Pagina Dolomiți - pagina JURNALE

Ziua 1 Ziua 2 Ziua 3 Ziua 4 Ziua 5 Ziua 6 Ziua 7 Ziua 8 Ziua 9 Ziua 10
pe drum Cortina d`Ampezzo Cristallo Cristallo Cinque Torri Averau Tre Cime di Lavaredo Sorapiss Venetia Venetia

Înapoi - mai departe >>

    

"Urbana" în Piața di Roma

            Cu o „urbana” (autobus local) am ajuns la campingul Dolomiți (biletul costa 1 euro, deh, prețuri europene!). Am dat o scurta raita prin celelalte două campinguri alăturate (Cortina și Rocchetta) și convingându-ne că sunt mai scumpe am rămas la Dolomiți și am întins corturile pentru 7,5 euro/persoană/zi +9euro/zi taxă/grup. Am mâncat repede, am înșfăcat aparatele foto și peste o pajiște înverzită am pornit înapoi spre centrul stațiunii. Cerul nu găzduia nici măcar un norișor și în lumina puternică cele trei masive ce străjuiesc Cortina (Tofana, Cristallo și Sorapiss) ni se păreau ireale.

 

În drum spre Cortina. În fundal (stânga) Cristallo, (dreapta) Sorapiss.

            Într-o jumătate de oră am ajuns pe strada pietonală. În piațeta centrală dominată de un panou de cățărare, câțiva muzicanți își acordau instrumentele pe o scenă improvizată. Pentru început am intrat la o expoziție de pictură cu peisaje din Dolomiți, apoi, puțin mai departe la încă una dedicată ghidului și alpinistului ampezzan Angelo Dibona (1879-1956). Ne-au plăcut amândouă fiindcă intrarea era gratuită, în plus peste tot se ofereau pliante gratuite și cam nefolositoare.

La expozitie

 

            Principala arteră de plimbare era destul de aglomerată. Oameni bine parfumați și înțoliți, majoritatea la a doua tinerețe, îmi dădeau fiori cu cățeii lor tip breloc pe care dacă ai fi călcat din neatenție i-ai fi strivit ca pe-un șoricel. Localnicii, persoane în vărstă, stau pe bănci și savurează cu ochii închiși razele blânde ale soarelui. Un el și-o ea din poliția călare fac deliciul familiilor cu copii mici (micuții sunt ridicați pentru a măngăia caii ținuți de căpăstru în timp ce scena se imortalizează foto: fac și eu căteva poze dar le încadrez prost și pe ecran nu apare decăt polițista). Vitrine decorate atrăgător cu butelii de vin, fructe, usturoi, jamboane și ardei iuți afișează niște prețuri nu tocmai pentru cardiaci. Un cilindru cromat cu câteva defecte de material pare să fie așezat în stradă ca obiect de decor. Multe magazine de articole sportive ... Localitatea este înfloritoare: aproape toate clădirile sunt hoteluri și pensiuni cu balcoanele doldora de jardiniere supraâncărcate cu mușcate și panseluțe, pericole reale pentru cei cu carduri sub 1Gb. O cișmea publică ne ostoiește setea gratuit. Suntem în concediu și ne place la nebunie să căscăm gura, mirându-ne cum fiecare centimetru pătrat din decor trădează grija unei mâini nevăzute care întreține și protejează. Evident la poli opuși, ne întrebăm noi pe noi ce preferăm: India sau Italia? E prea mult însă, e imposibil să ne decidem!

  

            Seara asistăm la un spectacol de lumină și magie. Soarele trece dincolo de creasta Tofanei de unde-și arunc㠄laserele” pe cer. Între fotografi strigătul „raze” declanșează aceeași efervescență ca și cuvântul „gaze” la arma chimică, însă după o jumătate de or㠄laserele” încă își mai fac de cap iar noi le întoarcem spatele plictisiți și economisim 1 euro luând-o agale spre camping. Prima zi ne-a încântat și abia așteptâm să încălțăm bocancii.

"Laserele" Tofanei

foto: Dorin Chiș & Ciprian Trîmbițaș

                Înapoi - mai departe >>