<< - index - >>

   

După trei zile de huzur ne-am reamintit că suntem călători. Dis dimineață ne-am încheiat socotelile la Palolem Resort și uitând să eliberăm de sub găleată broscuța pe care o imobilizasem în baie, am plecat spre Old Goa, la început cu o ricșă, apoi cu un șir de autobuse locale.
 
 
În autobus
 
Vremea e frumoasă (cum altfel în acest sezon?) și plecarea matinală mă binedispune. Autobusul urcă voinicește colinele împădurite cu diverse esențe exotice, oprind deseori în dreptul unor cărări pe care ies indienii la șosea. În scurt timp ajungem în Margao, al doilea oraș ca mărime în Goa, unde trebuie să schimbăm mașina.
Goa este o fostă colonie portugheză și cel mai recent stat indian. În căutarea mirodeniilor, Cristofor Columb traversează Atlanticul în 1492, căutând un drum spre vest. Lămurindu-se în cele din urmă că nu au descoperit indiile, europenii reiau expedițiile pe ruta clasică, a estului. În 1488 Bartolomeo Dias ocolește Capul Bunei Speranțe  și zece ani mai târziu, pe urmele lui, Vasco da Gama ajunge pe coasta Indiei, la Calicut.  De aici înainte drumul este deschis. În 1503 Alfonso de Albuquerque construiește Fort Cochin dar nu se mulțumește cu atât ci explorează coasta găsind un alt loc minunat de a acosta cu corăbiile, la gura râului Mandovi. Sultanatele de la Bijapur nu pun mare preț pe coasta de dincolo de munți devreme ce cu puținele forțe de care dispunea, Albuquerque reușește în 1510 să cucerească teritoriile de pe Mandovi, trecându-le coroanei portugheze și punând astfel bazele unui adevărat imperiu maritim.
Patru secole și jumătate Goa rămâne a portughezilor. După 1947 (când englezii se retrag lăsând India independentă), indienii o cer insistent președintelui portughez (Salazar), până ce, sătui de discuții sterile și mai ales la presiunea maselor, în 1961 pătrund militar în micul stat smulgându-l portughezilor și realipindu-l Indiei. 
Căutăm prin fereastra micuță a autobusului urmele dominației europene, dar azi, Margao este un oraș indian ca oricare altul. Abia în centru, două trei clădiri vechi poartă accente de pe alt continent. Suntem cu toate bagajele după noi așa că nu ne oprim pentru vizită ci doar schimbăm autobusul cu unul de Panaji și apoi cu altul ce ne lasă în Old Goa, vechea capitală a portughezilor.
 
 
Catedrala
 
E ora prânzului și căldura ne sufocă. Vânzătorul de bilete de pe autobuz ne-a debarcat la kilometrul zero al localității, fix între Basilica of Bom Jesus și Church of Sf. Francis of Assisi, nu-i vorbă, ademenitoare până peste poate, dar nu cu rucsacele în spate. Căutăm cazare și ne convingem repede că nu suntem în arealul potrivit. Nu avem ce face, întoarcem spatele minunilor arhitectonice și plecăm în căutarea unui hotel. Avem noroc să dăm în apropiere peste Old Goa Regency, răcoros, proaspăt renovat, liniștit, cu un restaurant excelent. Ne ostoim, ne punem rucsacele jos și după un prânz cu paneer butter masala, parantha și lassi suntem gata să revenim la portughezi.
 
 
Lassi
 
Alegem pentru început Bom Jesus. Basilica este mgnifică. Poate nu atât de frumoasă sau armonioasă cât autentică. Zidurile netencuite sunt clădite din piatra roșie a Indiei dar cu tehnica și în stilul vechi european. E destul de șocant să vezi așa ceva aici. Ne plimbăm afară, printre ziduri și contraforturi, apoi intrăm în uriașa navă inspirând răcoare. Doar inspirând căci înăuntru e aproape la fel de cald ca afară. Ce-o fi aici vara?
 
 
 
Basilica of Bom Jesus
 
 
"Geamantanul" lui Francis Xavier
 
Din biserică se trece direct în anexa mausoleu ce păstrează moaștele sfântului Xavier într-un sicriu expus într-o vitrină de sticlă. Francis Xavier este sfântul local din Goa. S-a născut în Spania în 1506, a jurat să-i convertească pe păgâni și cu sprijinul regelui portughez Don Joao al III-lea își stabilește baza în Goa unde duce o fructuoasă muncă de convertire și de unde pleacă în cinci călătorii în Extremul Orient. Moare în 1552 în insula Sancian de unde trupul lui este adus în Goa pentru a fi canonizat. Încăperea mai expune câteva obiecte de îmbrăcăminte și câteva picturi. Povestea lui mi-l apropie de Vasco da Gama ce a sfârșit în 1524 în lumea pe care a pornit să o descopere și apoi să o conducă. Ce au simțit oare cei doi atunci când puterile i-au părăsit? Poate că sub cerul Dumnezeului lui, Xavier s-a simțit acasă chiar dacă țara sa se afla pe cealaltă parte o globului, dar Vasco? Ce l-o fi adus în India? Dorința de înavuțire? Căutarea faimei? În ultimele clipe, atunci când nici bogăția și nici faima nu-l mai puteau salva, nu s-a simțit departe de casă? N-ar fi dat oare totul pentru a fi din nou între ai lui?
 
 
Episcopia
 
 
 
 
 
 
Ieșim în cuptorul de afară și trecem drumul în celălalt parc unde alte clădiri, de data asta albe, amintesc prin ținuta lor de Evul Mediu european. Lipită de catedrală găsim o clădire cu aspect de conac boieresc. Este vechea episcopie transformată acum în muzeu. Pentru doar 10 rupii de persoană avem voie să vizităm muzeul, cu tot cu aparatul foto. Muzeul nu e cine știe ce dar, din nou are un aer bun, autentic și mai ales e umbrit de obloane și răcoros. Cu stilul indienilor de a nu restaura sau a restaura cu greutate, s-ar putea ca multe relicve să se piardă înghițite de vremuri. Totuși, cele pe care le vedem azi pe viu, neprotejate de vitrine și neotrăvite de lumina septică a tuburilor fluorescente sunt realitate palpabilă, o întoarcere în timp valabilă aproape ca o teleportare. Urmează catedrala cu pietrele ei funerare, cu imensul candelabru ce descompune lumina în prismele lui de sticlă, cu mobilierul și picturile murale ce par atât de familiare și totuși atât de îndepărtate. Apoi Church of Sf. Francis of Assisi, copleșitoare. Poate cea mai frumoasă. Din păcate, grav afectată de apa infiltrată prin acoperiș. Aici măcar se renovează. Se schimbă țigla și poate se va reface interiorul. Când sosim noi, tocmai se demontează candelabrele.
 
 
Catedrala
 
 
 
 
 
 
 
Gata. Suntem gata. Căldura ne-a doborât. Am terminat și apa din pet și următoarea mișcare ar fi una de prăbușire. Nu e de glumit cu soarele Indiei. O las pe Cosmina să mă aștepte sub protecția sfântului Assisi și merg să cumpăr apă rece, suc rece și banane. Bem și mâncăm cu poftă și simțim că prindem puteri.
 
 
Church of Sf. Francis of Assisi
 
 
Chiar lângă biserică e muzeul de arheologie. Hai și în ăsta. Pe lângă niște frânturi de piatră sculptată la care nu ai ce să te mai uiți dacă ai fost la Belur, remarcabil, etajul găzduiește o impresionantă colecție de picturi reprezentând portretele tuturor guvernatorilor portughezi ai micuței colonii. Sunt acolo, cu mustățile ridicate după canoanele vremii, de la Vasco da Gama și Albuquerque, până la cei din 1900, în costume aducând a uniforme militare, încărcați de decorații. Interesant este că n-au stat mult în funcție: un an, doi, trei, cel mult cinci. Să fi fost și aici jocul banilor? O funcție pentru care se stătea la coadă? 
 
 
Capela Sf. Catherine
 
În spatele muzeului, oarecum dosită, găsim capela Sf. Catherine. Micuță dar frumușică foc. În interiorul ei răcoros, două indience în sari au lăsat jos smicelele cu care măturau și s-au pus pe povești. 
 
 

Sf. Cajetan

 
 
 
Viceroy's Arch
 
 
Old Goa, sau ceea ce a rămas de pe vremea vechiului Goa e strâns grupat în jurul bisericilor și a catedralelor vizitate, ca într-un parc arheologic. În ciuda căldurii, ne facem curaj să vedem și biserica Sf. Cajetan, impunătoare cu domul său imitând San Pietro din Roma dar poate mai atrăgătoare datorită grădinii bine întreținute din față. Biserica e chiar pe malul râului Mandovi până la care drumul coboară pe sub așa numitul Viceroy's Arch din înălțimea căruia de privește însuși Vasco da Gama pe care-l recunoaștem deja din picturile muzeului de arheologie. La docurile înlocuite acum de debarcaderul unui bac, acum cinci secole se încărcau anul peste 1000 de corăbii ce făceau profitabilul negoț cu Indiile. Ciudat că după sute de ani de cărat bogății din Indii și Brazilia, Portugalia este azi totuși o țară ștearsă, în ultimii ani cu o poziție precară în UE. Să fie din cauză că așa numitul "aur negru" (piperul) nu era totuși aur adevărat, care să reziste vremurilor?
Ne-a mai rămas de văzut ruinele mănăstirii Sfântului Augustin, ce se văd ridicându-se pe dealul din apropiere. Cum spuneam, Old Goa e strâns grupată și încurajați și de căldura în scădere, hotărâm să dăm o raită până acolo.
Dinspre Bom Jesus se aude muzică de ceremonie. Bănuim că e vorba de o căsătorie și intrăm să vedem. Este chiar așa dar nu ne putem bucura de eveniment căci totul e mult prea diferit pentru a putea fi urmărit. Rămâne doar impresia acelei muzici live ce sună foarte bine în caverna bisericii și senzația stranie a unei slujbe indiene într-un decor eminamente european.
 
 
 
Sf. Augustin
 
 
Așadar Sfântul Augustin. Ceea ce părea să fie un obiectiv modest, ne surprinde extrem de plăcut. Din turnul de 46 de metri al bisericii, a rămas încă în picioare un perete, de sus până jos. Ruinele sunt serioase, întinse pe o mare suprafață căci, pe vremea lor aici era și biserică și mănăstire și spital. Lumina apusului și relativa singurătate ne îndeamnă să ne așezăm pe piatra caldă, cu orașul la picioare. Din orașul de atunci "Goa dourada" (Goa de aur) au mai rămas cele vizitate, ce pot fi cuprinse cu o singură privire de aici de pe deal dar fără îndoială, în vremurile lui de glorie a fost măreț, rivalizând se spune, chiar cu Lisabona.
Ne tragem picioarele spre Old Goa Regency unde mâncăm parante. Mâine ne așteaptă o călătorie de peste 300 de kilometri cu autobusele locale, ieftine dar lente. Din experiență știm că viteza medie este undeva la 30km/oră așa că ne așteptăm la o zi plină.

                                                                                                Dorin Chiș - Oradea - iulie 2013 

                           << - index - >>