<< - index - >>                          

Drumul spre Belur

Ziua începe odată cu zgomotul străzii: motoarele în doi timpi ale motoricșelor amestecate cu claxoane și voci din fața hotelului.
Regăsim restaurantul decorat cu baloane și beteală. Sincer, arăta mai bine nedecorat. Suntem încă la Bangalore așa că optez pentru fasole cu care mă aprovizionez din plin. Mai pun parantha (plăcintă) și incerc pasta galbenă ce se dovedește, nimic altceva, decât mămăligă cu zahăr. Bineînțeles încheiem cu caju, pepene, papaya și ananas.
 
 
Parantha, fasole și mămăligă
 
La ora 10:30 avem check-outul făcut și ieșim în stradă să tocmim o ricșă pentru Majestic Bus Station. Autogara se dovedește a fi imensă, ceea ce ne pune probleme în a gasi autobusul spre Hassan, cu atât mai mult cu cât șoferii sunt indisciplinați și nu trag la peroanele alocate. Din fericire lipsa de disciplină e compensată cu o maximă solicitudine astfel că la ora 11:00 suntem urcați ântr-un autocar confortabil ce și porneste, ce-i drept, încetuc, în corul șoferului și a vânzătorului de bilete ce încearcă (și reușesc) să mai prindă câțiva mușterii strigând din toți bojocii: Hassan, Hassan, Hassan! Cum era de așteptat, ne ia o ora în cap să lăsăm în urmă traficul infernal al orașului.
 
 
Un colțișor de autogară
 
 
Autocarul nostru
 
Transportul auto nu e scump. Pentru călătoria de 250km Bangalore-Hassan am plătit 140 de rupii/persoană, ceea ce face cam 8,5lei.
Odată ieșiți din oraș am intrat pe autostradă. Ca și celelalte lucruri din India, autostrada e construită doar până la stadiul de strict necesar, adică are benzile delimitate de scuar și casieriile de taxare la intrare, fără să se mai încurce cu banda de urgență, parapeți, semnalizări etc. Cu toate acestea își face treaba si după patru ore autocarul oprește în marea autogară din Hassan, fix lângă autobusul de Belur, ce e pe picior de plecare. Cu rapiditatea cu care dreg povestea din condei transbordăm rucsacele ân noul autobus și fără a mai pierde vremea, pornim mai departe spre destinația finală.
 
 
Pe drum
 
 
Cursa de Belur nu e aglomerată
 
Belurul este o așezare nu prea mare, căutata de turiști pentru vechiul templu hoysala din capătul Road Temple. Ghidurile de călătorie recomandă cele câteva hoteluri din Hassan, însă câteva referințe bune găsite pe net ne-au determinat să ne încercăm norocul direct în Belur, la hotelul Mayura Velapuri, din apropierea autogarii.
Mayura Velapuri are o curte liniștită în care agitația străzii se topește instantaneu, și câteva clădiri simple, cu un singur cat. Un panou ne semnalează recepția unde un indian tuciuriu și nebărbierit confirmă că au camere libere. Dorim să vedem una. Ne face semn să așteptam și iese în curte. În locul lui revine un bărbat în cămașă, cu gesturi și vorbă domoală. De data asta engleza lui e curată, inteligibilă. Este administratorul resortului. De fapt nu mai au camere, dar au totuși una, la hotel Sumuka, peste drum, unde ne poate însoți să ne-o arate.
 
 
Temple Road
 
Ne simțim înșelați. Adevărul este că Mayura Velapuri cu aerul lui liniștit ne făcuse cu ochiul. La Sumuka prețul este incredibil (30 de RON) dar și condițiile pe măsură: deși veselă, camera arată ponosit iar baia are instalația sanitară la pământ. Robinetul este defect și trebuie să ne slujim de cel de sub chiuvetă iar rezervorul de la WC deasemenea, trebuie oprit de la robinet dacă nu vrem să trăim cu impresia de "casa cascadei". Ar trebui atât de puțin ca acest hotel să devină înfloritor! Din păcate acest atât de putin lipsește aproape peste tot în India. În primul rând curățenia temeinică, făcută cu apă și nu uscat, cum se practică. Orice dâră lăsată pe perete sau în lift pare făcută cu markerul permanent doar fiindcă, așa cum o percep indienii, curățenia se rezumă la o ștergere uscată. Apoi liniștea. Străinii sunt agresați de haosul străzii, de noutățile absolute întâlnite la tot pasul și pentru ei camera de hotel e mica enclavă ce poate fi ținută sub control, cu aer familiar, unde se pot retrage să-și "încarce bateriile". Ei bine, nu în India! Haosul de pe stradă îl regăsești și aici, în baie, în instalatia electrică cu dese pene de curent, la televizorul cu culori mov, în zgomotele diverse ce intră pe sub ușă, pe geam, prin pereți. Și nu pentru că nu s-ar putea altfel, ci pentru că aici, aceasta reprezintă normalitatea. În India aceasta Înseamnă curat, liniștit, funcțional. Am putea merge să mai vedem și alte hoteluri dar suntem convinși că și acelea vor fi la același standard așa că plătim camera și ne instalăm.

                                                                                                                Dorin Chiș - Oradea - februarie 2013 

 

                                     << - index - >>