<< - index - >>

   

Alleppey reloaded

În India penele de curent nu surprind pe nimeni. Sunt atât de dese și în plus omniprezente, încât până și turiștii se obișnuiesc repede cu ele. Aparatul nostru de aer condiționat nu repornește dacă se ia curentul și ne trezim doar leoarcă de transpirație într-o atmosferă înăbușitoare, ne târâm picioarele goale până la micuțul panou de control, îi dăm drumul, resetăm temperatura și revenim mulțumiți la somnul nostru. N-ai de ce să te superi. Așa e în India. Singurul avantaj ar fi dacă s-ar lua curentul și la cinci.
Dimineața ne găsește dând târcoale din nou canalului. De data asta căutăm o canoe în care să putem vâsli și noi. Greu de găsit așa ceva. Probabil ca și în delta Dunării, nimeni nu mai vrea să vâslească. Pe canal, nici o șansă.
Intrăm într-o agenție ce intermediază închirierea ambarcațiilor. Este specializată pe kettumvallamuri dar nu refuză provocarea. După câteva telefoane se pare că a găsit ceva. Ne urcăm ca pasageri pe două scutere și suntem duși în partea lacustră a satului. Pe marginea drumului, un bătrân cu părul alb contrastând puternic cu pielea înegrită și aproape lucioasă, cară două vâsle și două veste de salvare puternic decolorate. Este barcagiul nostru.
Canoea e trasă pe un canal strâmt. Ca toate ambarcațiile din Alleppey are în partea centrală un șezlong umbrit. În timp ce Cosmina face pe sultana, eu ocup postul din prova iar ghidul nostru pe cel din pupa, de unde va controla direcția. Ieșim la relanti din canalul strâmt, apoi îi dăm bice.
 
 
 
Bătrânul cunoaște meserie așa că nu trebuie decât să vâslesc agale, în ritmul meu, iar canoea virează ca vrăjită. Tăiem fața unor kettum vallamuri lente și ne strecurăm pe un canal dosnic ce pare să treacă prin fundul curților. Într-o tâmplărie funcționând la umbra nor banani câțiva localnici lucrează un pat și niște fotolii. Totul pare ca acum două secole dar demonii zilelor noastre mușcă și tind sa sfărâme mecanismul ce a functionat aici de cand lumea si acest lucru este cu atat mai perfid cu cât vine de unde te astepti cel mai putin, de la o banala planta de apa ce da bine in fotografii: muschiul african. Introdus acum 40 de ani, s-a dezvoltat atât de rapid încât a ajuns sa sufoce totul. Pe canalele cu debit cvasinul, planta s-a intins pe toata suprafata oprind lumina si odata cu ea viata de dedesubt. Avem și noi de luptat cu el căci și canalul nostru e plin. Planta trăiește în colonii. O umflătură ca o capsulă aflată la baza tulpinii, adăpostește o măduvă buretoasă ce îi asigură flotabilitatea. Covorul vegetal se simte la vâslă, în plus blochează între frunzele lui gunoaiele civilizației: pungi de smacksuri, sticle, pet-uri. Nu e de glumit cu mușchiul african. Ne întoarcem.
 
 
Canoea în care vâslesc este o ambarcație veche, cu file din lemn, nituite manual. Pe exterior, un strat negru ca o vopsea ascunde detaliile constructive. Primul strat se scorojește și sub el descopăr un altul, identic. Am o vagă bănuială relativ la acest material și la o pauza de rehidratare ce se consumă la un birt de pe mal, bătrânul mi-o confirmă: e rășină poliesterică.
E cald. Suntem în mișcare de două ore și am dat gata un pet de apă. Plătesc o nucă de cocos și urmăresc cum tânărul înarmat cu un cuțit curbat îi taie un cep fără ca măcar un strop de lapte să se risipească, înfige un pai în gaură și mi-o oferă. După ce îi sorbim conținutul, marinarul nostru mi-o cere și se întoarce cu ea făcută bucăți. 
 
 
 
-Nuca de cocos se folosește integral, ne explică. Din coaja vegetală se desfac fibrele tari ce sunt folosite la fabricarea sforii (aceeași cu care se cos ambarcațiile). Coaja tare, lemnoasă e pusă pe foc ca și combustibil. Din miez se extrage uleiul sau se usucă, rezultând copra. În fine, laptele e răcoritor și se bea. Nimic nu se aruncă.
La opusul lor, suntem noi, civilizația ambalajului de unică folosință. Îmi amintesc că de ieri până azi la ușa camerei noastre am strâns cinci peturi și mai avem unul gol în rucsac.
Plecăm mai departe ținând malurile, la umbra cocotierilor. Îmi amintesc ce ușor străbăteam ieri aceleași canale împinși de silențiosul motor carcasat. În locul elicei, azi mă slujiesc de o vâslă cioplită dintr-o singură bucată de lemn căreia i s-a adăugat un mâner fixat cu un nit de alamă. Lemnul vechi, înegrit, este profilat sub formă de lingură, simplu, fără alte forme. O unealtă primitivă, robustă, care nu te trădează. Desigur, nu are performanțele complicatelor padele din lumea mea și îmi dau seama de acest lucru simțind-o cum zigzaghează prin apă oricât de ferm aș ține-o de coadă.
 
 
După patru ore relaxante încheiem periplul nautic în locul de unde am plecat. Țin să-mi fac o fotografie cu cel cu care am fost camarad. Are 76 de ani și o vigoare de invidiat. Canoea are numai 15. Zâmbește. Oare câte rupii primește din cele 900 plătite agenției? Îi dau 100 de rupii, să fie sigur ale lui. Nu e mult. E suma pe care am reușit să o negociem cu agentul, azi dimineață.
 

  

                                                                                                                Dorin Chiș - Oradea - mai 2013 

 

                                     << - index - >>