Prima zi din anul 2008! Anul trecut pe vremea asta vizitam New Delhi, acum e ultima zi prin Capadochia și vom vizita Valea Porumbeilor și localitatea Uchisar. Cum regula locului e să predăm camera cel târziu la ora 9, ne facem bagajele și îl căutăm pe cow-boy să-i plătim. Foarte oficial ne trece zilele în registru și ne taie o chitanță: nu ne-a făcut reducerea promisă. Îi reamintim, trage cu pixul peste sumă și o ajustează: așa mai merge. Plătim rotunjind suma în sus: acceptă.
Afară e cam posomorât. Pe străzi nu e prea mare animație dar toate magazinele sunt deschise ca într-o zi normală. Din stația de autobus, o luăm pe lăngă baia turcească pe o stradă paralelă cu drumul ce urcă la Uchisar și în curând suntem în singurătatea văii. Deocamdată peisajul nu e deosebit, apoi drumul de care se strecoară incitant prin câteva tuneluri sinuoase de mari dimensiuni și secțiune regulată ce ne amintesc de Love Valley. Avem timp berechet așa că explorăm un afluent al văii ce ne duce la un câmp cu ace Big Mama, apoi revenim la valea principală ce se îngustează treptat. Pereții se transformă în faleze ondulate și la fel ca pe Love Valley apare la înălțime un guler ca o streașină ce urmărește parcursul văii ca trasat cu laserul. Apar turnurile cu căciulițe unde întârziem la poze până ce ne ajunge din urmă o japoneză singuratică și cam debusolată. Mai departe poteca traversează la înălțime o zonă expusă și cum e în adidași se cam codește să continue. Pe harta din pliantul pensiunii sunt marcate trei ieșiri de pe vale și suntem în dreptul primei ieșiri, ce urmează un afluent de stânga al văii. Comunicativ, Mike o ia pe japoneză sub aripa lui ocrotitoare și în 5 o pornim în amonte pe afluent, printr-un peisaj de turtă dulce inspirat parcă din poveștile Fraților Grimm. Dăm peste căteva mici grote ce ne conduc la o salbă de balcoane suspendate în falezele dantelate, apoi valea se aplatizează și ajungem la periferia localității Uchisar.
Turnuri Big Mama în Pigeon Valley
Prietenii noștri hoinari
Prin tunel
Dantelării
Ieșirea spre Uchisar
La balcon
Ne miră solitudinea japonezei care a aflat de existența acestui loc de la prietenul ei și a ținut să-l vadă. Oriunde în lume e plin de turiști japonezi. E drept că sunt stilul de asfalt, trăgând după ei valize pe rotile, dar se urcă în avion și pleacă mii de kilometri să-și umple cardurile aparatelor foto. Comparativ, mă gândesc la spaimele românilor ținuți atâta timp în propria ogradă încât le e frică și să treacă strada. La drumul mare japo ne mulțumește de companie și se reîntoarce la Goreme, în timp ce noi intrăm în Uchisar.
Uchisar
Peisaj tipic cu străduțe în pantă și locuințe zidite din rocă fasonată, având în fundal vârful-cetate. Bântuim cu aparatul foto la ochi până ce un menu scos în stradă ne ademenește la un ceai. Odată ce raza vreunei priviri cade pe menu, un senzor nevăzut catapulteată turcul în stradă: suntem invitații lui. Ne conduce într-o cameră cu plafon ogival. Prima senzație: cald. Cald bine. Ne destindem. O sobă metalică e răspunzătoare pentru acest confort iar deasupra tronează un uriaș ceainic din inox. Ne place localul cu aer de agroturism: într-un colț merge televizorul și o turcoaică tânără are grijă de un băiețel iar pe pereți stau ca la expoziție niște obiecte de îmbrăcăminte.
My frieeeeeends!!! Wwelcomeeeeeee!!!! Teaaaaaaaaaaa!!!!
Facem roată pe sofale în jurul unor măsuțe scunde în timp ce turcul nostru voios nu contenește să ne țină companie cu 2-3 cuvinte cântate răspicat: My frieeeeeends!!! Welcomeeeeeee!!!! Teaaaaaaaaaaa!!!! Apoi liniște ca în casele bunicilor când afară plouă și toată lumea picotește prin odăile supraâncălzite, vrând parcă să acumuleze căldură pentru frigul îndurat pe-afară. Doar focul trosnește. Urmărim ritualul ceaiului, clătirea paharelor cu apă fierbinte, apoi înclinarea ceainicului uriaș. Binențeles ceai negru, amărui, fierbinte.Uh, ne dilatăm! Bun! Very good!!!! E prea plăcut aici așa că hotărâm să facem o tură prin localitate și să revenim pentru prânz. Ieșim însoțiți de gazda noastră vorbăreață și o luăm spre centru. Apar magazinele de suveniruri: sculpturi standard reprezentând relieful ciudat al Capadochiei, alămuri, ochi albaștrii de sticlă aidoma celor din Grecia, tricouri imprimate, best of-uri pe casete și CD-uri, ceainice și ibrice cositorite, narghilele, covorașe, săbii ... Mike a pus ochii pe o narghilea frumușică și târguiește să o scoată la juma de preț: se alunecă în povești, apoi brusc se discută din nou prețul. Vânzătorul are scenariul lui, mai fuge din când în când să ceară încuvințarea șefului și se jură că e marfă de calitate așa că gata, lucesc lirele turcești și obiectul intră în patrimoniul din rucsac. Hai la masă!
Artizanat local
Deși joacă în reluare, gazda noastră nu scurtează urările. Din nou My frieeeeeends!!! Welcomeeeeeee!!!! Teaaaaaaaaaaa!!!! și până să ne hotărâm pentru gozleme, ceainicul mai sloboade căteva pahare cu ceai. Facem conversație și discuția fuge în est: turcul ține cu turcii, așa că kurzii trebuiesc puși la punct. În rest auzim aceeași poveste cu politicienii care nu știu decât să se îmbogățească. Gata și gozlemeul. Bun. Mai tragem de timp la căldură apoi plătim și redevenim turiști.
Gozleme și ceai
Încercăm să ne întoarcem la Goreme pe o vale paralelă dar soarele se lasă periculos spre orizont și ne e frică să nu ne prindă noaptea pe coclauri, ba colac peste pupăză Mike descoperă că și-a uitat Opinelul la locul prânzului și hotărăște să se întoarcă. Suntem la ieșirea numărul 3 de pe Pigeon Valley așa că eu cu Cosmi hotărăsc să coborâm pe vale iar Mike cu Magda se întorc după briceag urmând să revină în Goreme pe șosea. Punem planul în aplicare fără să mai pierdem vremea și reintrăm în lumea de turtă dulce a văii Porumbeilor. Coborâm pe talvegul sinuos, apoi acesta devine abrupt și urmăm o cărare suspendată în perete ce se surpă prin zona în care japoneza se lăsase păgubașă. Trecerea e riscantă. Prea riscantă. Seara stă să se lase și nici nu poate fi vorba să facem cale întoarsă căci am străbătut aproape jumătate din traseu. Ne întoarcem până la prima confluență, intrăm pe afluent și căteva sute de m în amonte găsim o cărare ce urcă versantul ocolind pe culme zona problematică. Urmăm cărarea ce se împotmolește din nou într-o săritoare surplombată. Încerc să forțez dar picioarele îmi spânzură în gol și facem din nou cale întoarsă în căutare de variante. Reușim. Când ajungem pe drumul de care de pe Pigeon Valley e deja întuneric și înaintăm la frontale. O liniște stranie își are sălașul aici. Doar râul chicotește la relanti pe sub gheață și mă cuprinde o ciudată bucurie la gândul că în prima seară a anului când toată lumea stă prin case și nici mercurul nu îndrăznește să se aventureze prin tubul capilar, noi bântuim neștiuți, că nu suntem în fața TV-ului ci sub răzleții pixeli luminoși ai cerului Capadochiei, așa cum într-un noiembrie cu lună plină căutam refugiul Ascuns în creasta Piatrei Craiului sau cum într-un decembrie trecut de miezul nopții ne întorceam de la Peștera Piatra Altarului pe un forestier cu zăpadă până la genunchi. Nu, categoric nu pentru raritățile descrise în pliantele turistice plec de fiecare dată de acasă, ci pentru aceste clipe de regăsire și pentru ... Dar valea e scurtă și în curând suntem la Shoe String unde ne așteaptă prietenii și rucsacii la recepție. Un ultim ceai, autogara și habitaclul confortabil al autocarului, serviciul la bord, soselele pustii bătute de lumina farurilor și termometrul electronic dezvăluind temperaturi negative. Mă cuibăresc comod în scaun și închid ochii pentru somn dar în mintea mea sunt încă împreună cu Cosmi pe Valea Porumbeilor unde pârâul susură la relanti pe sub gheață, iar cățiva pivxeli luminoși de pe cer ...
Foto: Michael Gheorghiu & Dorin Chiș