11. Manual de călătorie – procurarea biletelor, rezervări pentru...

14 decembrie 2018 Comentarii (1) Planul

12. Manual de călătorie – Bagajul

O regulă nescrisă (pe care eu cutez totuși să o scriu), de adevărul căreia am avut ocazia să mă conving de nenumărate ori, spune că oricât de mare ar fi rucsacul, până la plecare tot îl umpli. Tentația de a te întovărăși cu tot felul de lucruri este de cele mai multe ori mai puternică decât discernământul și trebuie să cari de multe ori o grămadă de lucruri nefolositoare pentru a reuși să-ți formezi, în cele din urmă, reflexul de a le lăsa acasă. Ca în multe alte domenii, experiența este cea care te învață cel mai bine, însă în lipsa ei o imagine clară asupra felului în care vei călătorii te ajută la stabilirea inventarului. Ca regulă generală trebuie să țineți minte că atunci când vă faceți bagajele, mai puțin înseamnă mai bine.

La fel ca în cazul călătoriei, puțină planificare vă poate fi de folos și în această fază planificarea înseamnă un check list, adică o listă a lucrurilor de împachetat. La întocmirea acestei liste trebuie să începeți cu lucrurile cele mai importante, fără de care călătoria însăși ar fi compromisă (pașaport, carduri), apoi cu celelalte lucruri grupate pe categorii: îmbrăcăminte, deviceuri, articole de igienă, medicamente etc.

În momentul în care această listă este gata, trebuie să o verificăm și acest lucru se face printr-o călătorie virtuală în care ne imaginăm plecând de acasă, urcând în primul mijloc de transport în care avem nevoie de bilete, ajungând la punctul de frontieră unde ni se vor cere actele, coborând în orașul de destinație în care în această perioadă este foarte probabil să plouă etc. În această fază lista tinde să se mărească, de cele mai multe ori îngrijorător, fapt pentru care trebuie să existe și o fază de  echilibrare a ei în care tot printr-o proiecție mentală ne vom imagina cum am putea renunța la tot felul de lucruri. Principalele articole din bagajul unui călător sunt hainele, așa că aici putem face cele mai mari reduceri. În cazul unei călătorii mai lungi putem apela la serviciile de spălare a hainelor pe care marile hoteluri le oferă sau putem să contăm că ne vom cumpăra câteva piese de îmbrăcăminte cu tentă locală având și rol de suveniruri. O idee bună ar fi să înlocuim lucrurile grele sau voluminoase cu versiunea lor mai ușoară sau mai mică, dacă acest lucru este posibil (cărți/ghiduri electronice versus cărți/ghiduri tipărite).

În momentul în care am definitivat checklistul, putem să ne facem o imagine globală asupra bagajului care ne va însoți în călătorie (dacă ne e greu să-l vizualizăm mental, putem aduna în mijlocul camerei toate lucrurile de pe listă) și să stabilim dacă va fi un bagaj ușor, pe care îl putem căra tot timpul cu noi într-un rucsac, sau va fi un bagaj greu gen troler,  iar acest lucru trebuie să fie în concordanță cu bagajele acceptate de biletul de călătorie (mai ales în cazul zborului cu avionul) și de planul de călătorie. În cazul în care optăm pentru un bagaj ușor lucrurile sunt simple, dar dacă avem bagaje grele va trebui fie să ne asigurăm că vom face opriri peste noapte în fiecare oraș, având în acest fel o cameră de hotel în care să ne descotorosim de bagaj, fie că gara sau autogara de tranzit are safeuri în care ne putem lăsa bagajele cât timp vom pleca prin oraș.

În etapa de împachetare alocați compartimente logic, în funcție de accesibilitate și pe tot parcursul călătoriei păstrați regula și nu mutați lucrurile dintr-un buzunar în altul. Secretul împachetării stă în compartimentare. Dacă vreți să vă găsiți lucrurile atunci când aveți nevoie de ele, nu faceți ca burlacii, pentru care podeaua este un raft imens.

Pont: dublează-ți lucrurile de neînlocuit, nu uita încărcătoarele deviceurilor și ia cu tine un minim de apă și hrană

De obicei lucrurile importante sunt mici (esențele tari se țin în sticle mici) așa că nu va fi o problemă să le dublăm. Pentru a evita situațiile neplăcute este util să avem alături de cash și un card bancar, un card de memorie de rezervă în husa aparatului foto sau o copie electronică a documentelor de identitate stocată pe un cloud accesibil cu unul din deviceurile din buzunar.

În cazul deviceurilor nu uita încărcătoarele și atenție la sistemul de curent din țările prin care călătorești. Unele țări (cum ar fi SUA) au sistemul de electricitate diferit (110V în loc de 220V cum e cel european). Înainte de a pleca de acasă verifică tensiunile la care funcționează alimentatoarele devicurilor tale (cele mai multe tolerează ambele sisteme). Uneori forma constructivă a prizelor face imposibilă conectarea aparatelor și atunci e nevoie de un adaptor pe care îl puteți procura înainte de plecare (de pe net).

În cazul călătoriilor, orarul mijloacelor de transport primează în detrimentul meselor. Pentru a nu rămâne flămând e bine să aveți în bagaj un minimum de hrană. Dacă apa o putem procura simplu, de la orice chioșc, cu mâncarea e mai complicat. O pungă cu covrigi nepretențioși și tari (ca pesmeții militari) pot rezolva temporar acest neajuns și în plus au avantajul că sunt tot timpul la fel de proaspeți.

Aplicație: călătorie în Portugalia.

În mod normal o călătorie de zece zile printr-o țară europeană se poate face cu un bagaj ușor, însă atunci când am cumpărat biletele de avion am ținut cont de faptul că urma să călătorim iarna, într-o perioadă ploioasă ceea ce impunea câteva piese de îmbrăcăminte în plus, așa că nu m-am zgârcit și am plătit un bagaj de cală (low costurile asigură gratuit doar un mic bagaj de cabină), în care pe lângă obișnuita lenjerie de corp și un pantalon de rezervă am înghesuit două umbrele, gecile de ploaie și câte o pereche de bocanci pentru fiecare, în caz că ne vom face pantofii fleașcă.

One Response to 12. Manual de călătorie – Bagajul

  1. Seasick & Grumpy spune:

    A propos de bagajul specific anumitor destinatii, avem in imagine bagajul cu care a trebuit sa ne miscam rapid prin si pintre cateva aeroporturi. Si bagajul cu care a trebuit sa dam o fuga de 230 Km pana la un ghetar Evident dupa ce am cazut de acord cu pilotul ca nu exista alternativa de a lasa bagajul undeva…:)

    https://66.media.tumblr.com/a29ee269465719193e408d539d09e1b3/tumblr_pcjmj98Crz1qj1kdqo4_1280.jpg

Lasă un răspuns