<< - index - >>

 

Încurcături cu autobuse

Succesul unei călătorii stă în varietate. 1000 de zile petrecute în paradis nu sunt cu nimic mai bune decât primele două. Ne-a plăcut la Alleppey dar a sosit vremea să plecăm mai departe.
Ne întoarcem în oraș cu unul din autobusele locale. Înafară de parbriz, nu are nici un alt geam. Doar jaluzele opace, pentru zilele toride. În ciuda aerului aprins, azi nu e o astfel de zi. Azi o singură jaluzea este lăsată.
 
 
Autobusul cu care ne întoarcem în Cochin
 
Știu unde suntem pe drum după panourile de reclamă. Pe fiecare stâlp de iluminat e prins câte un panou publicitar. La ieșire din Cochin am numărat 200 de panouri identice cu Ramco Cement, apoi cam tot atâtea (m-am plictisit să le mai număr) cu niște frumuseți locale, apoi iarăși Ramco Cement, apoi alt fel de ciment. Acum nu trebuie decât să-mi aduc aminte succesiunea ca să-mi dau seama pe unde suntem.
De astă dată biletele de autobus au costat doar 88 rupii și nu 102 ca la venire așa că atunci când, abia intrat în oraș, autobusul nu face dreapta pentru a trece podurile spre Ernakulam (cartierul cu autogara) ci ține înainte spre Fort Cochin, intru la bănuieli. Când am urcat în autobus am întrebat de Cochin nu de Ernakulam și poate că busul merge doar în Fort Cochin. Începe să mă enerveze joaca asta de-a Cochinul. Vânzătorul de bilete vine să ne prevină că pentru Cochin trebuie să coborâm la următoarea. Coborâm. Abia când autobusul pleacă recunosc locul. Suntem la capul podului spre insula Willingdon și dacă autobusul a plecat spre pod înseamnă că a plecat spre Ernakulam și foarte probabil că s-a dus în autogară, unde vroiam să ajungem și noi. Acum chiar m-am enervat!
Încercăm să tocmim o ricșă până în autogară dar se pare că am dat peste singurul ricșar care nu vrea o cursă și care ne trimite în stația de autobus. Tocmai vine o mașină dar când să urcăm, trece ricșarul claxonând: nu în ăsta. Întrebăm o femeie și ne arată un alt autobus cu care trebuie să mergem doar câteva stații, după care să schimbăm. Abia apucăm să urcăm că dăm peste altă dandana: în autobusele indiene femeile stau în față iar bărbații în spate. Ne conformăm, încercând să nu ne pierdem din vedere. Autobusul pleacă. Cum naiba aflăm unde trebuie să coborâm? 
Acolo unde suntem povățuiți să coborâm nu e decât o stradă îngustă, fără stație de autobus marcată. Ca din senin apare ricșarul nostru din Fort Cochin. Ce naiba? Nu mai înțeleg nimic. Ne face semn că ne duce la Mermaid Hotel. Ce mai stăm?
Regăsim recepția binecunoscută a hotelului. Omul care ne-a intermediat obținerea biletelor pentru Goa nu e de servici și nu avem biletul, nu avem chitanță. Tot ce avem e o carte de vizită a hotelului pe care scrie numarul de telefon al agenției de turism ce face cursa. I-o arătăm recepționerului ce ne îndeamnă să ne facem comozi. Mai avem de așteptat o oră. Așteptăm. După un timp apare și biletul nostru. Nu știm cine l-a adus. La ora 13 trebuie să mergem să luăm autobusul din autogară. Plecăm.
După cum ne așteptam deja, în autogară nimeni nu știe de autobusul nostru. Bâjbâim. Un tânăr ține în mână un telefon mobil și în disperare de cauză îl rugăm să sune la numărul notat pe cartea de vizită. Tânărul e amabil și ne ajută. Înțelege ce i se comunică la telefon și ne sfătuiește să luăm cu 10 rupii o ricșă până la adresa notată pe biletul de autobus. Procedăm întocmai și, în sfârșit ajungem să vedem vestitul autocar de Goa.
Autocarul e destul de ponosit, dar funcțional. Cel mai mult ne bucură că funcționează aerul condiționat. Până în Goa vom face 16 ore. Asta înseamnă că vom ajunge pe la 5 dimineața.
Dacă ar fi să atribui un gust acestei călătorii, acesta ar fi gustul de 7up. Cu toate că acasă nu bemsucuri cu anii, aici băutura răcoritoare ne pică bine și dulceața ei ne mai energizează. Pe la ora 17 autocarul trage la un restaurant de pe marginea drumului care, culmea, nu are de vânzare decât ceai. Adio 7up!
Departe de a fi plin, autocarul duce spre mare patru sau cinci grupuri de turisti. Cel mai mult ne place un cuplu de neozeelandezi mai în vârstă, cu mutre de oameni cumsecade. Cosmina a surprins o conversație a fetelor la WC. Cineva lăudase plaja de la Gokama și acum toți vroiau să meargă acolo. Numele ne-a atras atenția și nouă. De Gokama ne vorbise australianca din Ooty. De ce nu am merge și noi?
Odată cu înserarea intrăm în Calicut, localitatea lângăcare în 1498 Vasco da Gama atingea coasta în călătoria lui pentru descoperirea aurului negru (piperul). Drumul trece chiar pe lângă plajă. E ora apusului și sute sau poate mii de oameni asistă la acest act. Indienii sunt contemplativi, poate încă nu așa rupți de natură ca noi.
Târziu, în noapte, atingem Mangalore. Mangalore e un oraș măricel de pe coastă, plin de lumini. Cursa continuă spre nord.

    

                                                                                                                Dorin Chiș - Oradea - mai 2013 

 

                                     << - index - >>