Nici măcar nu se învrednicesc să arunce o privire pe priciuri, să-i salute pe cei pe care cu siguranță i-au trezit. Au venit aici să-și țină cheful anual, bucuroși că s-au regăsit: Brașoveni, Bucureșteni, Zărneșteni. Îi dau cu băutura și țigările, apoi cu potoalele și iar cu băutura, înșirându-și zgomotos isprăvile: ce chefuri au tras în ultimii ani și cum într-o vară, rămași fără bani de băutură au înființat un fictiv fond de reparații pentru Șpirlea, la care doi bătrânei, turiști de modă veche, au contribuit cu 500.000 lei, după ce au fost asigurați cu legitimațiile de club că banii vor ajunge unde trebuie. În tot acest timp godinul a fost alimentat până la refuz cu lemne, căci ăla nu e chef la care nu se moare de cald. Îmi amintesc povestea unui prieten, bun cunoscător al Craiului, care-mi relata un episod asemănător în care, în superioritate numerică, niște Zărneșteni au ținut să-i scoată afară transformând Șpirlea în saună. Cu tirajul la maxim godinul arde stiva de lemne ca la un concurs de viteză. Lumea e la tricou, apoi la un moment dat cineva se sesizează și se crede chiar politicos invitându-ne la un vin fiert pe care-l refuzăm monosilabic. E încă întuneric când sătui de spectacolul grotesc ne facem rucsacii. După atâtea ore în care ne-au ignorat, acum le pare rău că plecăm (de parcă am fi chefuit împreună) și culmea ipocriziei, speră că nu ne-au deranjat. Insistă să rămânem și refuzul nostru mârâit îi jignește în așa hal încât cel ce se recomandă a fi Soldatul nu s-ar da la o parte nici de la o bătaie.

            Ieșim în aerul rece și curat al zorilor.

             “Negrule cireșule

            Gândul rău te-mprejmuie

Jinduiesc la fructe coapte

Guri sosite-n miez de noapte…”

*

E întuneric beznă. Generatorul a fost oprit și lumea doarme. Nimeni nu mai șoptește și printre respirațiile regulate, doar zvârcolirile și suspinele inconștiente trădează un somn agitat. Cu puterea minții penetrez zidurile și ies în căldarea tăcută. Tăcută? Muntele are zgomotele lui. Dacă stau să ascult atent, se aude glasul miilor de firișoare de apă ce se strecoară fără odihnă pe sub lespezi.

Frisoanele m-au lăsat și din mușchii flasci a dispărut aproape total durerea, ca un zgomot de fond. Îmi mișc cu precauție genunchiul: doare. Cârpa e aproape uscată. Îmi pun frontala și cu grimase estompate de întuneric, cobor să o revigorez cu apă rece.

                                  Dorin Chiș - iunie 2012                   << - cuprins jurnal - >>