<< - cuprins jurnal - >>

             

Sâmbătă 8 august 2009

  Belgradul în ceață             

            După un mic dejun în bucătăria hostelului ne luăm bagajele și coborâm la mașină. Belgradul e scufundat în ceață. Zilele trecute, aruncându-mi privirea pe un site meteo am considerat o eroare inexplicabilă icoana de ceață de deasupra Belgradului, dar uite că oricât ar fi de incredibil, se poate. Pun ceața pe seama fluviului și cu imaginea Google Earth în minte ies pe lângă gară și mă înscriu pe șoseaua ce urmărește malul Savei. În scurt timp apare și pasajul suspendat ce trebuie să mă scoată la stânga și urcăm mereu prin ceața ce nu mai dispare. De astă dată traficul e intens. Străbatem o zonă înaltă, cu aer montan, presărată cu reședințe de vară și abia după 60 de km scăpăm de ceață, la intrarea într-un defileu destul de pitoresc. În Titovo schimbăm direcția și urcăm spre Zlatibor o zonă de schi nu foarte înaltă. Oprim pentru câteva minute în parcarea unui popas turistic de pe malul unui mare lac de acumulare și auzim vorbindu-se românește: sunt cinci tineri din Cluj pe motociclete, opriți ca și noi pentru panoramă.

După Cacak, prin defileu

            Dealungul drumului, am remarcat desele panouri indicând deviații spre obiective turistice locale, în majoritatea cazurilor mănăstiri și fiindcă la hostel mi-a picat în mână o vedere cu mănăstirea Studenica ce trebuie să fie pe o deviație de la șoseaua noastră, hotărâm să ne vârâm puțin nasul în interes turistic. Din păcate în Prijepolje ratăm deviația și cum suntem la un pas de Jabuka, punctul de trecere în Muntenegru nu ne mai întoarcem.

            Punctul vamal constă din câteva gherete prăpădite animate de doi-trei soldați ce după un sumar control al pașapoartelor și al actelor mașinii ne fac semn să trecem. Suntem în Muntenegru!

            De cum am schimbat țara s-a schimbat brusc și peisajul. Am intrat pe calcare și străbatem un frumos platou  presărat ba cu bolovani albi, ba cu câte o casă. E trecut de amiază și purcelușul din stomac cam guiță așa că oprim și retrași pe un dâmb desfacem bucatele, apoi ne facem siesta frunzărind niște ziare. Suntem în concediu peisajul îmbie la tihnă și trece o oră bună până ce o luăm din loc dar n-apuc să accelerez ca lumea când ne trezim într-un nou punct de trecere a frontierei. Aoleu, trecusem de Serbia dar n-am intrat în Muntenegru! Îmi închipui cum polițaiul sârb vorbește prin walkie-talkie cu fratele muntenegrean:

            -Și zici că Fordul negru n-a ajuns la voi? Cum măi, că de la noi a plecat de o oră …

            În realitate nu ne are nimeni grija. Pașapoartele ies și intră și după ce trecem de vameș apare o tanti în uniformă, cu ecuson și tot tacâmul ce se apropie parcă ezitând, cu o vignetă.

-                     Ecotaxa, ne explică cu importanță.

Importantă sau nu, pe ea scrie 10 Euro și în timp ce achit, Cosmina aranjează noul tablou în galeria de artă de pe parbriz. Acum suntem cu adevărat în Muntenegru!

Carieră la Pljevlja

Pornim mai departe printr-un peisaj de platou, asemănător pe undeva cu Munții Apuseni. În scurt timp ajungem deasupra unei cariere fantastice și intrăm în localitatea Pljevlja. Pe un stâlp sunt câteva indicatoare pe care în viteză abia apuc să le remarc și opresc pe o străduță lăturalnică de unde mă întorc să le citesc. Nu departe zăresc un magazinaș gen ABC și cum e sâmbătă și pâinea e pe sfârșite, îmi spun că n-ar fi rău să fac aprovizionarea. Intru și pe tejghea zăresc două franzele pe care un tânăr tocmai le achită. Știu din povești că deși Muntenegru nu are nimic de-a face cu Uniunea Europeană, folosește euro ca monedă, dar dintr-o dată, aici în magazin, mi se pare neverosimil și mă ridic pe vârfuri să văd peste umărul tânărului cu ce plătește: euro!!!

Omul își ia pungile și iese iar eu caut în zadar niște pâine pe raft ca să pot mima către ea. Încerc să explic în engleză dar e inutil și atunci arăt cu degetul ieșirea și locul de pe tejghea în care au stat cele 2 franzele. Degeaba. Mă scarpin după ureche și-mi vine în minte ideea salvatoare: iau pixul de pe tejghea și pe o bucată de hârtie desenez o franzelă ca-n reclamele pictate de pe vremea lui Ceaușescu.

-Hlieb! se luminează vânzătoarea

-Hlieb, aprob eu. Două … și ridic degetele în semn de victorie.

-Tva, îmi traduce ea.

Scoate de sub tejghea două franzele pufoase pentru care plătesc 1 euro și cu asta termin cumpărăturile și revin triumfător la mașină.

Ieșim din Pljevlja pe un drum bombardat aflat în lucru, mai șerpuim câțiva km pe platou după care coborâm serpentinat în adânca vale a Tarei. La capetele podului ce traversează valea există mici parcări în care puținele mașini, în majoritatea covârșitoare cu numere străine, opresc pentru vizită și poze. Tara este cel mai adânc canion european și imaginea podului, dar mai ales cea de pe pod este măreață.

Podul peste Tara                   

Mai departe drumul urcă din greu celălalt versant al văii și odată ieșit pe buza platoului ne dezvăluie silueta masivă a unor vârfuri serioase: e masivul Durmitor, ținta noastră. În scurt timp intrăm în stațiunea montană Zabljak și urmând un indicator cu săgeată spre camping ajungem pe aleea asfaltată ce se îndreaptă spre Crno Jezero (Lacul Negru). Înghesuială. Mașini. E sâmbătă seara și aleea e boulevard! O barieră blochează accesul auto în parcul național dar drumul spre campingul Ivan Do o ia pe lângă și iată-ne ajunși. Până aici am făcut 723 de km.

Campingul Ivan Do

Instalăm cortul, mâncăm și ne pregătim de o plimbare pe malul lacului. Revenim la barieră și dăm să trecem când suntem strigați dintr-o gheretă.

-Tickets!

Aha! Plimbarea costă 2 euro/persoană. N-ar fi fost nici cea mai mică problemă să ieșim prin pădure dincolo de barieră dar dacă n-am știut șpilul îi vărs omului în palmă monedele solicitate și cu biletele color în buzunar ne continuăm plimbarea.

  Crno Jezero

 

Crno Jezero este un mare lac, gâtuit în formă de 8. Vârful Meded ce se oglindește în apa sa, precum și toate celelalte vârfuri ce închid orizontul, îi pun valoare frumusețea. O cabană restaurant, pontonul cu bărci de închiriat și câteva băncuțe presărate ici colo pe mal umanizează locul. Facem un ocol complet pe poteca amenajată uneori cu trepte săpate în stâncă și odată cu înserarea revenim la cortul roșu.

În jurul campingului sunt presărate căsuțe de vacanță pe terasele cărora lumea ia masa sau sporovăie în tot felul de limbi. Nu toate sunt terminate: prin geamurile deschise se aud zgomote de rotopercutor și de aspirator. Mulți maghiari și polonezi, ba de pe o terasă prindem cuvinte românești și zărim o mașină cu număr de Tulcea. Adormim ușor în această ambianță internațională. 

 

                                                  << - cuprins jurnal - >>