14 august 2008
Dimineața se anunță mohorâtă așa că pe de o parte triști (că plecăm), pe de altă parte voioși (că n-o să ne râdă soarele în ceafă) ne apucăm de împachetat. Corturile cad la pământ, rucsacii aspiră tot ce zace în iarbă și la ora 8 mai avem o singură dilemă: ce facem cu cele 4 baghete, nu prea comestibile, ce ne-au mai rămas? Hotărârea e unanimă și irevocabilă: hrană pentru vulturi! Mai avem o bobonă neîncepută pe care o lăsăm la refugiu și iată-ne din nou pe cărare, de astă dată pășind vioi ... la vale.
Atenție la pană de vultur ...
În axul Ordesei ne strecurăm pe sub o faleză și câteva zgomote discrete ne fac să ridicăm privirile: ca în western-uri, pe muchia de piatră, umăr la umăr un stol de vulturi ne urmăresc superiori. Acumulatorii dau semne de epuizare (de la plecarea din Barcelona n-am avut ocazia să-i reâncarc) dar tot mai storc câțiva miliamperi pentru 2 cadre. Ne vom retrage pe vale, pe ruta clasică și pentru divertisment hotărăsc să cobor cu Cosmina pe renumitele clavijas, să vedem cum e. În timp ce Sanda urmează cărarea serpentinată, ne lăsăm la vale pe o potecă abruptă flancată de lanțuri groase, pironite din loc în loc cu bare de oțel. Nimic spectaculos, nimic periculos, nimic greu. Coborâm totuși precauți și odată ajunși pe terenul plan al circului Soaso, mai facem câțiva pași spre Colla de Cabalo pentru spălare și câteva foto. N-a fost o scurtătură prea avantajoasă, aproape că am ajuns odată cu Sanda la cascadă!
Clavijas Cascada Cola de Caballo Panourile Ordesei
Ne primenim cu apa rece și o pornim mai departe. Am intrat pe autostrada Ordesei, o alee largă pavată cochet cu lespezi de piatră. În curând apare primul panou cu fotografii și informații despre flora și fauna locală. Ne amintim de baghetele promise vulturilor și le abandonăm în dosul unor stânci. Vremea e tot închisă și marginile canionului sunt estompate de plafon. Valea pierde altitudine și râul Arazas coboară la rândul său peste mici praguri de piatră în timp ce vegetația prinde puteri și uitând de pășunile circului Soaso, ne trezim înconjurați de tot felul de tufe. Un nou panou de informare ne vorbește despre flora și fauna de la acest nivel și ne dăm seama că, în coborâre, vom străbate câteva areale diferite.
Apare prima cascadă. Apa deosebit de cristalină împrumută în marmita de la bază nuanțe de turquoise și în singurătatea și liniștea muntelui ne permitem o clipă de repaus. Apreciem discreția cu care a fost amenajat aceast parc național: aleea pavată e deosebit de facilă, trecând în același timp neobservată. Continuăm coborârea și începem să ne încrucișăm cu mici grupuri de turiști ce vin din sens invers. Fără să ne dăm seama am părăsit talvegul parcurgând o porțiune aninată în versant, ceea ce trădează sub noi o importantă rupere de nivel. Poteca coboară serpentinat prin pădure pe lângă un adăpost aidoma refugiului Abe (cotineața în preajma căreia ne-am petrecut prima noapte), și în curând intersectăm câteva derivații spre o cascadă importantă. Mergem să vedem!
Cascada este destul de spectaculoasă și aleea oferă acces în două puncte cheie de unde se văd treptele sale. Neamenajată, valea trebuie să fi fost foarte sălbatică!
Ne continuăm coborârea, de astă dată printr-o pădure de foioase. Panourile informative țin pasul cu schimbarea prezentându-ne alte și alte soiuri de plante și animale. Sunt ca de obicei în urmă pentru fotografii în timp ce fetele dispar după o curbă. Din sens invers apar câteva cupluri și apoi din nou Sanda cu Cosmi, de astă dată în sens invers.
-Ce e? Ați greșit drumul?
-Nu. Am vrut să luăm o năframă pierdută dar veneau tinerii ăia și ne-a fost rușine.
Într-adevăr, o bucată de pânză roșie zace mototolită la marginea aleii și Cosmina și-o adjudecă triumfătoare.
Continuăm în serpentine, ceea ce trădează din nou o cascadă. Diferența de nivel e uriașă și când ajungem la următorul indicator constatăm că sunt două: cascada Estrecho și cascada La Cueva. Ne cam grăbeam gândindu-ne că o mașină de ocazie ne-ar putea scoate la Huesca înaintea ultimei curse spre Barcelona, dar ar fi fost păcat să trecem prin Ordesa ca gâsca prin apă așa că schimbăm planul și mergem să vedem cascadele.
Cascada La Cueva
Ultima porțiune ar fi fost plimbare de plăcere dacă rucsacii nu s-ar fi îngreunat ... cu timpul, că n-am luat pietre drept suveniruri! După un parcurs de 3 ore trântim rucsacii în Pradera Ordesa, mâncăm, schimbăm bocancii cu încălțămintea ușoară și astfel echipați ne pregătim să ne reântoarcem la civilizație.
Cu toate că plafonul jos nu lasă să se vadă grandoarea Ordesei, autocarele aduc mereu turiști ce se risipesc prin poiana largă. E ora la care lumea încă vine și autocarul cu care ne retragem e aproape gol.