Înapoi - mai departe >>                           HOME - Cuprins

        Minunile Bangkokului

             Ziua 2, ziua acomodării cu Bangkokul și cu Thailanda, în general. Când schimbi țara, nemaivorbind dacă schimbi și continentul și rasa, e posibil ca anumite lucruri ce par familiare să se comporte neașteptat. Nu pentru că legile fizicii ar acționa altfel, însă locuitorii de pe cealaltă parte a globului stau cu capul în jos și îți trebuie un pic de acomodare ca să poți vedea lumea la fel ca ei. Ieri a fost simplu căci nu am avut de a face decât cu un tren și un metrou dar azi va trebui să ne familiarizăm cu topografia orașului, cu circulația și regulile ei, să găsim obiectivele dorite, să descoperim ce e de mâncat prin această parte a lumii și să ne aranjăm mai departe călătoria cu mijloacele de transport locale.

Ieșim. Pentru început remarcăm comerțul stradal cu mâncare, de cele mai multe ori de-a dreptul ambulant. Cum aveam să constatăm în următoarele săptămâni, în Thailanda bucatele agresează prin omniprezență. E vorba preponderent de carne prăjită, de la bucăți anatomice până la felurite biluțe și cârnați înfipți în țepușe, apoi fructe gata curățate, ținute pe gheață în vitrinele de sticlă ale tarabelor mobile. Ananas. Papaya. Pepeni, mango, lime și altele pe care nu le cunoaștem, la care se adaugă apa și sucurile în ambalaje de tip PET sau, curat thailandez, în plase din nylon cu toarte.

Primul drum e la gara Hua Lampong, pentru recunoașterea terenului, apoi despăturim harta orașului și ne orientăm spre minunile capitalei: Marele palat și faimosul Buddha culcat de la Wat Po sunt relativ aproape.

O luăm la început pe malul unui canal tulbure din care, niște pescari murdari, scot pești incredibil de mari, apoi pe străzi lăturalnice din orașul vechi, adesea fără trotuare, cu ateliere la stradă, făurind cele mai eteroclite lucruri, printre care imense statui Buddha în mărime naturală sau chiar mai mari, exprimând diferite mudre. Prea puțin sensibili la acest simbol al desăvârșirii spirituale și mult mai preocupați de existența trupească, ne bucurăm să găsim un local cu mese și scaune, aducând mai degrabă a cafenea de cartier decât a restaurant. La ora asta nu au nici-un client și doar două femei, aparținând probabil familiei se joacă pe o masă cu un bebeluș. Clientela sosește, probabil mai târziu, fiindcă par stânjenite de sosierea noastră, însă ne aduc totuși un menu parcimonios. Bariera lingvistică ne împiedică să alegem în cunoștiință de cauză și ca să nu riscăm prea mult, comandăm o singură porție din ceva ce se dovedește a fi orez cu pui și busuioc. Dând la o parte bucățile de carne încercăm să-i explicăm fetei că a doua porție e pentru un vegetarian și în cele din urmă ne înțelegem, mai mult ca maimuțe, decât ca oameni. Cele două porții împreună cu un PET de 0,5l de apă au costat 2,5$ și rețin excelentul sos de soia, adus într-un mic bol, ce a dat, de fapt, gust mâncării.

Ieșim din nou în stradă și fiindcă trupul e hrănit, ne permitem primul popas spiritual la Wat Suthat (Wat = templu), un templu mărișor ce e marcat pe harta noastră. Cu aproximativ 4 lei (40 THB) cumpărăm două bilete și intrăm în curtea pătrată, dominată de templul propriuzis. Punct.

Dacă până aici, apucăturile noastre de cetățeni ai planetei au făcut față tuturor mutațiilor aduse de schimbarea continentului, la Wat Suthat intrăm în plin teren necunoscut. Pentru început remarcăm influențele geografic-religioase ale arhitecturii, un melanj indo-chinez, totuși thailandizat. Acoperișuri în foi aducând pe undeva a pagode, dragoni, trompe de elefanți, șerpi stilizați, lampadare. Totul colorat minuțios.Totul strălucind, cvasi aurifer. Apoi șirul statuilor buddha repetând identic zâmbetul plin de înțelepciune, seninătate și compasiune. Zeci, poate sute de Buddha șezând, înșirați pe perimetrul curții, lămurind întrucâtva misterul atâtor ateliere de statuete. Prima impresie fiind asimilată, reînviem din poziția de statuie și ne începem turul în sensul acelor de ceasornic, așa cum regulile buddhismului Theravada o impun.

Dincolo de formă și culoare, sanctuarul inspiră liniște și pace, ca și cum ar fi la mare distanță de strada aglomerată. Recunosc acea senzație de tăcută nemișcare specifică marilor catedrale și cu această impresie în minte părăsim coridoarele perimetrale, ne descălțăm și urcăm treptele spre cele trei deschideri din fațada templului ce respiră spre interiorul simplu, de asemenea pătrat. Încăperea   este deosebit de înaltă, susținută de o parte și de alta de coloane cu secțiunea pătrată. Întreaga suprafață a pereților, precum și cea a coloanelor, este acoperită cu picturi tematice, înegrite, în timp ce tavanul din lemn este vopsit în roșu aprins și decorat cu motive aurite. Pe podeaua acoperită cu mochetă roșie, monocromă, credincioșii se închină unui Buddha șezând, de dimensiuni uriașe, ocupând el însuși jumătate de sală. Buddhismul este unica religie al cărei personaj central nu este de origine divină. Gautama Siddhartha, cel ce avea să devină Buddha Sakyamuni (înțeleptul), s-a născut ca prinț în Lumbini, o așezare de la poalele Himalayei. Măcinat de întrebări, la 27 de ani avea să-și părăsească familia plecând în lume unde a avut experiența iluminării. Învățăturile lui transmise discipolilor vorbesc despre compasiune și despre mijloacele de curmare a suferinței ce sunt în centrul atenției oricărui buddhist. Spre deosebire de occidentalul preocupat excesiv de lume și de aspectele exterioare ființei, buddhismul pune preț pe lumea gândurilor, considerate semințe ale viitorului. Câtă vreme în universitățile noastre și de fapt în întregul sistem educațional ce reflectă viziunea occidentală asupra lumii se vorbește doar despre materie, în vechiul Tibet spre exemplu, dominat de buddhismul mahayana, întreaga educație e centrată pe mental și pe lumea interioară. Pentru buddhism, viziunea occidentală este lipsită de importanță: privind spre exterior e ca și cum ai aprinde felinare peste tot în lume, lăsând în beznă propria casă. Există și în buddhism un set de întrebări fundamentale, considerate fără răspuns. Doar simpla lor enumerare este suficientă pentru a scoate în evidență diferențele de mentalitate dintre orient și occident. Cele 14 întrebări moștenite din tradiția indiană sunt:

Sinele și Universul sunt veșnice?

Sinele și Universul sunt efemere?

Sinele și Universul sunt veșnice și efemere în același timp?

Sinele și Universul nu sunt nici veșnice nici efemere?

Sinele și Universul au un început?

Sinele și Universul nu au un început?

Sinele și Universul au un început și totodată nu au un început?

Despre Sine și Univers nu se poate spune nici că au un început, nici că nu au un început?

Există Cel Fericit după moarte?

Nu există Cel Fericit după moarte?

După moarte, Cel Fericit există și totodată nu există?

După moarte, nu se poate spune despre Cel Fericit nici că există și nici că nu există?

Mintea și corpul sunt unul și același lucru?

Mintea și corpul sunt două entități separate?

Sunt buddhiștii, cu lumea lor interioară, cu vreun pas în fața științei occidentale? La prima vedere cele două sisteme s-ar exclude reciproc, dar vin grecii pacificatori și zic: «ceea ce este în exterior, există și în interior, ceea ce nu e în interior, nu e nicăieri».

Și din nou, ca iluminat, deci capabil de autocunoaștere, Buddha ar fi trebuit să poată lămuri problemele, însă potrivit vechilor texte, se pare că el nu a răspuns niciodată în mod direct întrebărilor legate de originea Universului. Arborând zâmbetul său binecunoscut, el a comparat căutătorul în această direcție cu un om lovit de o săgeată otrăvită care în loc să-l lase pe doctor să-l trateze, insistă ca mai întâi să afle casta, numele și clanul omului care a tras săgeata, dacă este brunet sau blond, dacă locuiește la sat sau oraș, poate chiar în capitală, dacă a folosit un arc sau o arbaletă, dacă coarda era din stuf, din cânepă sau tendon, dacă vârful săgeții era din lemn sau fier și așa mai departe. Refuzul lui de a răspunde acestor întrebări metafizice nu dovedește decât că pentru buddhiști și pentru actul eliberator, acestea nu au nici o importanță.

Stând la picioarele acestui mare buddha, nu sunt decât un turist ce fotografiază o statuie. Ne regăsim pantofii pe treptele intrării și ieșim în stradă unde întâlnim un alt personaj venerat.

Așa cum pentru credincioși, Buddha este o imagine simbolică a cărui reprezentare e sacră, pentru cetățeanul thailandez și chiar pentru turistul străin, regele este intangibil. Fotografii uriașe cu regele Bhumibol Adulyadej (Rama al IX-lea) în diverse ipostaze, apar destul de des pe străzile capitalei. Postate pe mici podiumuri sau încadrate de falduri decorative, acestea atrag atenția că regele este și trebuie să fie respectat. Ultrajul este sancționat penal și în acest sens ambasadele atrag atenția că turiștii sunt responsabili pentru orice încălcare a legilor locale, chiar dacă nu le cunosc. Legea a fost aplicată pentru acte ca vopsirea cu graffiti a fotografiei regale sau postarea unor videoclipuri batjocoritoare pe internet și uneori chiar și pentru mai puțin, în anul 2011 înregistrându-se 484 de condamnări în cazuri de lezmajestate. Citeam într-un ghid turistic că în anul 2006, pentru a marca 60 de ani de domnie a regelui, thailandezii au purtat cămăși galbene în ziua de luni, întrucât culorile au semnificații deosebite pe zile și regele s-a născut întro zi de luni, iar purtarea culorii roz marțea, este în vogă, rozul aducând sănătate regelui.

 

        Dorin Chiș - Oradea - martie 2012 - Articol înscris în concursul <Thailanda, te iubesc!>, organizat de KLM România în colaborare cu T.A.T. Balkans și Tedoo.ro

 

                                     Înapoi - mai departe >>                                HOME - Cuprins