Organizarea omenirii și politica ultimei jumătăți de veac a stat sub semnul celei de-a doua conflagrație mondială. Preocupați pentru a bloca orice germene ce ar putea reînvia sămânța unei discordii umane planetare, ne vedem descoperiți în fața amenințărilor de altă natură, ca să nu mai spun din partea altor lumi. Ca de obicei, atunci când realitatea ne depășește puterea de imaginație, ne amintim scenariile SF, admițând că ceea ce azi ni se întâmplă a fost totuși profețit cânva.
Pentru realitățile de azi este relevant H. G. Wells. Într-o nuvelă scrisă la sfârșitul sec. XIX (Imperiul furnicilor) el imaginează un pericol mortal din interiorul unei jungle, prefigurat de apariția unor cadavre plutind pe râu. Atunci când se trimite o navă de război care să înfrunte primejdia, amenințarea ia forma unui imperiu al furnicilor împotriva căruia teribila forță a armelor nu constituie nicio amenințare. Descumpăniți, soldații trag câteva salve cu tunul cel mare, previzibil fără efect, după care se întorc la civilizație fără să știe că pe o parâmă atârnând de la bord furnicile au pătruns pe navă. Nuvela exploatează subiectul coliziunii cu o altă lume, exemplificată aici de o specie totuși cunoscută, însă valorificarea superioară a ideii este făcută în „Războiul lumilor” devenită celebră mai cu seamă după ce difuzarea ei în America anului 1938 ca teatru radiofonic a produs panică în rândul celor ce nu au ascultat piersa de la început și nu și-au dat seama că așa zisele buletine de știri fac parte dintr-un scenariu.
În „Războiul lumilor” Pământul este bombardat dinspre Marte cu o mulțime de cilindrii din care ies mașinării extraterestre de luptă pe care armatele umane nu le pot opri. Neexistând o regulă a jocului, distrugerile sunt metodice și uriașe. Fără niciun dubiu este un război pe care omenirea îl pierde, dar cu toate acestea în scurt timp mașinăriile de luptă înțepenesc și extratereștrii mor datorită infecțiilor microbiene. Războiul implică trei lumi, umanitatea, o civilizație extraterestră despre care nu se știe mai nimic și una microscopică, aliată de facto cu umanitatea. În ciuda avansului tehnologic civilizația extraterestră este total vulnerabilă la un inamic invizibil venit din altă lume.
Succesul unei rase este dat de gradul în care aceasta reușește să-și multiplice materialul genetic. Ceea ce trăim azi este un război al lumilor în care o rasă microscopică a găsit soluția de a invada planeta și împotriva căreia momentan umanitatea nu are arme.