Ooty - Cochin (Enarkulam)
N-a fost o noapte ușoară. Suntem cuprinși de pântecaraie și de o ușoară febră pe care o combatem cu aspirina. Bănuiala cade pe mâncarea consumată în noaptea de anul nou. De data asta micul dejun va fi extrem de simplu: orez fiert. Doar orez.La ora 10 suntem în autogară. Ca de obicei autobusul pare că ne așteapta pe noi pentru a porni. Vom călători cu el până în Coimbatore unde vom schimba pentru Cochin.În autobusul spre CoimbatoreCochin este un mare oraș situat în zona litorală. Cum Ooty stă cocoțat la peste 2000 de metri, rezulta ca azi vom coborî această diferență de nivel. Ne asșeptam la o porție dură de serpentine dar realitatea e chiar peste asteptări. Drumul până în Coonoor îl cunoșteam deja, însă de aici mai departe autobusul coboară drept, ca liftul. Câteodată zărim în apropiere calea ferată dotată pe această porțiune cu cremalieră. Cosmina îmi cere o pungă și plătește tribut muntelui, în timp ce autobusul coboară poticnit, claxonând și blocându-se mereu. Sub noi se cască o vale deosebit de adâncă pe versanții căreia, până sus spre culme se cațără plantații de ceai. După două ore amețitoare, serpentinele se termină brusc și autobusul iese în plin șes populat cu cocotieri. Încă puțin și căutam o pungă și pentru mine. Suntem în statul Kerala care în traducere înseamnă locul cu cocotieri.O căldură enervantă de care uitasem la Ooty se face simțită în autobus. Picotesc în timp ce traversăm localități înecate în căldura și praf. Coimbatore este un oraș destul de mare pe care mașina îl străbate cu greu din cauza traficului. În sfârșit, coborâm în autogară. Căldura se transformă în presiune, probabil din cauza umidității. Întrebam de autobusul spre Cochin și suntem îndrumați afară din autogară, la un autocar modern al unei agenții de turism. Și pretul este asemenea: 600 rupii (două bilete). Autobusul pleacă doar peste o oră. Așteptăm. Aerul nu se mișcă și hainele devin jilave. Îmi este dor de munte!
Ne omorâm timpul urmărind câteva indience în sari-uri ce-și umplu carafele din plastic de la cișmeaua publică. Recipientele viu colorate umplu trotuarul iar femeile le clătesc și așteaptă răbdătoare să se umple. Multe sunt lăsate acolo de femeile ce sunt plecate cu treburi, urmând ca la întoarcere spre casă să fie umplute și luate. La un moment dat o femeie începe gâlceava. Cu lungi interjectii de eeeeeeee și aaaaaaaaa. Vânzătorul de bilete din autocar se uită la spectacol cu gura până la urechi.
La coadă
La ora 14 pornim. Un curent de aer cald trece peste noi. Din păcate autocarul doar întoarce pe cealalta parte a străzii unde mai încearcă preț de 10 minute să mai atragă câțiva clienți.
Ieșirea din oraș ne ia aproape o oră. Când credem că am scăpat și vom lua viteza, ne trezim pe o șosea hârbuită și intens circulată ce ne spulberă iluziile. Frânele autocarului scârțâie strident și, ceea ce e mai rău, scârțâie tot timpul. De fapt am bănuiala că pedala de frână a autocarului e mai tocită decât cea de accelerație. Munții rămân în urmă. Sunt masivi, foarte abrupți, cu aspect țuguiat. Privind pantele lor realizez cum am putut coborî 2000 de metri în două ore. Prin atmosfera cețoasă se văd tot mai slab, cu cât sunt mai aproape de orizont: oricât de masivi ar fi, praful îi inghite și pe ei.
După două ore de poticneli printre plantații de cocotieri și lanuri de orez, autocarul trage în parcarea unui hotel-restaurant mizer, pentru nelipsita pauză de la jumătatea drumului. Pe ușă scrie "restaurent". Deasupra clădirii scrie corect. Nu e pentru prima dată când pe panourile de reclamă sau în meniurile restaurantelor indienii pocesc cuvintele.
Peste drum, niște bivoli scufundați până la burtă în mlaștină și vegetație pasc acompaniați de câte o pasăre albă. Am mai văzut acest tandem ciudat dealungul drumurilor indiene. Cumpărăm un 7up. Chiar dacă are temperatura unui ceai, băutura dulce ne mai energizează.
Vite și păsări
Ultima parte a drumului se derulează pe o autostradă impecabil asfaltată unde pentru prima dată luăm viteză cu adevărat. După 5 ore de călătorie autocarul oprește pe o stradă înțesată de reclame luminoase iar vânzătorul de bilete strigă spre noi: Cochin!
Habar nu avem unde ne aflăm. Suntem obosiți, lac de sudoare și nu dorim decât un loc unde să putem pune capul pe pernă. Intrăm pe o stradă lăturalnică și dăm de un hotel îndoielnic. Spre norocul sau ghinionul nostru, nu mai au locuri dar recepționerul ne indică la 10 minute distanță un alt hotel. La Mermaid au camere dar sunt mai scumpe. Îi spunem recepționerului problema, ne face o reducere și cădem la pace. Camera pe care o primim este drăguță și răcoroasă. Pe deasupra are și apă caldă. Cu internetul indienii au o problemă. Nu vor să recunoască atunci când nu au. La Mysore au spus că atunci se introduce dar că lucrările nu sunt terminate. Aici chipurile, tocmai a picat serverul.
În timp ce noi am călătorit, la New Delhi demonstrațiile au continuat. Poliția a reținut patru bărbați și un minor. Pedeapsa? Capitală.
Dorin Chiș - Oradea - aprilie 2013