<< - index - >>

    Ooty

 

Azi e ziua de acomodare în Ooty. Locul ne place atât de mult încât hotărâm să petrecem aici cel puțin două zile. La hotelul nostru e liniște. Mai ales liniște.
Dimineața începe cu micul dejun comandat prin room service. Mount View nu are restaurant, dar servește mâncarea în cameră. Ne convine. Azi vom face rabat de la meniul indian și vom mânca omletă și pâine prajită.
 
 
Prin Ooty
 
 
Plecăm să mai schimbăm niște dolari în rupii, lucru destul de dificil fiind duminică. Instituțiile oficiale, cum ar fi băncile, sunt închise azi (nici sirenele nu au sunat), în schimb străzile sunt pline, piețele și prăvăliile la fel. Găsim un exchange unde ne rezolvăm problema și ne continuăm drumul spre grădina botanica unde intenționăm să ne petrecem ziua. Poate din cauză că e duminică, poate nu, locul e luat cu asalt de indieni, câtă frunză, câtă iarbă. Credeam că va fi un loc liniștit și odată intrați ne convingem că da, este. Ca mai toate obiectivele din această țară, și grădina botanică din Ooty se întinde pe o suprafață imensă, în stare să disperseze mulțimea ce făcea coadă la casierie. Imediat după poartă locul e deschis, cu gazon întreținut impecabil, pe care familiile îl iau în primire pentru a se tolăni sau pentru a se hârjoni cu copiii. Nici poveste de plăcuțe cu "nu călcați iarba". Doi copii se joacă de o jumătate de oră cu... o pereche de pantaloni pe care îi paseaza de la unul la altul ca pe o minge. Acum mai au ocupație cel putin încă pe atât pentru că "mingea" s-a agățat într-un copac stufos.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Grădina nu găzduiește mii de specii, însă are avantajul vechimii. Fiind fondată de britanici în 1848 conține arbori uriași, cu adevărat impresionanți. Dealungul drumurilor din India și chiar și pe străzile orașelor am văzut mai tot timpul arbori groși cum numai în povești sau filme mai găsești. Acum câțiva ani, într-o excursie prin munți, ne-am abătut prin codrul secular de la Slătioara. Secular? În comparație cu copacii de aici acolo nu erau decât scobitori. Doi eucalipți drepți ca razele laser par să susțină cerul. Un conifer ciudat are crengile pleșuve arcuite ca trompele elefanților terminându-se artistic cu un smoc asemănător părului împletit al negrilor. Niște arbori au coaja atât de ridată că aproape mi-aș putea îngropa brațul în șanțurile ei. Coroana extraordinară a unui alt arbore năpădit de mușchi arată ca scheletul unui cetaceu. O lume stranie sau măcar abstractă se poate citi în basorelieful rădăcinilor ce se împletesc la suprafață. Parcul este deosebit și având în vedere și suprafața lui nu e de mirare că ieșim abia pe la ora 15. 
În cartea sa "India secreta" Paul Brunton își exprimă părerea că India de azi nu are ce sa ne învețe, în timp ce vechea Indie reprezentată de înțeleptii ei ar putea da lectii occidentului sau măcar ar trebui să-i rețină atenția. În călătoria lui îndelungată de-a lungul și de-a latul țării el s-a întâlnit sau a întâlnit mulți oameni remarcabili, capabili să facă lucruri ce par incredibile. Întelepți, yoghini, sadhu, fachiri, chiar și farsori. Încă în prima zi când a pus piciorul pe uscat, chiar în același hotel unde trăsese, a întâlnit un om care l-a uimit. Acceptând să-i arate puterea sa, l-a rugat să scrie o întrebare pe un petec de hârtie pe care să o împăturească, apoi să o țină împreună cu creionul în pumnul strâns. După câteva momente în care, cu ochii închiși părea dus departe, i-a cerut să se uite pe hârtie: răspunsul corect stătea caligrafiat cu stângăcie exact sub întrebare. Ca mulți alții pe care i-a întâlnit în continuare, misteriosul personaj a acceptat să-i arate puterea sa, nu si să-i și explice cum reușea să facă aceste lucruri, astfel încât cartea lui Brunton nu este un manual ci doar o consemnare. Noi nu ne-am propus să căutăm înțelepții Indiei și pe măsura efortului depus îl avem în fața noastră îl avem pe Ashu care la o tarabă plasată pe trotuar ne atrage atenția cu șmecheriile lui. Cu o mână ține la orizontală o funie țeapănă ca un cablu. Până aici nimic deosebit, numai că pocnind din degetele celeilalte mâini, funia se moaie ca și o cârpă. Îi cer să mai facă o dată și încă o dată fiindcă Ashu e și un pic actor și scamatoria are valențe artistice. Știe să facă și alte lucruri. Îndoaie o coală de hârtie sub forma de tub prin care trece un panas verde și-l scoate galben, sau ia o sforicică lungă pe care o înfășoară prin palme și mă lasa să o tai între mâinile lui. Leagă apoi cele două capete cu un nod evident, desfășoară sforicica și iat-o! E întreagă. Nodul a dispărut! Pare să fie un miraj, dar na, trage un inel de chei peste un arc elicoidal, îl lasă să cadă între spirele lui, după care îl scoate la fel de ușor precum l-a băgat. Nu înțeleg ce vrea să demonstreze, dar uite că mai bagă încă o dată veriga pe arc și mi-l pune în mână:
-Scoate-o!
Mi se pare banal, numai că veriga naibii are spirele arcului prin ea și nu iese oricum o înclin. Ca să nu fie nici urmă de dubiu, veriga e continuă aidoma unui inel. Las mândria la o parte și dau să rezolv problema prin deșurubare, dar Ashu râde cu poftă atrăgându-mi atenția că sârma arcului are capetele sudate de ultima spiră și deci, veriga nu are pe unde să iasă. Atunci cum? Ashu ia arcul și cu o naturalețe ce mă face să râd scoate veriga ca și cum cele două n-ar fi fost împreună nicicând. Asta e prea de tot! Îl intreb cum face și îmi arată o trusă pe care e tipărit arcul, panașul, sfoara și multe altele, în dreptul cărora scrie că oricine poate face asta dacă are mai mult de trei ani.
-Si cum e jobul ăsta al tău? îl întreb.
-Foarte bun.
 
 
Ashu cu sfoara lui
 
Seara, la știri, aflăm că fata violată nu a putut fi salvată și la această oră corpul ei este deja incinerat. Acuzatia celor șase se comută de la viol la omor. În capitală protestele continuă.

 

 

 Dorin Chiș - Oradea - februarie 2013 

 

                                     << - index - >>