<< - index - >>

   

Nilgiri Mountain Raylway
 
Pentru azi ne propunem o altă experiență, pentru care nu e necesar să ne trezim prea devreme. Nilgiri Mountain Railway este un trenuleț pe ecartament îngust ce urcă munții dinspre Coonoor, având capăt de linie la Ooty. Principala calitate a acestui mijloc de transport este aceea că merge încet, oferind condiții ideale pentru a admira peisajul. Cu o oră înainte de plecarea garniturii suntem la gară pentru a ne cumpara bilet. Se pare că trenulețul are trecere fiindcă la ghișeul încă închis s-a format deja o coadă consistentă.
O australiancă se lipește de noi sub pretextul asemănării de culoare. Poartă sandale și un fel de corcitură între un poncho și un sari, colorat cu motive indiene. O oripilează statul la coadă împreună cu indienii și îi acuză de incompetență în organizare. Zilele trecute nu a reușit să-și scoată bilet de tren în Delhi din cauza aglomerației. Îi spunem că la etajul gării există un birou special pentru străini pe care l-am folosit și noi acum șase ani și aflăm cu stupoare că acum nu mai e doar pentru străini, că e plin de indieni și acolo de nu-ți mai vine rândul. Ne intriga tipa. Cică e a patra oară în India dar se comportă ca și cum ar fi pentru prima dată. E insomniacă și o enervează muezinul de la cinci dimineața pe care-l imită caum în gura mare, precum și cocoșii pentru care se apucă să cucurigheze, fără să-i pese de cei din jur. Îi este teamă că nu va apuca bilet și până să se deschidă ghișeul nostru, dă șpagă 100 de rupii unui funcționar care-i face rezervare la trenul de mâine. Nu știm ce să credem. O ciudată.
În sfârșit coada noastră se mișcă: s-a deschis ghișeul. Treaba merge destul de rapid și când cerem două bilete la Coonoor ni se pretind 6 rupii (cam 40 de bani).
-6 rupii de persoană? încearca să mai pluseze Cosmina
-Nu, 6 rupii în total.
Cu biletele în mână suntem invitați la peron. Garnitura n-a sosit încă și lumea a făcut coadă din nou în dosul liniei galbene ce lasă un culoar de un metru jumăte până la marginea peronului.
 
Așteptând trenul în gara Ooty
 
Nilgiri Mountain Railway a fost înființat de englezi în anul 1908. La început folosea locomotive cu abur, elvețiene și doar acum, în ultimii ani, pe tronsonul Ooty-Coonoor folosește locomotive diesel. Deoarece este linia ferată cu cdea mai mare pantă din Asia (cam 8%), mai jos de Coonoor aderența este suplimentată de un mecanism cu cremalieră. În zilele noastre, majoritatea pasagerilor, dacă nu chiar toți, sunt turiști.
Trenul trage la peron deșertând o mulțime pestriță. Datorita liniei galbene pot coborî și evacua peronul în liniște, apoi urmează îmbarcarea noastră, în ordinea în care ne-am pus la coadă. Australianca ne-a spus că peisajul e mai interesant în partea dreaptă dar în dreapta cum mergi, sau în dreapta cum te întorci? Nu are nici o importanță căci până să ne vină rândul trenul e deja plin și avem un noroc chior să prindem două locuri libere pe o banchetă, în stânga. În stânga cum mergi. În următoarele minute trenul se umple ochi, de nu mai găsești loc să arunci un ac.
 
 
 
Minivagoane
 
 
Pe traseu
 
 
Toată lumea e cu capul afară pe fereastră
 
Vagoanele sunt mici, ca de mocăniță. Pornim cu toate geamurile lăsate. Viteza nu e mare așa că nu se prea face curent. La fiecare geam există un aparat de fotografiat ce se învârte în toate direcțiile în căutarea peisajului fotogenic. Calea ferată aninată pe versant are valea pe partea dreaptă așa că în timp ce dreptacii scot strigate de admirație, la geamul nostru defilează doar peretele de stâncă excavat pentru a face loc liniei ferate. Din loc în loc câte un tunel apare pentru a diversifica parcursul, chiar și atmosfera, fiindcă indienii se comportă infantil, urlând sau zbierând în fiecare tunel, ca niște școlari ce sunt duși prima oară cu trenul. După un parcurs de o oră, timp în care a oprit în două gări, garnitura ajunge la Coonoor. Am pe card vreo 30 de imagini: trei cu peisaje, restul cu trenulețul.
 
 
Trenulețul
 
 
La peron în Coonoor
 
 
Stația Coonoor
 
 
Trenul se întoarce la Ooty peste două ore însă ne-a ajuns experiența și preferăm să ne întoarcem cu autobusul, chiar dacă biletul costă 26 de rupii.
Șoseaua urcă puternic, serpentinând strâns. Atât de strâns încât autobusul claxonează la fiecare curbă atenționând eventualele mașini ce pot veni pe contrasens că are nevoie de ambele benzi pentru a întoarce. Șoseaua este intens circulată și nu o dată întâlnirea cu vreo mașină în curbă duce la oprirea traficului, trecutul în marșarier și rezolvarea situatiei punctual, mașină cu mașină. În ceea ce privește șofatul, în India există multă toleranță. O depășire se execută chiar și atunci când vizibilitatea e zero, o eventuală mașină ivită pe contrasens încetinind sau chiar oprind pentru a face loc, fără proteste.
În Ooty un indicator spre Railway Station mă înșeală și coborâm departe de căsuța noastră, ceea ce ne obligă la câțiva kilometri pe jos. Cu această ocazie ne dăm seama că orășelul este mai întins decât am crezut iar, ceea ce știam deja, că strada indiană este o continuă provocare. Ceea ce ar defini-o cel mai bine ar fi cuvintele pestriț, încărcat și haotic. În primul rând se circulă la gramadă, pietoni cu ricșe, motociclete, camioane grele încărcate până la refuz, autobuse și autoturisme, cu aceeași toleranță de care vorbeam înainte. Într-un fel e bine: poți trece strada pe unde ai chef. Dar e și rău, că ești tot timpul claxonat și trebuie să te tragi mereu ba într-o parte, ba în alta, pentru a face loc unei mașini. Apoi aspectul vizual. În India se consumă multă reclamă. N-am întâlnit nicăieri un zel mai mare de a ieși în față. În localități, câmpul vizual este atât de încărcat de inscriptii încât... nu le mai percepi. Dar ele există, sunt acolo. Din cauza panourilor cu reclame ce stau pe fațadele clădirilor ca globurile pe un pom de iarnă, nici nu mai distingi arhitectura. Nu ști să spui cum arată clădirile, percepi doar un mare perete vertical de reclame, de la cele pictate manual până la cele lucrate cu autocolant.
E 31 decembrie, ultima zi din an și după ce ne odihnim puțin, către seară, pornim să căutăm un restaurant pe care-l ochisem cu câteva zile înainte. Îl găsim. Scaunele din lemn, pictate cu elefanți albi și țesăturile lucrate de mănă din casetele de pe pereți tind să îi dea un aer prețios care se pierde imediat la o privire mai atentă. Deasupra scafei cu tuburi fluorescente, tavanul înegrit trădează locul în care, probabil în timpul penelor de curent (ce nu sunt deloc rare) au fost aprinse lumânări. În altă parte tavanul fals e căzut, dând la iveală o gaură neagră cu contur neregulat. Și apoi, peste fiecare centimetru pătrat tronează aerul de delăsare ce este specific indian: oglinzile cețoase, mesele cu dâre de la spălătoare. Un chelner negricios și slab abia își trage picioarele de colo, colo. Afișează un aer atât de plictisit încât aproape că ne bucuram că ne ignoră pentru a debarasa o masă de la care tocmai s-a ridicat o familie de indieni. Înarmat cu o sprițuitoare împroașcă un lichid galben pe masă, apoi cu spălătoarea trage într-o cutie resturile de mâncare, șervețele și tot e mai era pe acolo. Eficiența e maximă: devreme ce masa era deja dată cu detergent, e logic că și debarasarea și spălarea s-a facut simultan. În urmă rămân dârele prezente și pe celelalte mese.
 
 
Mâncarea cu pui
 
Un bărbat masiv, la costum, ne aduce meniul. Eu mă opresc la thali, un gen de mâncare cu orez și multe boluri mici cu diferite sosuri, în timp ce Cosmina încearcă să se simtă mai aproape de casă cu un pui. Mâncarea se dovedește destul de iute și parcă are aerul neîngrijit al restaurantului. În drum spre hotel caut o sticlă de vin mai mică dar cum nu găsesc, cumpar o doză de Fanta pentru a sărbători la miezul nopții.

 

                                                                                                                Dorin Chiș - Oradea - martie 2013 

 

                                     << - index - >>